HJÄLP! Vi har köpt ett sommarhus?

29k läst  90 svar

 1. V
  Medlem Nivå 3
  Hej,

  Vi köpte vårat hus ca två år sedan, det är sålt som ett småhus som man kan bo i året runt. Efter att familjen växt valde vi att bygga ut huset, då märkte vi att huset inte är isolerat enligt fakmässiga regler utan taket är helt utan plast. Huset är byggt 2011 så reglerna om att man skulle bygga ett småhus med plastad isolering fanns även när huset byggdes. Vad fan gör vi nu? Vi har lagt ut ett brutal summa för ett hus vi trodde va byggt som en villa men som visar sig byggt som en stuga? Plus att vi byggt ut en sommarstuga som vi trodde va en villa vi skulle bo livet ut? Vad har vi för rättigheter? Vi hade ju aldrig lagt samma summa på ett hus byggt som en sommarstuga ifall vi vetat, vi hade förmodligen aldrig ens köpt det.
  De värsta av allt är att är att den nybyggda delen och den gamla delen nu inte klaffar för att den nya delen har plastisolering o gamla delen saknar, så det har blivit fuktskada mellan delarna. De vill ju självklart inte byggfirman står för. Detta är verkligen en mardröm.
   
 2. D
  Medlem · Nivå 17
  Plasten i den nya delen kan inte orsaka de problemen. Dessutom märkte ni ju att fuktspärrsaknades vid bygget. Det är definitivt inget ni kan kräva byggaren på.
  Att fuktspärr saknas skulle eventuellt kunna gå dom dolt fel. Men det beror på vilken information som fanns vid köpet.
   
  • Laddar…
 3. Larsa
  Medlem Nivå 12
  Vad är det för fuktskada? En ny del med plast kan öka fuktbelastningen på gamla delen, men det så snabbt?
  Hur gammalt är ursprungshuset? Och vad har det för typ av isolering?
   
 4. V
  Medlem Nivå 3
  Nej det är nu efteråt när vi fick problem med fukten som hantverkarna berättade att de inte va inplastat och att huset saknade plastisolering på gamla delen därav fukten enligt dem. De visste vi inte förens nu i efterhand. Informationen vi har på papper är

  taxeringskod: 220 småhusenhet, helårsbostad 1-2 familjer.

  Byggnadstyp: strandtomt bebyggd med 1-plansvilla med sovloft byggt 2011

  Vad kan fukten bero på då? Det är hantverkarna som säger att de beror på att gamlabygget är byggt som en stuga utan plast.
   
 5. V
  Medlem Nivå 3
  Snön smälter mellan nya och gamla delen, fukten tar sig in på yttertaket och undertaket har börjat mögla.
   
 6. V
  Medlem Nivå 3
  Byggt 2011, nya delen blev klar 2017 i december.
   
 7. E
  Medlem · Nivå 9
  Det måste vara otätt och läcka värme före att det ska bli sådär. Saknas isolering?
   
 8. Larsa
  Medlem Nivå 12
  Ja där är det ju ett rejält värmeläckage. Som sagt kan det ju bli en fuktbelastning mellan nya och gamla delen, men värmeläckage som det där verkar inte normalt.

  Ni behöver få dit en duktig besiktningsman. Något måste vara fel med anslutningen mellan byggnadsdelarna.
   
 9. Larsa
  Medlem Nivå 12
  Där det läcker, är det öppet till nock eller vind?
   
 10. A
  Medlem · Nivå 17
  Är det öppet till nock inne i huset? Att det smälter på det viset i skarven är fel. Men det har ingenting med plast på isoleringen att göra. Det där är en bild på något som hantverkarna gjort galet när de byggde ut. Saknas det plast kan det också vara fel. Men de två felen har inte med varandra att göra i så fall.
   
 11. V
  Medlem Nivå 3
  Det är öppet till nock.
   
 12. A
  Medlem · Nivå 17
  Här kommer en gissning. Taket har en remsa utan isolering i skarven mellan nya och gamla delen. Innertaket är inte lufttätt utan fuktig inomhusluft kan passera innertaket och träffar då det kalla yttertaket så att det bildas kondens. Om det bara är i skarven som det är blött så innebär det att både det gamla och det nya taket fungerar tillfredsställande. Men skarven är bristfällig.

  Sedan verkar det ganska oseriöst av hantverkarna att bygga på utan att påtala att de upptäckt något som de anser är fel. Har du någon bild på fukten?
   
 13. P
  Medlem · Nivå 11
  Med den smältningen på taket så går ju varmluften rakt upp i undertaket. Det där är byggfusk av de som byggt ut huset! Kan inte vara något annat.

  Om jag skall gissa så har man inte fått tätt i väggskarven, vilket är väldigt svårt många gånger.
   
 14. V
  Medlem Nivå 3
 15. Larsa
  Medlem Nivå 12
  Där läcker det ut mycket varm luft! Men var är detta på byggnaden, ser ingen 45graders anslutning...
   
  • Laddar…

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: