Byggahus.se

Höjd på staket med/utan bygglov?

 1. H
  Medlem · 201 inlägg

  helenae

  Medlem
  Hejsan!

  Undrar över hur höga plank/staket får lov att vara utan bygglov? Har för mig att jag läst någonstans att det är 1.80 som gäller, men i förhållande till vad? Vi har en slänt och en väg som går högre än vår tomt och där tänkte vi eventuellt sätta plank för att hindra insyn. Men om det är 1,80 över vår tomt så hjälper det nog inte så mycket...  :'(

  Jag önskar att det är 1,80 mot angränsande väg...  ::)

  Hoppas på någon kunnig i ämnet!

  //Helena
   
 2. F
  Medlem · 335 inlägg

  fiddeli

  Medlem

  Re: Höjd på staket med/utan bygglov?

  Varje kommun har sin egen (mer eller mindre väldefinerade) stakethöjd, normalt är dock att höjd över 0,8 - 0,9m kräver bygglov, i min stad är det ovanligt generöst; 1,3m.
  vänlig hälsning fiddeli
   
 3. saturnus
  Medlem · M · 3 679 inlägg

  saturnus

  Medlem

  Re: Höjd på staket med/utan bygglov?

  och i vår på 110cm. men du får skilja på plank och staket. I vår kommun ansåg man ett plank på 180cm var ett staket, och därmed bygglovsbefriat. Planket/staketet hade 100mm bädor med 100mm mellanrum, och ett sådant kan man sedan täcka med växter för att uppnå insynsfritt.
  Detta om man anser det besvärligt att söka bygglov för planket, eller kanske en granne som inte vill ha något plank i tomtgränsen.
   
 4. C
  Medlem · 83 inlägg

  christi

  Medlem

  Re: Höjd på staket med/utan bygglov?

  I stockholm gäller plan upp till 110 cm och därifrån upp till 180 kan du sätta exv spalje. De säger att man mäter från andra grannens tomt, dvs 110 och 180 från "baksidan".
   
 5. C
  Medlem · 83 inlägg

  christi

  Medlem

  Re: Höjd på staket med/utan bygglov?

  Glömde, precis som tidigare sagts det är viktigt att skilja på plank och staket. I Stockholm är de kinkiga med plank. Plank och staket till 110 cm är alltså okey och vill du bygga till ytterligare är det viktigt att det är minst 50% genomsläppligt exv spalje etc. Men det verkar vara olika i olika kommuner.
   
 6. saturnus
  Medlem · M · 3 679 inlägg

  saturnus

  Medlem

  Re: Höjd på staket med/utan bygglov?

  och vad jag ville komma till, var just som nämns. Att med lite spetsfundigheter går det att kringgå reglerna, med att bygga staket/spalje. Men man kan undra var gränsen går för den där spaljen. Kan man spika ihop en sådan av 150mm brädor med 150mm mellanrum, med motivering att växterna kommer att bli stora och tunga :-?= inga luktärtor precis.
   
 7. C
  Medlem · 83 inlägg

  christi

  Medlem

  Re: Höjd på staket med/utan bygglov?

  De snackar om genomsläpplighet till 50%, sedan kan du nog anpassa det ganska bra.
   
 8. Angelven
  Medlem · Stockholm · 657 inlägg

  Angelven

  Medlem

  Re: Höjd på staket med/utan bygglov?

  Vi fick svaret: en spaljé är något man kan sticka armen igenom - dvs om du kan sticka armen igenom en repeterad struktur är den inte ett plank eller staket.

  1.10 är väl standard för staket/plank annars - och se upp med hörnregler om ni har hörntomt - fri sikt krävs 10 meter in från vägens virtuella hörn (förlängningen av vägens kant till ett vasst hörn)

  Mvh
  /Angelven - pipranka/rådhusvin/humle växer väldigt fort :cool:

   
 9. fubar
  Tillbyggare · Nerike · 988 inlägg

  fubar

  Tillbyggare

  Re: Höjd på staket med/utan bygglov?

  Har alltid funderat på hur hög häck man får ha mot gatan, tror inte att det finns regler för det undantaget hörn och utfart?

  Så varför skulle en tre-meters häck vara OK men inte ett staket på 110cm?
   
 10. fubar
  Tillbyggare · Nerike · 988 inlägg

  fubar

  Tillbyggare

  Re: Höjd på staket med/utan bygglov?

  Har en fundering i nästan samma ämne:
  Funderar på att göra ett plank ca 5m in på tomten från garaget fram till tomtgränsen (häck mot granne).
  Om man håller sig under 1,8m måste jag då ha bygglov om det inte går längs med tomtgränsen utan endast plankets "kortsida" är vid tomtgränsen?

  Det skymmer ingenting och häcken mot grannen är ca 1,5-2m bred.
  Men av vad som står i tidigare inlägg kanske det är bättre att göra en spalje med piprankor?
  [​IMG]
   
 11. timmelstad
  Medlem · Stockholm · 2 243 inlägg

  timmelstad

  Medlem
  I Nacka, (kranskommun till Stockholm) är det som följer:

  Behöver jag bygglov för staket och plank?

  Nej för staket men ja för plank. Ett staket får vara 1,1 meter högt, annars räknas det som plank.
  Tänk på trafiksäkerheten vid korsningar och utfarter: 80 cm är vanlig höjd du har ögonen på när du sitter i en bil - högre staket i utsatta lägen skymmer sikten!
  Utan lov får du också anordna skyddad uteplats i anslutning till en- och tvåbostadshus. Planket eller muren får då inte vara högre än 1,8 meter, inte sträcka sig längre än 3,6 meter ut från huset och inte placeras närmare tomtgräns än 4,5 meter. Om grannen godkänner mindre avstånd till tomtgräns får du också bygga närmare utan lov.

  Miljö- och stadsbyggnadsnämnden har fastslagit följande:
  • Staket är en lätt avskärmning som är max 1,1 meter. Bygglov krävs inte. (Observera dock att staket ska vara trafiksäkra och hålla måttet max 0,8 meter över vägbanan vid korsningar och utfarter. Läs mer under trafiksäkerhet.)
  • Ett plank är en lätt avskärmning högre än 1,1 meter. Bygglov krävs.
  • Mycket genomsiktliga avskärmningar som stängsel och spaljéer kräver inte bygglov.
  • En mur är en tung konstruktion, fristående eller motfylld med jord/stenmassor på ena sidan. Om konstruktionen bygger mer än 0,5 meter över marken krävs bygglov.
  • Kantstöd är en anordning/konstruktion som är motfylld med jord/stenmassor på ena sidan och är lägre än 0,5 meter. Bygglov krävs inte.
  I plan- och bygglagen finns särskilda bestämmelser för en- och tvåbostadshus. För dessa gäller att plank och murar runt skyddade uteplatser inte kräver bygglov om de placeras inom 3,6 meter från bostadshuset, inte är högre än 1,8 meter och inte placeras närmare tomtgränsen än 4,5 meter.
  Om grannar som berörs medger en placering närmare tomtgräns än 4,5 meter krävs inte heller bygglov. För att undvika problem i framtiden rekommenderar nämnden att man tar ett sådant godkännande skriftligt.
   
 12. H
  Medlem · Stockholm · 21 inlägg

  Henriklh

  Medlem
  Jag skulle vilja lägga till ett förtydligande i den här tråden: Det är (i alla fall i Stockholm) inte så att reglerna för plank i anslutning till huset "smittar" spaljén med sin höjdbegränsning. Så länge som konstruktionen har 50% genomsläpplighet så är den inte bygglovspliktig och begränsas alltså inte av några regler. Man kan alltså bygga spaljéer hur höga som helst, även vid tomtgräns.

  Jag lägger till detta här eftersom jag inte har hittat informationen på nätet, utan till sist ringde byggnadsnämnden för att kolla.
   
  • Laddar…
 13. C
  Medlem · värmland · 57 inlägg

  cocoo

  Medlem
  Har ett hus på landet och säg ca en km til närmsta granne. bara skog runt om mig inget annat. håller på att bygga staket runt halva hagen. blir ungefär 2,05 m høgt. måste jag ha bygglov eller säga ifrån?
   
 14. H
  Moderator · Stockholm · 43 951 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Menar du staket, av typ inhägnad hästhage? I så fall är det väl minst 50% genomsläppligt?

  Annars är jag osäker på vad som gäller plank/staket i icke detaljplanerat område. Att du har 1km till närmaste granne spelar ingen roll. Ur byggrättslig synpunkt så är den som äger marken bredvid din en granne.
   
 15. C
  Medlem · värmland · 57 inlägg

  cocoo

  Medlem
  nei staket så man inte ser in. har hundar som ska bo ute och när hundarna går ute är dem oftast løsa. har en väg precis brevid så vill inte att man ska kunna se eller dem hoppa øver.

  Dem som bor brevid har mycket mark brevid oss där dom odlar osv. kommer bra øverens med dem så vet att detta inte är ett problem før dom. och tror de gynnar alla grannar då dem kan gå løsa med sina hundar.

  Har nästan byggt klart och kommer att ha det oavsett vad, men tänkte bara se vad reglerna egentligen är.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.