Hej!
Vi har tänkt att vi ska göra en tillbyggnad på vårt femtitals enplanshus. Vi vill gärna ha en matplats i ena delen och köket i den andra. Men vi har lite svårt att få in ugn och diskmaskin på ett smart sätt. Finns det några tips?
Vi har tänkt att vi ska göra en tillbyggnad på vårt femtitals enplanshus. Vi vill gärna ha en matplats i ena delen och köket i den andra. Men vi har lite svårt att få in ugn och diskmaskin på ett smart sätt. Finns det några tips?
BirgitS
Medlem
· Stockholms län
· 46 172 inlägg
BirgitS
Medlem
- Stockholms län
- 46 172 inlägg
Det är lite svårt att se detaljer på dina bilder eftersom de är så mörka, medan planritningen är svår att se eftersom linjerna kring skåpen knappt syns.
Ugn kan du ha i valfritt underskåp till höger eller vänster om hällen (jag antar att hällen har inbyggd fläkt eftersom jag inte ser någon vägghängd fläkt). För att få in diskmaskinen är det nog bra att minska bredden på skafferiet så att det finns 60 cm underskåp mellan diskbänksskåpet och skafferiet. Alternativ ha den till höger om hällen.
Rita gärna köket i ett köksplaneringsverktyg, t.ex. Ikeas, så blir det lättare att se hur det är tänkt.
Ugn kan du ha i valfritt underskåp till höger eller vänster om hällen (jag antar att hällen har inbyggd fläkt eftersom jag inte ser någon vägghängd fläkt). För att få in diskmaskinen är det nog bra att minska bredden på skafferiet så att det finns 60 cm underskåp mellan diskbänksskåpet och skafferiet. Alternativ ha den till höger om hällen.
Rita gärna köket i ett köksplaneringsverktyg, t.ex. Ikeas, så blir det lättare att se hur det är tänkt.
Produkter som diskuteras: "fläkt"
Fläktar
Flytta förbrukad luft ut ur ditt hem med mekanisk frånluft. I den här samlingen hittar du vårt sortiment av badrumsfläktar, kanalfläktar och värmeflyttare.
Läs mer
Diskmaskinen placeras i närheten av diskbänken och helst också i närheten av lådor/skåp för tallrikar, bestick och glas etc. Utgå från det och plocka in var ni får bäst flöde. Flyttkartonger är utmärkta för att bygga upp testvarianter.
Helst bör diskmaskinen också höjas upp runt 30 cm från golvet.
Ugnen beror på hur nu vill ha den.
Glöm inte allt annat i maskinväg och fundera på om något ska/bör/kan stå på en lift istället att lyftas fram varje gång.
Helst bör diskmaskinen också höjas upp runt 30 cm från golvet.
Ugnen beror på hur nu vill ha den.
Glöm inte allt annat i maskinväg och fundera på om något ska/bör/kan stå på en lift istället att lyftas fram varje gång.
Jag tänker också att diskmaskin ska vara nära diskho så till höger, mot skafferi skulle jag ha den. Justera så att hoarna kanske kommer lite längre till vänster för att få plats med diskmaskinen eller, som Birgit skriver, minska skafferiets bredd. Man vill ju dessutom ofta ha skåp/lådor för tallrikar, glas/koppar och bestick relativt nära diskmaskinen.
Sen undrar jag hur ni tänkt kring de båda hörnen ni får under bänk. Ska ni ha hörnskåp med karusell eller någon annan form av utdragslösning för att utnyttja den volymen?
Var har ni tänkt ha porslin och bestick etc? Det är inte mycket överskåp så en del behöver vara i underskåp/lådor. Det överskåp som finns kommer att vara svårt att komma åt då det är över en bänk och dörrar kommer att vara ivägen för att ta fram saker. Den som står vid spisen kommer att vara "ivägen" för den som vill ta något ur det skåpet så att laga mat samtidigt som någon dukar kommer att vara en samarbetsövning av rang.
Om ni tänker över placeringen av fönster så kanske fönstret vid diskbänken kan flyttas lite så att man kan ha ett överskåp i hörnet för mer förvaring som eventuellt kan vara mer lättillgängligt.
Ska ni ha häll och ugn, eller spis? Med häll och ugn skulle jag ha lådor för utensilier och grytor/pannor under hällen och ugnen till höger om hällen.
Byt plats på kyl och frys, det är kylen man oftast är i och vill ha närmast matlagningsplatsen.
Vad ska ni ha bredvid K/F?
Jag tänker att det är bra att tänka igenom arbetsflödet när ni är i köket och om det ska gå att vara mer än en person och laga mat och duka/diska/hjälpa till osv. Hur placerar man saker så att det går att relativt ostört stå vid spisen samtidigt som någon dukar, eller hur man dukar av och kan ha öppen diskmaskinslucka utan att blockera hela köket.
Ska det finnas plats för kaffebryggare/vattenkokare/mikrovågsugn på bänkarna och isf var? Gärna nära diskho/vattenutkast. Glöm inte eluttag, gärna två med olika säkringar så att inte proppen går när man brygger kaffe och samtidigt sätter på tevatten (fråga hur jag vet...
)
När det gäller skafferiet, hur har ni tänkt där? Ska det vara lådor eller skåp med lådor/hyllor? Ska ni ha högskåp med utdragsmodul? Behöver ni ha så mycket torrvaror etc som 120 cm brett skafferi rymmer? Djupa skåp brukar leda till att bakre radens saker är svåra att nå och de blir outnyttjade.
Sen undrar jag hur många personer ni tänker att matplatsen ska vara för? Har ni kollat hur mycket plats man behöver för att komma in till bänken. Som det ser ut nu så är bordet rätt litet för mer än två personer, men gör ni det längre så man kan sitta tre så blir det trångt att komma in.
Jag håller med tidigare inlägg om att rita upp köket i ett planeringsverktyg, som IKEAs, för att se hur det kan se ut och tänk lite på hur mycket skåp och lådor ni har idag för förvaring och sen var allt det ska få plats i ett nytt kök.
Sen undrar jag hur ni tänkt kring de båda hörnen ni får under bänk. Ska ni ha hörnskåp med karusell eller någon annan form av utdragslösning för att utnyttja den volymen?
Var har ni tänkt ha porslin och bestick etc? Det är inte mycket överskåp så en del behöver vara i underskåp/lådor. Det överskåp som finns kommer att vara svårt att komma åt då det är över en bänk och dörrar kommer att vara ivägen för att ta fram saker. Den som står vid spisen kommer att vara "ivägen" för den som vill ta något ur det skåpet så att laga mat samtidigt som någon dukar kommer att vara en samarbetsövning av rang.
Om ni tänker över placeringen av fönster så kanske fönstret vid diskbänken kan flyttas lite så att man kan ha ett överskåp i hörnet för mer förvaring som eventuellt kan vara mer lättillgängligt.
Ska ni ha häll och ugn, eller spis? Med häll och ugn skulle jag ha lådor för utensilier och grytor/pannor under hällen och ugnen till höger om hällen.
Byt plats på kyl och frys, det är kylen man oftast är i och vill ha närmast matlagningsplatsen.
Vad ska ni ha bredvid K/F?
Jag tänker att det är bra att tänka igenom arbetsflödet när ni är i köket och om det ska gå att vara mer än en person och laga mat och duka/diska/hjälpa till osv. Hur placerar man saker så att det går att relativt ostört stå vid spisen samtidigt som någon dukar, eller hur man dukar av och kan ha öppen diskmaskinslucka utan att blockera hela köket.
Ska det finnas plats för kaffebryggare/vattenkokare/mikrovågsugn på bänkarna och isf var? Gärna nära diskho/vattenutkast. Glöm inte eluttag, gärna två med olika säkringar så att inte proppen går när man brygger kaffe och samtidigt sätter på tevatten (fråga hur jag vet...
När det gäller skafferiet, hur har ni tänkt där? Ska det vara lådor eller skåp med lådor/hyllor? Ska ni ha högskåp med utdragsmodul? Behöver ni ha så mycket torrvaror etc som 120 cm brett skafferi rymmer? Djupa skåp brukar leda till att bakre radens saker är svåra att nå och de blir outnyttjade.
Sen undrar jag hur många personer ni tänker att matplatsen ska vara för? Har ni kollat hur mycket plats man behöver för att komma in till bänken. Som det ser ut nu så är bordet rätt litet för mer än två personer, men gör ni det längre så man kan sitta tre så blir det trångt att komma in.
Jag håller med tidigare inlägg om att rita upp köket i ett planeringsverktyg, som IKEAs, för att se hur det kan se ut och tänk lite på hur mycket skåp och lådor ni har idag för förvaring och sen var allt det ska få plats i ett nytt kök.
BirgitS
Medlem
· Stockholms län
· 46 172 inlägg
BirgitS
Medlem
- Stockholms län
- 46 172 inlägg
Hej, nu har jag tänkt en hel del. Tack för alla svaren. Jag ritade upp det i Ikeas program. jag har dock förstorat rummet lite. kyl och frys står bredvid ugn/mikro-skåpet. vad tror ni om detta?
Jag vill inte att det ska vara för litet men vill heller inte skapa döda ytor. Vi behöver mycket förvaring för olika köksaparater
Jag vill inte att det ska vara för litet men vill heller inte skapa döda ytor. Vi behöver mycket förvaring för olika köksaparater
dörren till vänster på nedersidan går till vardagsrummet i huset, dörren till höger på nedersidan går ut i trädgården. Och dubbeldörren till vänster går till andra sidan av trädgården.
https://kitchen.planner.ikea.com/se/sv/planner/45F76061-B819-4441-B5D1-A4B0E2673229/?ref=share
Jag tror även man kan se projektet med denna länken
https://kitchen.planner.ikea.com/se/sv/planner/45F76061-B819-4441-B5D1-A4B0E2673229/?ref=share
Jag tror även man kan se projektet med denna länken
BirgitS
Medlem
· Stockholms län
· 46 172 inlägg
BirgitS
Medlem
- Stockholms län
- 46 172 inlägg
Går utmärkt att se med länken till köksplaneringsverktyget.
När det gäller högskåpen så får man tänka på vad man vill ha närmast och se till att det inte blir för långt att gå med plåtar, fryslådor och allt man plockar fram hur kylen. Tänk över på vilken sida som handtagen ska sitta för att det ska vara praktiskt.
Nu vet jag inte vad du tycker, men jag skulle inte vilja ha så mycket vitrinskåp eftersom jag inte vill ställa vanliga dricksglas, tekoppar etc. i dem utan bara fina glas etc. Men om man inte tycker att det spelar någon roll så är det ju inget fel med många vitrinskåp.
När man står framför en hörnhäll så blockerar man rätt mycket skåp runt om. Värt att tänka på om man är 2 st i köket. På samma sätt får man tänka efter hur en nedfälld diskmaskinslucka påverkar.
När det gäller det hörn där hällen inte är, kan man fundera på om man där ska placera ett bänkskåp som är vänt mot matplatsen i stället. I det kan man förvara servetter, grytunderlägg och annat som bara åker fram och tillbaka till matbordet. Förutsätter att det går att dra ut lådor resp. öppna 60 cm bred dörr mot matplatsen.
Om förvaringen inte räcker till så går det att förlänga överskåpen till vänster om hällen in över kökshalvön, och ha till höger om diskhon.
Lådor är mer praktiskt än luckor i underskåpen, men kostar mer.
När det gäller högskåpen så får man tänka på vad man vill ha närmast och se till att det inte blir för långt att gå med plåtar, fryslådor och allt man plockar fram hur kylen. Tänk över på vilken sida som handtagen ska sitta för att det ska vara praktiskt.
Nu vet jag inte vad du tycker, men jag skulle inte vilja ha så mycket vitrinskåp eftersom jag inte vill ställa vanliga dricksglas, tekoppar etc. i dem utan bara fina glas etc. Men om man inte tycker att det spelar någon roll så är det ju inget fel med många vitrinskåp.
När man står framför en hörnhäll så blockerar man rätt mycket skåp runt om. Värt att tänka på om man är 2 st i köket. På samma sätt får man tänka efter hur en nedfälld diskmaskinslucka påverkar.
När det gäller det hörn där hällen inte är, kan man fundera på om man där ska placera ett bänkskåp som är vänt mot matplatsen i stället. I det kan man förvara servetter, grytunderlägg och annat som bara åker fram och tillbaka till matbordet. Förutsätter att det går att dra ut lådor resp. öppna 60 cm bred dörr mot matplatsen.
Om förvaringen inte räcker till så går det att förlänga överskåpen till vänster om hällen in över kökshalvön, och ha till höger om diskhon.
Lådor är mer praktiskt än luckor i underskåpen, men kostar mer.
Jag tycker det ser mycket bättre ut.
Nu finns möjlighet att komma fram till diskbänken utan att "krocka" med den som står vid spisen. Diskmaskinen nära diskho är bra och den är bättre till vänster om diskhon så den inte stänger passagen till dörren. Bättre åtkomst till överskåp vid köksön.
Du har nära till en bänk att ställa ner något varmt från ugnen och det finns en bänkyta nära kylen (som jag tolkar är den närmast ugnsskåpet?)
Det finns lådor för bestick i köksön som man kan komma åt utan att störa den som är vid spisen och tillräckligt nära diskmaskinen när man plockar ur den.
När det gäller placering av kyl nära ugn så kolla att det fungerar mtp värme och ventilation.
Överskåp till höger om diskho kan vara bra och se till att ha så höga skåp som möjligt. Även om de översta hyllorna är svåra att nå för en kort person så är det bra förvaring för fat och skålar man använder mer sällan.
Även över köksön kan skåpen förlängas till vänster som jag ser det.
Köksön skulle kunna vara lite längre för att få in två 60 moduler istf en 80 för mer förvaring. Det behövs 100-110 cm mellan den och ugn/kyl-väggen för att man ska kunna passera två personer eller öppna ugnen/kylen men ändå passera.
Vi har 96 cm i motsvarande placering och det är tight och jag skulle gärna se en dm till.
Djupa lådor är bättre för förvaring än skåp i underskåpen om man vill komma åt det som är längst in.
Jag uppfattar det som att det är lite mer plats vid matplatsen med men det kanske är en synvilla?
Nu finns möjlighet att komma fram till diskbänken utan att "krocka" med den som står vid spisen. Diskmaskinen nära diskho är bra och den är bättre till vänster om diskhon så den inte stänger passagen till dörren. Bättre åtkomst till överskåp vid köksön.
Du har nära till en bänk att ställa ner något varmt från ugnen och det finns en bänkyta nära kylen (som jag tolkar är den närmast ugnsskåpet?)
Det finns lådor för bestick i köksön som man kan komma åt utan att störa den som är vid spisen och tillräckligt nära diskmaskinen när man plockar ur den.
När det gäller placering av kyl nära ugn så kolla att det fungerar mtp värme och ventilation.
Överskåp till höger om diskho kan vara bra och se till att ha så höga skåp som möjligt. Även om de översta hyllorna är svåra att nå för en kort person så är det bra förvaring för fat och skålar man använder mer sällan.
Även över köksön kan skåpen förlängas till vänster som jag ser det.
Köksön skulle kunna vara lite längre för att få in två 60 moduler istf en 80 för mer förvaring. Det behövs 100-110 cm mellan den och ugn/kyl-väggen för att man ska kunna passera två personer eller öppna ugnen/kylen men ändå passera.
Vi har 96 cm i motsvarande placering och det är tight och jag skulle gärna se en dm till.
Djupa lådor är bättre för förvaring än skåp i underskåpen om man vill komma åt det som är längst in.
Jag uppfattar det som att det är lite mer plats vid matplatsen med men det kanske är en synvilla?
Klicka här för att svara
Produkter som diskuteras i tråden




