Byggahus.se

höjd på PH5-lampa

 1. T
  Medlem Nivå 1
  Måste fixa en längre sladd till en ph5lampa som jag ska sätta upp vid matplatsen. Men hur högt ska en sådan sitta? Ngn som har en sån uppsatt som kan tipsa mig om lämplig höjd?
  Svara inte att jag ska provsitta vid bordet och att ngn ska hålla upp lampan. Jag är urusel på att "se" hur det ska vara:)
   
 2. F
  Medlem Nivå 10
  Den ska sitta så högt att du kan se ögonen på en person som sitter på andra sidan bordet under lampan. Testa med de två längsta personerna som kommer sitta vid bordet.

  Vi hade ett tag en sladd med hiss till vår PH5 för att kunna variera höjden. Tog bort det efter ett tag eftersom det är fult och vi ändå aldrig ändrade höjden.

  Kan tipsa om Megaman Liliput+ 20W lågenergilampa till PH5-lampor. Ger betydligt bättre ljus än t o m en 100W glödlampa.
   
 3. J
  Medlem Nivå 1
  Vi har vår PH5 53 cm över köksbordet.
   
 4. I
  Anonym
  Vi har vår PH5-lampa 60 cm till underkant över matbordet.

  Det är egentligen inte av intresse hur högt en PH5-lampa sitter över bordet m.h.t. kringsittande eftersom vitsen med den är att man inte kan se glödlampan inuti den oavsett på vilken höjd den sitter. Belysningen är m.a.o indirekt. Lampan bländar m.a.o. inte oavsett att du tittar under ifrån och upp i den eller ser på lampan från sidan. Man kan ha upp till en 250 Watt-s E27 lampa i den och man får ändå ingen bländande effekt.

  Vi har 150 Watt i vår och har tidigare haft 200W. Men efterhand som nu glödlamporna ska fasas ut av energisparskäl och andra hänsyn, får man vara observant på att glödpunkten i ersättningen hamnar i samma läge som glödlampans. Annars stämmer inte lampans geometri med orginalets ljusbild och då kan störande reflexer m.m. uppstå.
  ___________________
  Byggaren
   
 5. Johan Gunverth
  Självbyggare · Nivå 17
  Det finns fyra passbitar i lampfästet som man kan justera glödpunkten med. Jag har en Philips 23W-lågenergilampa med skruvade rör i min PH5 och det ger nästan lika mycket ljus som en 150W glödlampa.

  För övrigt håller jag med om att höjden skall sättas så att man kan se personen på andra sidan bordet i ögonen. Jag är själv 198cm och har varit på en fest där mannen i familjen blev så irriterad på att han inte kunde se mig bakom (den lågt satta) lampan att höjde upp den under pågående middag. :)
   
 6. F
  Medlem Nivå 10
  Det är nya modellen då eller? Jag har inte någon sådan justering i min gamla PH5. Tror inte heller att det skulle få plats en större lampa än Megamans lilla 20W. Ytterligare en fördel med lågenergilampa är att man inte behöver bekymra sig för att isoleringen på sladden ska förkolna. Den blir ju varm nog att steka ägg på med en 100W-lampa.

  Poängen med höjden är att den ska sitta precis så högt att man kan se folk på andra sidan, inte för att man blir bländad om den sitter högre utan för att det ser konstigt ut om den hänger högt.
   
 7. Johan Gunverth
  Självbyggare · Nivå 17
  Jag har en lampa från 1967 och en från 1973 och båda har passbitar i fästet. De nya har tydligen ett annat fäste. Inte lika diskret som det gamla. Kolla monteringsanvisningen här:

  http://www.louispoulsen.com/Components/GetMedia.aspx?ID=ee882c26-3747-4da8-9bdf-f400cb850bb6
   
 8. F
  Medlem Nivå 10
  Jag är inte riktigt med på vad som är passbitarna? Min lampa har glödlampshållaren och en rund plåtbit med ett spår i som man trär in sladden i, som den sedan hänger i. Det går inte att göra några justeringar så vitt jag kan se. Den kan i och för sig vara ombyggd någon gång under resans gång men delarna ser ganska original ut.
   
 9. Johan Gunverth
  Självbyggare · Nivå 17
  Jag skall ta en bild på en av mina hemma.
   
 10. N
  Medlem · Nivå 3
  vet du om dessa går att dimmra ?
  Har 3st Ph5 ovanför köksbordet som drivs av en dimmer
   
 11. F
  Medlem Nivå 10
  Går ej att dimra. Liliput+ serien är optimerad för att vara liten för att passa i armaturer med snålt utrymme så man har fått göra avkall på en del annat. De tänder långsamt så det inte heller bra om man behöver mycket ljus snabbt.

  Men vad är poängen att dimra PH5? De ger ju inte direkt överdrivet mycket ljus även med värsta lampan.