Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Hjälp sökes, vågar vi köpa huset?

 1. J
  Medlem · 3 inlägg

  jaso_edny

  Medlem
  Hej! Vi är en nybliven barnfamilj som ska köpa vårt allra första hus. ❤️ Så otroligt spännande och såklart lite läskigt. Vi har inte någon kunskap kring varken hus eller renovering men ser fram emot att lära oss och räknar med att vi behöver köpa renoveringshjälp för mycket av det komplicerade.

  Vi har letat läääänge och har nu hittat ett hus som för oss har drömläget inom vårt budget-spann (nära till samhälle, natur/havet, återvändsgata och privat baksida i ett fint och lugnt område). ☺️

  Det är ett 1 planshus med suterrängvåning från 1980 som står i lutning på baksidan av en klipphäll.

  Nu till 3 större orosmoln i besiktningen som vi skulle vara enormt tacksamma för lite tankar kring.

  1 . Fukt i källarplanet (gillestuga). Det är en byggnad med betonggjutning och grundmurar av betongsten. Uppreglade och mineralullsisolerade golv och väggkonstruktioner. (Hall och Sovrum 1 har uppreglat golv typ Nivell med plastkruvar med spånskiva och ytskikt. Gillestuga och Tvättstuga har äldre uppreglat golv.) Kontroll av konstruktionen gjordes via stickprovsmässig fuktkvotsmätning i Gillestuga (golv/vägg) samt Verkstad (vägg). Avvikande mikrobiell lukt upplevdes i golvkonstruktionen i Gillestuga och fuktvärden över gränsvärdet för mikrobiell tillväxt uppmättes i ingjuten träregel (mättes till 18-19% i ingjuten golvregel och 8-9% i uppreglat golv/vägg). Ingen avvikande lukt upplevdes i provhål i Verkstad och fuktvärden under gränsvärden uppmättes. Fuktkvoten uppmättes till 15-15-5% i väggregel. Risk för mikrobiell tillväxt föreligger vid en fuktkvot på 17%. Ingen avvikande lukt upplevdes i golv/väggvinkel i Hall eller sovrum 1 där ventilerat golv är monterat. — En fördjupad undersökning rekommenderas, vilket ofta resulterar i ett åtgärdsförslag vilket kan vara att avlägsna ingjutna reglar och/eller undertrycksventilera berörda golv. Vidare rekommenderas att ersätta de uppreglade träkonstruktionerna med fuktsäker lösning. Organiskt material eller täta ytskikt bör inte finnas i utrymmet. Denna rekommendation gäller hela källarplanet.
  --- Bra att veta från besiktningen är också att det för 10 år sedan gjordes en omdränering.
  • Allt man har hört om och köpa hus är ju att man inte ska köpa ett hus med källare med fuktproblem tyvärr så verkar vi cirkulera mot sånna här hus. Det vi undrar är ju såklart hur ”orolig” man bör vara att huset är sjukt och att vi inte inser att detta är över vår kapacitet att lösa. Vår prioritet är ju såklart att ta tag med detta med en gång om vi köper huset, samt att ta in hjälp för att lösa det då detta känns för svårt för oss att lösa själva. Är det någon som mellan tummen och pekfingret har en tanke kring hur mycket pengar vi bör budgetera för detta? Och vad kan worst-case-senario vara?
  2 . Nockvind: Missfärgning finns på underlagstak runt murstock. Fuktindikering utförd utan anmärkning.
  Den upptäckta mikrobiella påväxten på underlagstaket indikerar att vinden periodvis tillförs eller har tillförts fukt inifrån bostaden, som den kallare delen av året riskerar att kondensera mot underlagstaket (sk konvektionsskada). För att inte fukttillskott ska ske till vindsutrymmet är det viktigt att befintlig frånluftsfläkt hålls i kontinuerlig drift samt tilluftsventiler är i öppet läge året om.

  • Besiktningsmannen säger inget om att vi behöver sanera/byta ut taket. Är detta något som man kan låta va om fuktproblemen inte kommer tillbaks samt att hålla fläktar/ventiler öppna. Taket är sedan byggår med torr underlagsrapporter (Pulpettak råspont, papp, läkt och betongpannor). Men tvättandes och målades för 5 år sedan. Finns även en rad om att en tidigare ägare plåtat in skorstenen då underlagstaket påverkats av vatten. Vet dock inte om detta är från det. Vi blir lite oroliga att taket måste bytas ändå pga pappen. Kan man byta papp och ha samma pannor/tak?
  3 . Problem i Badrum - från 90 talet, äldre Golvbrunn ej bytt vid renovering. Rörgenomföringar finns i golv i duschutrymme/våtzon 1. Utrymmet har bristfälligt fall mot golvbrunnen. Rekommenderar att behörig våtrumsentreprenör kontaktas för kontroll och åtgärd (renovering).
  • tolkar vi detta som ”total” renovering av ytskikt i badrummen eller kan man byta golvbrunn/rör utan att riva upp kakel, golv och vägg?
  Gaahhhh! Man blir ju tokig på alla olika scenarion och att tänka på budget ur alla aspekter. Tacksam för alla tankar och råd.

  /två förvirrade med peppade blivande husägare
   
 2. Henningelvis
  Renoverare · Uppsala · 659 inlägg

  Henningelvis

  Renoverare
  1. Det ser ut som om gillestugan borde rivas ut på sikt på grund av för höga fuktvärden. De rum som har nivellgolv har inga problem, så best case är att det räcker med att lägga in ett annat golv även i gillestugan. Samma verkar gälla tvättstugan. Hur bråttom det är, är omöjligt att säga.

  2. Ser jag inte som ett problem.

  3. Det handlar om en totalrenovering av badrummet.
   
  • Laddar…
 3. harry73
  bra på allt · Skåne · 14 824 inlägg

  harry73Premiumikon: Skruvdragare

  bra på allt
  Badrummet behövs troligtvis inte bytas direkt men på sikt behövs det i alla fall. Eventuellt kan ni montera duschkabin, då kan ni vänta ännu längre med renoveringen.
   
  • Laddar…
 4. M
  Medlem · 131 inlägg

  Maestrono

  Medlem
  1. Inget problem. Riv ut allt organiskt material och lägg klinkers. Putsa väggarna. Fukt i källare är inga problem sålänge man vet hur man ska handskas med det. Kostnad: inte speciellt mycket. 10k om man använder vanligt klinker.

  2. Inga större konstigheter

  3. Inga konstigheter. Läcker badrummet? Om inte, ingen panik. Köp en duschkabin om nojjig.

  Låt abslout inte något av dessa tre punkter hindra ett köp. Helt perfekta hus finns inte. Läs på om hur man gör i källare så löser det sig.
   
  • Laddar…
 5. J
  Medlem · 3 inlägg

  jaso_edny

  Medlem
  Tack allihopa! Så skönt att höra hur detta ska gå att lösa och att det heller inte är paniken att lösa badrummen med en gång. Det är ingen fuktmätning gjord så vi vet inte hur illa ställt det är. Finns ett badkar, så vi får väll duscha där tills vi löst renoveringen om det är problem i duschen. :)

  Vi ska åka och kolla på huset till helgen så håller tummarna att allt känns bra då med.

  I besiktningen så tycker besiktningsmannen att vi ska göra en utökad kontroll av fuktproblemen. Vad vi förstår så är det en tjänst man köper av samma bolag. Gör man vanligtvis den efter budgivningen men innan kontraktsskrivningen eller efter kontraktsskrivningen men med någon typ av klausul att man kan backa om problemen är mycket större än vad man först trodde?

  Tack så oerhört mycket för all hjälp igen.
   
 6. J
  Medlem · 3 inlägg

  jaso_edny

  Medlem
  Tyvärr blev inte huset vårt! Det får en annan lycklig ägare som hade lite mer kapital till godo. Men tack för all hjälp, vi har lärt oss mycket. ☺️
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.