Hjälp när granne överklagar bygglov

20k läst  60 svar

 1. R
  Medlem · Nivå 15
  Kan du lägga upp ritningar och utdrag ur detaljplan (om det finns detaljplan ) ?
   
 2. W
  Medlem Nivå 1
  Ja, så är det nog...men hoppas på att byggnadsnämnden går på vår linje. Fast sen kan han ju överklaga till länstyrelsen och fortsätta. Då ser vi framemot ett år i fördröjning av bygget.
   
 3. R
  Medlem · Nivå 15
  Med sådan granne får ni nog räkna med alla instanser ... :(
   
  • Laddar…
 4. D
  Medlem · Nivå 16
  Det kan han göra även om du går honom till mötes på vissa punkter. Låt byråkratin har sin gång. Uppenbarligen gick det ju igenom första granskningen. Grsnnen måste ha vettiga argument för att det ska bli ändring på det.
   
  • Laddar…
 5. R
  Medlem · Nivå 10
  Avvakta bygglovet först. Argument som utsikt osv. brukar inte hjälpa som överklagande. Endast fördröja bygglovet. Och diskutera inte mer med grannen. Och ändra ingenting förrän ni fått avslag.
   
 6. H
  Moderator · Nivå 25
  Eftersom det egentligen inte är bygghöjden han ogillar. Så är det bara just nu, när han får ett grannehörande pga. bygghöjden som det är argumentet. Om vi förutsätter att byggnadsnämnden beviljar bygglovet iallafall (ligger han över 50m bort så borde de inte ta så mycket hänsyn till hans åsikter). Sedan kommer han iallafall att överklaga, oavsett om du sänker höjden. Men OM byggnadsnämnden har godkänt höjden som mindre avvikelse, så är chansen rätt stor att det går igenom även i högre instans.

  Det är ofta fall där man med lite kreativa tolkningar godkänt ex. 3 våningshus där detaljplanen bara godkänner en våning osv. som överklaganden sedan går emot beslutet.

  Men troligen kommer grannen att överklaga allt som han inte får rita själv.
   
 7. Anna_H
  Husägare · Nivå 17
  Har ni med färgen på huset i bygglovet?
   
 8. T
  Medlem Nivå 5
  25cm för högt? Utan marklov kan man höja marken 50cm... Går det att utnyttja?

  Ni kan ju låta grannen förstå att de merkostnader som en utdragen byggnadslovsprocess innebär direkt påverkar grannsämjan i samma utsträckning. Finns samarbeten i tex vägförening, grannen kanske vił bygga nåt i framtiden etc? Många tänker inte sarskilt logiskt och det gäller särskilt självcentrerande paragrafryttare.
  Funkat för mig, klassisk utpressning är ofta vägen framåt.
   
 9. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 14
  25cm är så löjligt lite att det troligtvis kommer gå igenom. Grannens utsikt är inte värt något så ni kommer få bygglov. Har ni möjlighet att minska höjden så det är inom detaljplan så finns det inget han kan göra. Står det inget om specifika färger etc i detaljplanen är det heller inte något som kan villkoras i efterhand.
   
 10. S
  Byggveteran Nivå 8
  1 Bygghöjd är fasadhöjd till takvinleln. Sen kan det finnas ett gradantal angivet i planen.
  2 Det finns domstolsutslag att ” ingen har rätt till sin utsikt”!
   
 11. C
  Medlem Nivå 1
  Banda alla samtal ni har med den besvärlige grannen. Sätt på mobilen och tala om det för honom!
   
 12. pelpet
  Medlem · Nivå 20
  Ring bygglovshandläggaren och be om en kvalificerad gissning om hur de kommer att bedöma grannens invändning. Om sannolikheten är hög att de går på grannens linje kanske ni kan börja förhandla med grannen.

  Isåfall kan en bra start vara att kolla upp om grannen själv har några svartbyggen som kommunen inte känner till, eller några projekt på gång som är beroende av er goda vilja. Då borde ni ju kunna komna överens om ömsesidig acceptans.
   
 13. B
  Medlem Nivå 7
  Du kan inte använda ett pulpettak om det passar in i det lite mordernare tänket? Då sänker du -25 cm på ena sidan och accepterar lite lägre takhöjd där (tex i sovrum), men kan sedan gå över de +25 cm på andra sidan (tex kök/vardagsrum). Höjden blir då genomsnittet = 0 cm och ni blir inom detaljplanens krav.
   
 14. D
  Medlem · Nivå 16
  Det blit ju lägre. Med ett sadeltak kan ju båda sidorna vara så höga som snittet på din bild, sefan blir nocken högre.
   
 15. K
  Medlem Nivå 1
  Tänk alltid på följande:

  Det är enbart plankartan som vinner laga kraft..

  Dvs sådant som inte finns med på plankartan, men finns med i detaljplanens beskrivning är nonsens och har inte vunnit laga kraft..

  Detta är något som inte kommunen alltid är medveten om eller tänker på..

  Vi har varit i ett ganska stort ärende där ett helt bostadsområde fått rätta sig efter plankarta och beskrivning, men nu när en påläst byggherre (fastighetsjurist även) vill bygga efter helt andra regler så har vi också lärt oss att beskrivningen inte är värd ett enda dugg i slutändan.
  Vår beskrivning reglerade bygghöjd, hustyp, placering i förhållande till tomtgräns och mycket mer... men inget av det finns med på plankartan.. så byggherren får igenom precis allt hen önskar..

  Kan säga att våra kommunanställda lärde sig ett och annat på vägen, och de skall ju vara proffsen....
   
  • Laddar…

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: