Hjälp, vårt torp har blivit inhägnat

23k läst  70 svar

 1. S
  Medlem Nivå 5
  Hej,

  Vårt torp som vi ägt sen 50-talet ligger på en vattentäkt. Det finns lite pumphus till täkten i närheten och nu håller kommunen/kommunalt bolag på inhägna dessa inklusive vårt torp med tillhörande tomt med ett högt Gunnebostängsel. Detta innebär att vi inte kan gå ut i skogen fritt längre, utan är hänvisade till deras låsta grind. Staketet går mellan 5 och 150 meter från vår tomtgräns beroende på väderstreck. Kommunen/kommunala bolaget har inte informerat oss som fastighetsägare.

  Kan kommunen/kommunalt bolag ta sig friheten att göra så här?
  Kan man begära kompensation för värdeminskning?

  Fördelen vi möjligen kan se, är att inte inbrottstjuvar och andra tillträder vårt tomt eller gör inbrott. I övrigt ser vi bara nackdelar.

  //Lasse
   
 2. Dowser4711
  Renoverare · Nivå 6
  Går inhägnaden på kommunens mark?
  Du säger att den är 50-150m från er fastighet. Menar du att den sträcker sig så långt åt sidorna och precis utmed fastighetsgränsen eller är den 50m som närmast?

  Om det är på kommunens mark ser jag inte varför de inte skulle få sätta upp ett stängsel annat än möljligtvis en inskränkning av allemansrätten, men i och med att du pratar om en vattentäkt så är det kanske ett skydd av den som beslutats?
  Det har ju pratats en hel del om att kommunerna bör förbättra skyddet av sina vattentäkter, så det låter spontant som en positiv sak...

  Har du kontaktat kommunen och frågat dem om det?
   
 3. C
  Medlem · Nivå 15
  Vaaa, har de inhägnat hela tomten runt om? Det låter ju helt galet :surprised:
   
  • Laddar…
 4. K
  Medlem · Nivå 8
 5. S
  Medlem Nivå 5
  Ja, inhägnaden går på kommunens mark och ca 5-150 meter från vår tomtgräns och inhägnar hela vår tomt om ca 4000 kvm.

  Jag förstår att vattentäkter kan behöva vara inhägnade för sabotage et.c.. Deras pumphus står dock relativt samlade i två väderstreck från vår tomt, så jag förstår inte fortfarande att de behövde ringa in vår fastighet helt och hållet.

  Nån som har nåt tips vart man kan vända sig för att få juridisk hjälp eller upplysningar, i fall som detta?
   
 6. useless
  Självbyggare · Nivå 21
  Har ni inte fått nån som helst information innan?
   
 7. H
  Moderator · Nivå 25
  Du borde kanske börja med att fråga kommunen om syftet med inhägnaden? Som granne har du egentligen inte med att göra om de sätter upp staket på sin mark. Men det kan som någon var inne på högre upp i tråden inkräkta på allemansrätten.
   
 8. H
  Medlem Nivå 10
  Syftet är ganska givet! Och det är deras tomt, så inte så mycket att göra...
   
  • Laddar…
 9. useless
  Självbyggare · Nivå 21
  Fast om dom försämrar/förhindrar tillträdet till TS tomt så kan dom väl inte bara titta på och tänka att kommunen får göra vad dom vill på sin tomt?
   
  • Laddar…
 10. T
  Husägare · Nivå 9
  Men han verkar ha tillgång till sin egen tomt! Det står ju i första inlägget att han inte har tillgång till skogen förutom en låst grind...

  Rent spontant antar jag att kommunen får sätta upp stängsel på sin mark. Men förstår inte, är du helt omringad av kommunens mark?
   
 11. S
  Medlem Nivå 5
  Japp, helt inringad med enbart en öppning ut (låst gallergrind för fordon) och som leder ut på den större vägen utanför. Så för att strosa ut i naturen måste vi gå via den grinden. Får man gäster så kommer dom inte in på annat sätt än att de får ringa oss för bli insläppta. Grinden står så pass långt bort, så det går inte att ropa eller så.
   
  Redigerat 22 mar 13:17
 12. H
  Medlem Nivå 10
  Givetvis tar han sig till sin tomt, han borde ha vägservitut..
   
 13. H
  Medlem Nivå 10
  Förstår inte hur ni har tomten om de kan dra stängsel runt hela tomten?
   
  • Laddar…
 14. S
  Medlem Nivå 5
  Torpet ligger ensamt ute i skogen, förutom de pumphus som de har placerat bredvid vår tomt. Finns öppna dammar också men de ligger en bra bit bort (minst 500m). De har egna inhägnader.
   
 15. K
  Medlem · Nivå 10
  Flygfoto eller karta skulle vara intressant att se.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: