Byggahus.se

Höja botten i bakugn?

 1. N
  Medlem · 1 inlägg

  Nisselelle

  Medlem
  Hej,

  Vi har planer på att restaurera en bakugn och bygga om hela spisarrangemanget. Byta köksspis mot kökspanna (Skoglund & Olson) och byta elspis mot separat el-häll och el-ugn. Beläget i Småland, men ser ut att ha rökkanal länst in som kanske mynnar fram under spiskåpan, men i så fall nu blindad framtill.

  Bakugnens botten är 80cm över golv (rött i bild). Köksspisens häll 85 och elspisens 90. Bakugnen är inte i bruk och luckan är höjd 20cm. Kunde lika gärna varit borta, men sitter där nog för att vara fin.

  Bäst vore väl att riva och flytta upp hela bakugnen 10-15cm, men det projektet är för stort för oss. Funderar därför på en kompromiss:
  För att överhuvudtaget kunna använda bakugnen måste väl hällen sänkas till samma nivå som bakugnens botten, dvs 80 över golv (eller ännu lägre?). Kökspannan är endast 75 hög och häll/ugn ännu mindre, alltså inget hinder, men arbetshöjden blir för låg för vardagsbruk. Önskvärt vore att istället höja till 90. Innebär 10cm över bakugnens botten. Kan vi helt sonika höja botten i bakugnen som då bara blir knappt 20cm hög i mitten, mot nuvarande 30 (blått i bild) och flytta luckan dit (gult i bild)?
  Funkar det att elda/baka i en så låg ugn? Ytan är ca 1x1m.

  Annan fråga om rökgaskanaler:
  Spiskåpan är nu stängd med plåt och enda anslutningen är röret från köksspisen. Lär väl ersättas med rökröret från kökspannan. Om det verkligen finns rökkanal från bakugnens inre gavel, fram över valvet, skulle vi då kunna leda denna i ett rör motsvarande det från köksspis/kökspanna, kanske göra liknande kanal från främre delen av ugnen, för att komma bort lite från att alla rökgaser ska ut genom luckan och upp i spiskåpan (som ju för övrigt är stängd med plåt...)
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.