Byggahus.se

Hjälp! Träd fallit in i huset i natt

 1. Byggahem
  Medlem Nivå 6
  Hej,

  I natt vaknade jag och min dotter av att ett träd från kommunens mark trillat in och träffat husets kortsida.

  Var uppe på vinden och kunde inte se några hål in. Takstolen har nog tagit det stora smällen samt vindskivor, plåt osv. "Tur i oturen"

  Eftersom försäkringsbolaget inte har öppet på helgen så undrar jag om någon här på forumet kan svara på några praktiska frågor.

  Jag har själklart fotograferat allt i minsta detalj både inne och ute från olika vinklar.

  1. Jag och grannen fick såga ner trädet ganska omgående efter det att det fallit ner över huset för att minska trycket mot takstolen som det lutade mot. Vi sågade ner det bit för bit för att minska belastningen.

  - Fråga: Gjorde vi rätt i att avhjälpa risken för merskador?

  2. Eftersom försäkringsbolaget inte har öppet vet jag inte heller vad jag ska göra nu när det är skador på taket och tätskikten.

  - Fråga: Hur mycket vågar jag göra? Lägga över plast för att skydda mot fukt? Ringa in entreprenör/snickare som fixar till det tillfälligt? Eller ska jag invänta kontakt med försäkringsbolaget?

  3. Min fru och mina barn blev givet mycket rädda av vad som hände. Faktum är nog att om trädet trillat ner någon meter åt ena hållet så hade vi inte varit lika lyckligt lottade.

  - Fråga: Vi har påpekat att trädet står nära huset för kommunen tidigare men då har de sagt att träden inte utgör någon fara. Vad kan man kräva? Jag kommer kräva att de tar ner de övriga träden som står inom fallavstånd från huset... mer?


  4. Vad händer nu...

  - Fråga: Vilka steg hade ni krävt av försäkringsbolaget? Jag tänker mig att man minst vill få det för- besiktigat, åtgärdat på rätt sätt, efter- besiktigat osv. Översyn av den del av huset som kan fått skador. osv.

  5. Huset är precis ett år gammalt. Nästan helt nytt...

  - Fråga: Eftersom vi inte haft 2- årsbeskitningen ännu undrar jag om detta trasslar till det för oss om det visar sig vara läckor osv. vid besiktningen sedan?

  Tacksam för alla svar jag kan få....

  :confused:
   
  Redigerat 11 jan 2015 10:19
 2. J
  Medlem · Nivå 11
  Finns ert påpekande till kommunen om trädets olämplighet dokumenterat?
   
 3. Göran.W
  Verktygstokig Nivå 11
  Du får alltid göra akuta åtgärder för att förhindra värre skador eller följd skador utan försäkrings bolagets medgivande.
  Så du har gjort helt rätt och det är med rätt att täcka över skadan på något sett.
  Du kan tom få ersättning för tiden du lagt ner typ en 90-100 kr timmen.
  För guds skull såga inte ner något av kommunens träd för det kan kosta flera 100k i skadestånd.
  Vill du ha bort dom får du ta det med kommunen på kontors tid eller räddningstjänsten om det är uppenbart att ett träd till håller på att trilla och det är akut.
   
 4. Byggahem
  Medlem Nivå 6
  Yes. Grannen har haft kontakt med dem flera gånger där han fått svaret att de inte tänker ta ner träden.
   
 5. roland53
  Medlem Nivå 13
  Alla kommuner har väl jour via larmcentraler eller liknande.
  Ta reda på hur det fungerar i din kommun och larma jourhavande så dom blir varskodda om vad som hänt och vad som potentiellt kan hända i snar framtid.
  Dokumentera dina kontakter.

  Det är väl försent att vara efterklok, men jag hade nog larmat räddningstjänsten när trädet föll.
  Dom har både utrustning och kunskap att ta hand om träd mm.

  Att få ersättning för "upprördhet, chock, rädsla" är nog ingen framkomlig väg. Det är nog strikt de ekonomiska förlusterna som kan ersättas via din eller kommunens försäkring.
   
 6. Byggahem
  Medlem Nivå 6
  Det blåser inte idag så de kanske kan ta hit någon nu som sågar ner dem.
  Men som du skriver så avvaktar jag med att göra något åt kommunens övriga träd.
   
 7. Byggahem
  Medlem Nivå 6
  Kontaktade deras Jour ganska omgående efter att trädet trillat in i huset. Dock var de fullpackade med arbete i och med väderleken. Tog ca 1 timma innan de var här. Jag och grannen med snickare osv kunde med hjälp av motorsåg ta ner trädet bit för bit.

  Funderade just på detta. Eftersom trädet står på kommunens mark så undrar jag vem som står för kostnaderna? Det är upp till försäkringsbolagen att enas om detta kanske men i min värld så borde det väl vara kommunens självrisk osv och försäkring som blir lidandes? Eller vad tror ni?
   
  • Laddar…
 8. roland53
  Medlem Nivå 13
  Jag skulle nog tro att kommunen inte har någon försäkring som täcker sådana här "småskador". Dom har i regel så stor plånbok (läs skattebetalare) att dom väljer att avstå försäkringspremien och tar skadekostnaden från "kassan" när den uppstår.;)
   
 9. harry73
  Allvetare · Nivå 23
  Om trädet var frisk innan stormen, då räknas det här som olycka och inte som kommunens fel.
  Du få fixa allt med försäkringsbolaget och om de tycker att kommunen var försumbart, tar de upp den fighten.
   
 10. O
  Bannad · Nivå 15
  Du behöver inte prata med någon annan än ditt FB....

  Det är bra att ni redan har sågat ner trädet, gör gärna en skyddstäckning. Då kan inte FB gnälla nått på att Ni inte försökt minimera skadan....
   
 11. Lolle
  Medlem Nivå 12
  Det är ganska höga rekvisit för att skadan skall kunna bedömas under skadeståndslagen åligga kommunen så räkna med att ersättning är enligt dina försäkringsvillkor där självrisk etc åligger dig.

  Vissa försäkringsbolag ersätter vid trädfall om vindhastighet över ett visst mått (oftast runt 25-30 m/s). Vissa försäkringsbolag ersätter skada vid trädfall oavsett väderlek men det finns även risk att nedfallna träd ej ersätts alls beroende på vad du har för försäkring.

  Du ska försöka minimera skada precis som andra sagt och du gjort så det är bara bra. Om mer åtgärder behövs för att vädersäkra tex så gör det även om du behöver entreprenörshjälp. Se bara till att dokumentera allting.

  Kontakta bolaget på måndag så får ni reda ut rättsläget.

  När det gäller övriga träd så ta kontakt med kommunen och försök få dem att ta ner eventuella träd som ni är rädda för. Notera dock att juridiskt betyder absolut inte ett fallet träd att ni har rätt att begära att övriga tas bort. Visst det finns en viss risk för kommunen om fler träd skulle falla i framtiden men absolut ingen självklarhet att de ens kan bli skadeståndsskyldiga om fler faller. Så nyttja hellre bra kommunikation och samtal än att räkna med juridisk rätt att få dem att ta ner andra träd.
   
 12. Byggahem
  Medlem Nivå 6
  Tack!

  Gäller även detta då vi tidigare sagt åt kommunen att ta bort träden då de står nära fastigheterna? Då svarade kommunen med att det inte fanns någon risk. Dom hade bevisligen fel :)

  Känns märkligt hur jag ska få belastas pga. Kommunens "bristfälliga" bedömningar tidigare.

  Blir jag även lidandes med sämre premier från försäkringsbolag osv. fortsättningsvis?
   
 13. Lolle
  Medlem Nivå 12
  Det är tyvärr ett klassiskt juridiskt svar - det beror på.

  Bakgrunden till det är att skadeståndslagen som gäller för ett sådant ärende har två generella rekvisit för vållande - uppsåt (dolus) eller oaktsamhet (culpa).

  Så för att man ska kunna anse att det är kommunen som ska vara ansvariga är att de genom uppsåt eller oaktsamhet orsakat er skada. Uppsåt är inte tillämpligt då ingen med mening fällt ner träden på ert hus så frågan blir om det är oaktsamt att inte ha tagit ner träden.

  Att träd kan nå hus eller annan egendom är inte i sig ett argument för att de ska bort, då skulle väldigt många träd behöva tas bort tyvärr. Istället så ser man till en sannolikhet för att trädet de facto också ska orsaka skada, då är frågan mer om det även fanns tecken på sjukdom eller annat som kan öka sannolikheten att träden skulle orsaka skada.

  Om några träd nu fallit så kan det ligga kommunen i fatet att inte ta ner andra träd som uppvisar exakt samma risk men det går även att argumentera för att de andra träden inte är i någon riskzon då de är friska och också tydligt visat att de klarat storm mm utan påverkan.

  Du kan alltid försöka förhandla med kommunen att få ersättning för självrisken, kontrollera även om ditt hemförsäkringsbolag bedömer att skadeståndsansvar föreligger. Om de bedömer att ansvar föreligger och kommunen har försäkring i annat bolag kan hända att de väljer en så kallad regress - alltså att försäkringsbolaget då kräver ersättning av kommunen eller deras försäkringsbolag. Väljer försäkringsbolaget att driva ett krav kan du med lite vettig kommunikation få dem att driva din självrisk också.

  Generellt så sker ingen premiehöjning för skador på fastighet och särskilt inte efter en sådan här skada, det är mer vanligt på fordonsförsäkringar då den egna påverkan som förare/brukare är mycket större och mer direkt. Denna fråga får du dock ställa mot ditt försäkringsbolag för deras premieberäkning är olika från bolag till bolag.
   
  Redigerat 11 jan 2015 15:46
 14. Byggahem
  Medlem Nivå 6
  Tack för utförligt svar Lolle!

  Blir spännande samtal till försäkringsbolagen imorgon :)

  Lovar att återkoppla!
   
 15. j.f.s
  Elektroniktokig · Nivå 7
  • Laddar…