Byggahus.se

Hjälp!! Vad gäller för sjötomt?

 1. B
  Medlem · 35 inlägg

  Bhombina

  Medlem
  Vi trodde att vi hade hittat vår drömtomt. Den ligger ca 25 m från vattnet, men vi kunde få de sista metrarna på arrende från bonden som ägde den biten. Så vi hade i tankarna redan byggt huset, ordnat trädgården och flyttat in....
  Nu säger kommunen att vi inte kan röja de sista 25 metrarna pga allemansrättigheter m.m.  >:( Vid granntomterna har man anlagt gräsmatta hela vägen till vattnet, men enligt kommunen var det så länge sedan så att det nu är preskriberat. Är det någon på Forumet som har erfarenhet eller vet något om röjningslov? Eller någon som har varit i en liknande situation?
  ???
   
 2. L
  Medlem · 287 inlägg

  LennartL

  Medlem

  Re: Hjälp!! Vad gäller för sjötomt?

  Vad säger markägaren? Erbjud er att för honom att på Er bekostnad att gratis för honom rensa och iordningsställa området. Betala svart om han skulle förlora något värde på detta. Allemansrättens begränsningar gäller inte för markägaren.

  Sedan gäller att årligen hålla efter allt, precis som grannarna gjort, så att det inte växer igen.
   
 3. D
  Medlem · 318 inlägg

  dymlingen

  Medlem

  Re: Hjälp!! Vad gäller för sjötomt?

  Jag bor själv vid en sjö där vi inte heller äger de sista metrarna till sjön. Som jag ser det är det mer en fråga om det är ett naturskyddat område som hindrar röjning samt att kunna övertyga markägaren om det.

  När det gäller allemansrätten så måste folk få gå runt sjön längs stranden så man kan inte sätta upp staket ända ner till vattnet. För oss är det inget problem eftersom vi bor på landet och det är mycket sällan någon går förbi. Någon enstaka svampplockare får man räkna med.

  Ett liknande fall har skapat stora debatter i tidningen i Karlstad. Där hade ett antal villaägare utökats sin gräsmatta och dragit ner staketen ända till stranden på klarälven. Då området ligger ganska centralt finns det ju andra stadsbor som retade sig på att man inte kunde promenera längs älven. Det visade sig att marken närmast älven ägdes av kommunen och efter hårda strider har kommunen uppmanat villaägarna att röja bort alla hinder längs älven, annars gör de det och skickar faktura på arbetet.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.