Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Hjälp! Tröskel till badrummet? Upphöjning av golv.

 1. M
  Medlem · stockholms · 7 inlägg

  michibus

  Medlem
  Hej! Jag har nyligen köpt min första lägenhet och har nu tyvärr i efterhand fått misstanke om att badrummet inte är riktigt gjort. Jag har dock kvalitetsdokument från plattsättarna.
  Direkt när man öppnar dörren till badrummet finns ett "trappsteg upp", golvet är alltså upphöjt med 20cm. Det finns ingen tröskel så om det blir översvämning i badrummet så rinner allt bara ner för trappsteget och ut i hallen. Nivåskillnaden på golvet från golvbrunnen till dörren är 16mm.
  Är detta godkänt? Och om inte, vad kan jag göra åt det?

  Bifogar bild på hur det ser ut vid dörröppningen. (ursäkta kattlådorna :cool: )

  Mvh förvirrad och ledsen
   
 2. S
  Medlem · Västernorrland · 7 759 inlägg

  Stefan1972

  Medlem
  Minst sagt kreativt men om det blir översvämning så rinner det ut i hallen i de flesta mindre toaletter och sånt. Elle rmenar du att det ryms nå badkar eller dusch därinne också?
   
 3. M
  Medlem · stockholms · 7 inlägg

  michibus

  Medlem
  Ja, glömde skriva att det är en dusch där inne också. Menade att nivåskillnaden mellan golvbrunnen i duschen och golvet vid dörröppningen är 16mm.
   
 4. S
  Byggveteran · Åland · 1 929 inlägg

  seniorkonsult

  Byggveteran
  1:100 i lutning är helt ok.Vattnet skall ju rinna ut via golvbrunnen och inte ut i hallen, Lösningen på golvet indikerar att rummen är renoverat och avloppen har lagts delvis ovanpå bef golvkonstruktion för att undvika bygga ned i taket under, alt fanns inget våtutrymme här så avloppet har dragits ovanpå till någon stam i väggen. Ser inga problem med detta.
   
 5. M
  Medlem · stockholms · 7 inlägg

  michibus

  Medlem
  Tack för ditt svar! Är det dock inte så att lutningen låste vara 20cm annars krävs tröskel? I detta fallet är lutningen 16mm utan tröskel.
   
 6. P
  Medlem · Västra Götaland · 1 211 inlägg

  para

  Medlem
  Har ju egentligen ingen betydelse. Får du en stor läcka och golvbrunnen inte klarar att svälja så rinner det över oavsett 16 eller 20mm höjd.
   
  • Laddar…
 7. M
  Medlem · stockholms · 7 inlägg

  michibus

  Medlem
  Ja precis... men är det enligt gällande branchregler då? Har nämligen fått höra att inget försäkringsbolag skulle stå för eventuell skada när det se ut på det här sättet, men vet inte om det stämmer.
   
 8. C
  Medlem · 12 702 inlägg
  Ja, eller så kan man också se det som att lutningen är -184 mm, om man räknar nivån på tätskiktet i själva dörröppningen.
   
 9. M
  Medlem · Halland · 176 inlägg

  McNulty

  Medlem
  Det krävs ju en betydligt mindre vattenvolym för att det ska rinna över tröskel när det är byggt såhär jämfört med om hela golvet hade varit plant...
   
 10. M
  Medlem · stockholms · 7 inlägg

  michibus

  Medlem
  Ja... tänkte om man skulle sätta en tröskel på upphöjningen men det kanske är helt dumt
   
 11. S
  Byggveteran · Åland · 1 929 inlägg

  seniorkonsult

  Byggveteran
  Det väsentliga är ju att det är rätt tätskikt och lutning mot brunnen. Sedan är det ju olika regler beroende på ombyggnadsår.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.