Byggahus.se

Hög energiförbrukning på nytt hus från Götenehus

 1. T
  Medlem Nivå 1
  Hej,
  Har flyttat in i ett nybyggt Götenehus (Bjurholm, 187 kvm) och trivs allmänt bra men har märkt tre saker.
  1. Det drar ordentligt från några fönster, vi har exempelvis ett fönster bakom TV soffan och man känner hur det drar kraftigt från fönstret trots att ventiler etc är stängda, det är till och med så att flera gäster har påpekat hur man känner hur det drar längst ryggen och nacken vilket känns extremt märkligt på ett nybyggt hus, eller? Någon annan som har haft liknande problem? Vad gör man?
  2. Energiförbrukningen är riktigt hög, under december är vi uppe på 3200 KWh vilket är samma nivå som vi hade på vårt gamla hus från 40-talet med elpanna och gamla fönster. Vi har visserligen laddning av bilen (laddhybrid) men det drar inte så mycket och den hade vi även i gamla huset. I nya huset har vi frånluftspump Nibe F-750, golvvärme i hela huset och 23 grader inomhus och vintern har varit mild. Kan inte se exakt hur mycket av dessa 3200 KWh som kommer från pumpen men antar att det är enbart den som kan dra så jäkla mycket energi. Någon annan som haft liknande problem?
  3. Utöver detta så känns det som om inte uppvärmningen klarar enskilda rum utan kräver att dörrarna är öppna. Under en tid har vi haft kontoret stängt då den varit full med flyttkartonger och går man in där så är det rejält kallt, skulle tro 16-17 grader trots att termostaten är på max. Håller man dörren öppen under en tid så blir den varm som resten av huset. Detta kan väl inte vara normalt?

  Vet inte hur man löser detta på bästa sätt då det är svårt att få bevis att fönster drar och att det är något fel med uppvärmningen eller finns det något bra sätt? Någon som haft liknande problem?

  Tack!
  Tomas
   
 2. R
  Medlem · Nivå 11
  Med stängda ventiler blir det drag. Luften måste ju komma in ändå. Och en F750 kräver mycket luft för att fungera bra.
   
  • Laddar…
 3. A
  Byggveteran Nivå 4
  Du har en frånlufts värmepump som utvinner värme ur luften i huset.
  Samma mängd luft som den skickar ut måste tas in via ventiler så att pumpen har något att arbeta med.
  Öppna alla ventiler till att börja med
   
  • Laddar…
 4. M
  Medlem · Nivå 10
  Dock ska det dra in luft via spaltventiler och ventiler men det kanske är det förstnämnda du menar när du säger att det drar från fönstret. En rökpenna (alt röken från ett utblåst ljus) kan vara bra att spåra hur luftflödet är
   
 5. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 18
  Frånluftsvärmepump är inte supereffektiv så det är nog vad du får förvänta dig. Men luften måste komma in och självklart skall golvvärmen klara av att värma rum med stängda dörrar. Är elpatronen blockerad?

  När det gäller fönstren så kan det vara en kombination av inkommande kall luft och kallras från dåligt isolerade fönster.
  Lite av en kombination av att man har frånluftsvärmepump med friskluftsintag istället för FTX ventilation och troligtvis inte superisolerade fönster.
   
 6. M
  Medlem · Nivå 8
  Det låter mycket. Kollade min förbrukning för dec 2019 (Skåne) och fick halva din förbrukning (1plan 174kvm klart dec 2018) med Nibe 750.

  1 636.62kwh

  Upplever inga av problemen du beskriver. När det är kallt ute känner man draget från tilluftsventilerna, men det är att vänta.
   
 7. A
  Medlem Nivå 2
  Jämtland, 169 kvm (2 plan) byggt 2018, FLVP Nibe 750 + 62 kvm garage uppvärmt till 18g med LVP, dec 2019 = 1652 kWh.
  Din förbrukning är absolut för hög. Kan ingenting om golvvärme men kan det vara luft i systemet, givare som känner att det är 16-17grader och därför kör på med mer värme?
   
 8. S
  Medlem Nivå 7
  Du anses ha den bästa frånluftsvärmepumpen energimässigt för nya småhus. Så be någon se över detta för att se vad som är fel. Vänd dig till dem som har gjort installationen och reklamera.
   
 9. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 18
  Ta inte i, F750 är inte ens Nibes nyaste pump
   
  • Laddar…
 10. S
  Medlem Nivå 7
  Okej då men det var den för några år sedan. Ville bara poängtera att har man något som anses så bra så ska man få ut något av detta också. Då någon skrev att de inte var så effektiva. Man anser ändå att det inte lönar sig med bergvärme i nya hus. Sedan trollar man med varmvattnet för att få bra energibesparing på både frånluftsvärmepumpar och bergvärme. Men det är en annan femma.
   
 11. Fairlane
  Medlem · Nivå 11
  Golvvärme i ett rum fullt med flyttkartonger som väl står på golvet borde väl rimligen påverka värmen i det rummet. Samma effekt får du med ett vanligt element i ett rum fullt med kartonger när luften inte kan cirkulera.
   
  • Laddar…
 12. C
  Nybyggare Nivå 1
  Du bör ha en elmätare i din elcentral som bara visar hur mycket el som din pump har dragit, sen mätaren togs i drift.

  Sen kan du kolla i serviceinfo för pumpen hur det ser ut med drifttimmar på kompressor och elpatron. Kan också ge dig värdefull information om pumpen dragit onormalt mycket eller om något är fel med tex kompressorn.
   
 13. T
  Medlem Nivå 1
  Det finns en elmätare i centralen som du säger men den är väl för hela huset och inte enbart för pannan eller?

  Har kollat serviceinfon, där står det följande:
  Kompressor:
  Antal starter: 4973
  Drifttid: 7800h
  Varav varmvatten 849h
  tidfaktor 5443
  varav varmvatten 690

  Tillsatsinfo:
  tidfaktor 264.5
  Varav varmvatten 16.9

  Något som låter konstigt? Jag är osäker på vad som är rimliga nivåer när det gäller patron vs kompressorkörning.
   
 14. T
  Medlem Nivå 1
  Bra input, har öppnat alla ventller över fönster nu (tidigare var en del öppna och en del stängda)! Tack!
   
 15. Needas
  Renoverare · Nivå 12
  "Draget" från fönstret är med all säkerhet kallras vilket lätt kan misstas för drag.