Byggahus.se

Hjälp

 1. M
  Medlem Nivå 2
  Hej alla gullisar. Stort behov av hjälp här

  Tänkte byta ut en ful, gammal strömbrytare till en ny. Det är en så kallad trappkoppling (tror jag?)

  Ena knappen tänder och släcker en lampa utomhus och den andra knappen tänder och släcker två olika lampor. En i nedre hallen samt en på ovanvåningen.

  Hur ska jag koppla?
   
 2. S
  Medlem · Nivå 6
  Trappkoppling blir det om Du har en brytare nedanför trappan och en brytare ovanför trappan, där Du kan släcka/tända från valfri plats hur Du vill.

  "Kronbrytare" är två helt vanliga brytare som sitter ihop i samma ram. Kan styra två olika lampor, förr i en och samma ljuskrona (halvljus - helljus), men kan ju även vara lampan över bordet och lysröret i taket via varsin knapp.

  Lustigt med din bild med 5 trådar. Går de båda gula till samma anslutning?

  (Det finns varianten "dubbeltrapp", som brukar vara en dubbel brytare där den ena halvan är trappkopplad och den andra brytaren är en vanlig.)
   
 3. M
  Medlem Nivå 2
  Går till den bakanför, en knapp tänder 2 lampor, och en knapp tänder utebelysningen
   
 4. JanneJanne123
  Husägare · Nivå 9
  Är utebelysningen en eller flera armaturer?
   
 5. M
  Medlem Nivå 2
  Endast en utomhus
   
 6. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  Detta är enkelt. Först och främst gäller att nuvarande inkoppling är korrekt, att strömbrytaren uppför sig som den ska och att inga konstiga omkopplingar har gjorts i anläggningen. Sedan är det några enkla steg.

  1. Notera hur ledarna är inkopplade på den gamla strömbrytaren.
  2. Koppla loss den och använd en multimeter i summerläge och mät hur den är kopplad internt. Det ska finnas en märkning på strömbrytare men den kan vara otydlig. Rita upp ett kopplingsschema.
  3. På baksidan av den nya strömbrytaren finns redan ett kopplingsschema.
  4. Översätt mellan dessa kopplingar. Den gamla kanske är en kron och den nya en dubbeltrapp, det går bra. Men om den gamla är en dubbeltrapp, vilket den ser ut att vara, så måste den nya också vara en dubbeltrapp (om du behöver du funktionen).
  5. Koppla in den nya så att den får samma funktion som den gamla.
   
 7. tommib
  Självbyggare · Nivå 22
  Man ser märkningen 6+6 på brytarens baksida på en av bilderna, så det är en dubbeltrapp.

  Ska jag gissa så är det svart fas, grön tändtråd till ena halvan och gula mellantrådar samt brun tändtråd till andra halvan.

  TS, om det faktiskt är en trappkoppling så måste det finnas en till brytare som styr samma lampor (de inomhus). Du kan öppna den brytaren och titta på ledarfärgerna där.

  Du kan inte rakt av byta den nuvarande brytaren till din Sonoffbrytare på bilden, då kommer du tappa någon funktionalitet. Den behöver också en nolla som inte finns i strömbrytardosan.
   
  • Laddar…