Hög arbetskostnad för renovering av en 1a

18k läst  88 svar

 1. N
  Medlem · Nivå 6
  Det är ju synd att du, trots cirka 30 inlägg som tydligt råder dig till motsatsen, ändå betalar deras fakturor utan ROT. Firman ska dra av ROT innan de fakturerar och när du sedan betalt kan de söka avdraget. Blir det avslag får de skicka ny faktura till dig med mellanskillnaden.
   
  • Laddar…
 2. F
  Medlem · Nivå 6
  Uppenbarligen en ruffel och båg firma...

  Inget seriöst företag:
  Begär förskott på ett så litet jobb...
  Säger att det där med rotavdrag tar vi sen...

  Nu har vi haft rotavdrag i flera år så alla företagare vet att det ska dras direkt på fakturan ( möjligen nån nystartad stackare som inte har koll).

  Man utför jobbet, därefter skickar man en faktura på hela summan, där rotavdrag är avräknat.

  Större entreprenader delfaktureras givetvis, men då handlar det oftast om hundratusentals kronor... Och, du ska bara betala för sånt som redan är utfört...
   
  • Laddar…
 3. M
  Medlem Nivå 6
  Innan du gör något mer nu, sätt dig ner och räkna ihop hur mycket tid de lagt och vad rimligt pris för de timmarna samt materialkostnad mm. skulle bli. Dra av ROT på arbetskostnaden.

  Hur mycket blir totalen, när ROT dragits av? Och hur mycket har du betalat in? Betala inte in EN ENDA KRONA mer än vad den rimliga totalen blir, innan du fått en spec där alla kostnader finns med, och där ROT är avdragen. När du fått det, och ifall kostnaden på den fakturan ser rimlig ut, så betalar du resten.

  Annars skriver du ett mail där du meddelar att du bestrider fakturan, helt eller delvis beroende på hur mycket du redan betalat in (du kan ringa också men det är viktigt att det finns sparat skriftligt).

  Skulle det vara så att det belopp du anser rimligt är högre än det totala belopp du redan betalat, kan du betala in mellanskillnaden, men BESTRID RESTEN!
   
 4. J
  Medlem · Nivå 8
  Eftersom dom fakturerat 60k redan i arbetskostnad, så lär dom söka rotavdrag baserat på detta, plus ev tillkommande arb!
  Så fasta priset på 60k verkar ha varit efter rot, så tror jag dom tänkt.
  Att sånt inte inte är klarlagt innan arbetet startar är ju galet, tyvärr så har TS varit lite för desperat och naiv i detta fall,
  och som noupe säger, inte lyssnat på tips o råd i denna tråd.
  Tyvärr är det sånt som gör att firmor som denna kan fortsätta....
   
 5. M
  Medlem Nivå 6
  Men 60k var exklusive material mm., så förutsatt att detta köpts via samma firma borde det fortfarande finnas marginal att få rätt (dvs. inte betala för mycket).
   
 6. M
  Husägare · Nivå 11
  Kan finnas lyckliga undantag. Jag anlitade en gräventreprenör för att gräva ner ett reningsverk för 6 år sen. Han kunde komma direkt för han hade en lucka. Gjorde jobbet proffsigt och på utsatt tid och enligt kostnad i offert.
   
 7. J
  Medlem · Nivå 8
  Mitt svar mer riktat till TS som inte hade en aning om dessa 60k var innan el efter rotavdrag....
   
 8. M
  Medlem Nivå 3
  Börjar kännas som en "trolltråd" TS har ju uppenbart inte lyssnat på någons råd. Så det är nog ingen vits att skriva mer...
   
 9. M
  Medlem Nivå 1
  Ja jag trollar häcken av er vad tror du själv

  Men vad tycker du jag skulle ha gjort då, personen tog in byggnadsarbetare från ett annat projekt han hade igång, hade jag inte betalat in 30k så hade han avslutat arbetet direkt då han ville försäkra sig om att det kommer in pengar för jobbet de lägger ner på arbetet.
  Resterande 30k betalade jag in när jobbet var gjort.
  Jag missade dock att på att det var mer text på baksidan av kontraktet och där står det att kostnaden för jobbet är 60k exklusive ROT, hade då 18k att dra av för arbetet vilket jag missade på grund av trötthet då jag jobbat 19 timmar non stop när vi gick igenom det.
  Snubben kommer dock imorgon och vi skall prata mer om detta då.

  Hade gärna tagit in lite olika offerter men det är ett rent helvete att få in folk som kan komma in och renovera. De som kunde kunde komma tidigast i sommar.
   
 10. M
  Medlem Nivå 3
  Svårt att veta ..
  Men för det första som många har skrivit redan är det ovanligt att betala byggare i förskott även vid fast pris. Företag som tar förskott tenderar att dyka upp i fuskbyggarna i tv4. Jag tycker även det är krystad förklaring av firman att ta förskott innan för att vilja påbörja. Sen som också sagts innan, en firma som inte kan sköta rotavdrag är klart suspekt. Rotavdrag skall dras av firman på slutfaktura och inte belasta kund.

  På frågan hur jag tycker du skulle gjort känns lite sent nu. Men vad som underlättar är att inte ha bråttom eller vara desperat. Det brukar bli dyrt då. Personligen planerar jag renoveringar minst 6 månader i förväg. Kollar priser på material och läser på BHF, många jävligt erfarna fixare och hederliga hantverkare här. Mina renoveringar blir oftast ändå dubbelt så dyra och tar 3 gånger så lång tid som beräknat. :D Men jag är inte hantverkare och har mer tid än pengar. Sen litar jag inte så mycket på hantverkare i allmänhet. De flesta offertförfrågningar jag begärt är 3 gånger så dyra som materialkostnaden och då blir det till att renovera själv. Jag är medveten att du å andra sidan kanske inte har så mycket tid att lägga ner och då blir kostnaden hög. Men jag tror att många med mig vill dig väl och hoppas att du till slut blir så nöjd även om det kostade lite mer än beräknat.

  Lycka till!
   
  • Laddar…
 11. H
  Medlem Nivå 10
  Ja de kan börja direkt, och ta halva arbetskostnaden..låter som de kan börja direkt på många ställen...och aldrig fortsätta..! Lurad..
   
  • Laddar…
 12. Appendix
  Husägare · Nivå 6
  Ja det är ju alla varningsklockor som ringer.

  1. Kan börja direkt (bra hantverkare har oftast en kö med jobb. Min köksgubbe har minst 6 månader väntetid)
  2. Kan inte dra av rot direkt (ALLA kan dra av rot direkt. Det är tillochmed det sättet man måste göra på för att få rätt att dra av rot)
  3. Kräver förskott (Man betalar bara förskott på material. Sen kan man gå med på kort betaltid på fakturorna istället)
  4. Ena dan är det mögel. Andra dan är det inte mögel.

  Nu säger du att du inte har tid att ta tag i det här ordentligt.... Men... Hur har du tänkt att det ska lösa sig om du inte har tid? Det är att du itne har lagt tid på det som har gjort att du har (som det ser ut nu) blivit blåst.

  På frågan vad du ska göra. Ja du skulle ha lyssnat på råden du fick när du startade tråden för en månad sen. Nu är det nog lite för sent....
   
 13. H
  Moderator · Nivå 25
  Det är ju de där som kan komma till sommaren, som kanske gör ett seriöst jobb.
   
  • Laddar…
 14. tommib
  Självbyggare · Nivå 21
  Trist läge TS.

  Jag håller med hempularen, det är de som kan komma om 3-6 månader som är seriösa. Kan börja samma dag är sällan en bra grej. Att tro på att de har "ett annat jobb" som de lyfter gubbar från är rätt naivt tyvärr. Varför skulle de inte göra färdigt där först? Vill du ha en firma som plötsligt lyfter bort några gubbar från ditt jobb för att starta någon annan stans?

  För att ta en anekdot från mitt eget liv så har vi renoverat ett hus i stort sett fullständigt under de sex år vi nu bott här. Första stora renoveringen omfattade kök och en gästtoalett som blev badrum. Det körde vi via en firma som rekommenderades av våra grannar, efter massa strul med en annan firma som plötsligt ville ha 30% mer betalt för "nya förutsättningar" gällande avlopp när jag innan offert visat runt deras röris i krypgrunden och presenterat alla förutsättningar exakt. Den firman vi använde till slut hade ca 8 mån väntetid.

  Nästa gång vi renoverade så ville den firman inte ta jobbet (inte kök/badrum som de var specialiserade på). Killen som hade gjort jobbet ville starta eget ändå så han passade på. Ville ha betalt i förskott (men frågade väldigt artigt, nästan blygt, innan vi hade skrivit något). Jag sa nej men sa att han fick fakturera varje fredag så betalade jag så han hade pengarna på måndag. Han fick dessutom låna mina verktyg tills han hade fixat egna. Jobbet löpte på så och allt gick bra. Nästa gång vi skulle renovera, två år senare, tog vi samma kille. Nu ca 4 mån väntetid och det var bara för att vi hade flaggat för honom att vi behövde hans hjälp igen inom den tidsramen. Inga problem för honom att ligga ute med > 200 kkr med lång betalningstid på fakturorna. Hans firma går bra har jag hört, men så är han en mycket seriös kille också.

  Poängen med hela anekdoten är egentligen att den sammanfattar vad andra har sagt och hur man kan lösa problemet med t.ex. en nystartad firma. Det viktigaste i sammanhanget är dock, som alltid, referenser.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: