Byggahus.se
  1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Högtryckstvätt - mycket svår att få "igång" (lågt vattentryck?)

  1. K
    Medlem · 9 inlägg

    KlasJohansson

    Medlem
    Hej,

    Vi har ett Smålandsvillan-hus som är ca 2 år gammalt. Vi har en "utkastare" för vatten som jag kopplat in högtryckstvätten i med ca 2m gardena slang mellan utkastaren och maskinen. Högtryckstvätten är en Stihl 129 RE Plus. Den är ca 1 år gammal. Den har används sparsamt, förvarats inomhus, inte tagit stryk och fungerat mycket bra. Men nu har den börjat trilskas rejält med att "dra igång trycket". Jag har strömmen på, vattnet på "fullt blås" från utkastaren men tvätten vill liksom inte komma igång. Den sprutar vatten i mes-tempo, som om tvätten inte haft ström. Helt plötsligt (jag kan hålla nere avtryckaren i upp till 5min) så hoppar den igång och då kör den på med fullt blås tills jag släpper. Då är den lika svår att starta igen. Ibland fungerar den utmärkt men den börjar kärva mer och mer upplever jag.

    Jag har läst om backventiler och att man tydligen ska ha en sån, det har jag inte. Huset har ju också en sån utkastare som tömmer sig själv när man stänger av, så det inte finns vatten på utsidan som kan frysa. Kan den utkastaren göra att jag skulle behöva ha en backventil?

    När trycket inte går igång så ser jag hur slangen spänner till/hoppar lite när jag trycker på avtryckaren, det känns alltså som att någon ventil i maskinen öppnas när jag trycker på avtryckaren men den drar inte igång pumpen.

    Vad kan vara fel?
     
  2. A
    Husägare · Kalmar Län · 14 736 inlägg

    AndersSPremiumikon: Trä

    Husägare
    Innan du slår på pumpen, spola genom handtaget tills det kommer vatten utan luft. Slå sedan på pumpen och se vad som händer.
     
  3. K
    Medlem · 9 inlägg

    KlasJohansson

    Medlem
    Hmm, ok. Ska testa. Det är onekligen luft i Gardena-slangen mellan vägg och maskin innan jag startar. Men när den väl kör på i fullt blås borde väl den luften vara helt borta? Den är ju lika svår att starta även om jag kört med fullt blås i typ 5min.
     
  4. A
    Husägare · Kalmar Län · 14 736 inlägg

    AndersSPremiumikon: Trä

    Husägare
    Oki, då är det inte problemet med luft i pumpen om du kan använda den och så händer det nästa gång du ska starta den. Missade det i ditt första inlägg.
     
  5. MultiMan
    Medlem · Västernorrland · 3 369 inlägg

    MultiMan

    Medlem
    Vad jag vet tillverkar Nilfisk åt Stihl och min Nilfisk har en tryckavkännare vid ingående vattnet som känner av och slår till motorn om det går över ett visst gränsvärde, när du öppnar knappen/flödet på munstycket. Så antingen kärvar den eller så stopp i silen från slangen eller dylikt. När jag köpte min gjorde en kompis samma affär men han hade oturen att den avkännaren var trasig direkt från fabrik så han tvingades åka och byta direkt. Den startade aldrig motorn eftersom den trodde det inte fanns vatten i tillräcklig mängd.

    Med reservation för att jag minns fel gällande konstruktionen.
     
  6. S
    Elektroniktokig · örebro · 10 inlägg

    spyke

    Elektroniktokig
    Väcker liv i en gammal tråd. Upplever samma problematik som ts . Någon som har tips på hur det avhjälps?
    Mvh Daniel
     
  7. SMZ
    Byggveteran · Kolbäck · 11 inlägg

    SMZ

    Byggveteran
    Halloj
    Min strular också. Hade den inlämnad förra sommaren men nu har problemet kommit tillbaka. Har kontaktat Stihl och ska lämna in den återigen.
    Tråkigt med tanke på att jag räknade med att Stihl skulle vara bra grejer.
     
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.