Byggahus.se

Hjälp mig välja klinker och kakel till gammalt hus

 1. P
  Medlem Nivå 5
  Hej, jag håller på och renoverar ett gammalt hus i sekelskiftesstil och skulle vilja be om tips på klinker och kakel som passar, det gäller klinker framför dörren i hallen, kakel i köket samt klinker och kakel i badrum. Jag vill att det skall vara hyfsat klassiskt/tidsenligt och tidlöst då jag inte tänkte göra om detta i första taget, dock är det till ett fritidshus så jag vill inte att det blir för dyrt och kan tänka mig kompromissa lite

  I hallen har jag tänkt schackrutigt 15x15 / 20x20 antingen vitt/svart eller vitt/antikrött, vad tror ni om det? Har ni andra förslag?
  https://www.sekelskifte.se/product/granitklinker-schackrutigt-15-x-15-cm-rod-vit
  eller
  https://www.stonefactory.se/inomhus...-cm/collection-1900-klinkerserie-rod-20x20-cm

  I köket har jag fastnat för vitt fasat kakel 7,5x15 eller 10x20, vilken storlek tror ni är bäst? Tex:
  https://tilesrus.se/kakelshop/metro-kakel-vitt-75x15/

  I badrum (ca 2x3m) skulle jag vilja ha "Oktagon", vita åttkantiga plattor med svarta tacos på golvet:
  https://tilesrus.se/kakelshop/klinker-oktagon-15x15/

  Vad kan man ha på väggarna som passar? Jag är inne på vanliga vita 20x40, 20x20, 10x40 eller kanske fasade 10x20 som i köket.
  '
  Snälla hjälp mig med era tips och råd! :)
   
 2. J
  Hobbysnickare · Nivå 14
  Badrum , tänk mer färg på väggarna , inte skrikig men det finns 1000-tals olika nyanser som passar mot svart/vitt golv.
   
 3. B
  Medlem · Nivå 20
  Byggfabriken har många artiklar om byggnadsvård och hur det har sett ut inne i hus under olika tidsperioder. Här är ett exempel men de har ju många väldigt intressanta: https://www.byggfabriken.com/renoveringshjalpen/sekelskifte/
  De säljer också tidstypiska saker men det kan man ju ha som inspiration bara om man vill köpa någon annanstans.
   
 4. J
  Medlem Nivå 1
  Hej - får man fråga hur det gick med dina val? vi är också intresserade av Oktagon på badrumsgolvet för vi tycker det är jättesnyggt men vår plattsättare säger att det är väldigt halkigt. Vilken erfarenhet har ni om ni valde det?
   
 5. J
  Medlem · Nivå 9
  Octagon är inte halkigare än ngn annan platta, det är inte formen på en platta som gör den halkig! Däremot lite bökigare/tidskrävande att lägga...dock marginellt om man är yrkesman.
  Tror han är mer rädd för merjobbet...
   
  • Laddar…
 6. P
  Medlem Nivå 5
  Vi valde oktagon i badrummet som vi hade tänkt, se bild (se även bild på hallen där vi valde schackrutigt med en matt ”antikvit” istället för helvita plattor tillsammans med de svarta).

  Precis som det svaret du fick ovan så är det inte mer halkigt än annat klinker. Det som avgör om klinker är halt eller inte om plattorna är blanka eller matta och matta plattor rekommenderas därför på golv. Vi är jättenöjda med golvet!
   
  • Laddar…
 7. J
  Medlem Nivå 1
  vad snyggt det blev. Vi kör på samma då