Byggahus.se

hjälp med solläge

 1. M
  Medlem Nivå 1
  Hej!

  Vi funderar på att köpa nyproduktion. Det byggs både radhus och kedjehus. Kedjehusen är vi mest intresserade utav men funderar på solläget då tomterna är mot norr vad jag förstår? Hur blir det med sol på dessa tomter och vilka har bäst solläge med mest sol?

  Om man kikar på radhusen, är det radhusen till höger som har mest solchans?

  Tacksam för svar.

  Bifogat bild på tomtillustration.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  2015-04-09 18.33.46.jpg
   
 2. harry73
  Allvetare · Nivå 23
  Huset till vänster har en större gräsremsa vändter om huset, så att man kan skapa uteplats på framsidan huset
   
  • Laddar…
 3. M
  Medlem Nivå 1
  Tack för snabbt svar! 😊Hur kommer det då se ut på baksidan där trallen kommer vara byggd? Blir det ingen sol där alls? Hur tror du det kommer vara med sol på huset längst till höger?
   
 4. harry73
  Allvetare · Nivå 23
  Allt beror på höjderna. Det känns att man får dåligt med kvällssol, å andra sidan kan det vara skönt med skugga på en varm sommardag
   
  • Laddar…
 5. M
  Medlem Nivå 1
  Ja det klart. Om man kikar på radhusen då? Vilka har mest sol på baksidan?
   
 6. harry73
  Allvetare · Nivå 23
  Sök på en karta på ett liknande område och titta hur mycket skugga man får. Känns det bra nu, blr det säkert bra på sommsren när solen står högre
   
 7. haavard
  Medlem Nivå 11
  ÅK DIT!
  Du kan inte gissa sol utifrån den kartan där.
   
  • Laddar…
 8. M
  Medlem Nivå 1
  Det är inte byggt än och allt är stängt då etappen innan färdigställs nu. Det här är tyvärr den enda infon som finns om tomterna.
   
 9. harry73
  Allvetare · Nivå 23
  Därför ska du hitta ett liknande område, för haavard har rätt, man kan inte gissa. Och konsekvenserna kan vara rätt så stora
   
 10. J
  Medlem Nivå 1
  En viss hjälp kanske man kan få från verktyg som http://suncalc.net. Slå på satellitläge, zooma in på platsen där det hela kommer att byggas, placera markören där ni tror ett visst hus kommer att hamna, och använd sedan datum- och tidkontrollerna för att se från vilket håll solen skiner vid olika tider på dygnet och under olika delar av året.

  Det ger så klart ingen direkt information om skuggning från hus och växtlighet eller liknande, men ibland kan det ändå ge en viss vink om hur bra ett läge är.
   
 11. Cujo
  Medlem Nivå 6
  Personligen tycker jag att tillgång till kvällssol är allt. Det är då du och eventuella gäster är lediga och kan umgås. Har du sol, kan du alltid ordna skugga när det blir för varmt. Har du ingen sol. så kan du inte göra nåt åt det...
   
 12. mattetvilling
  Renoverare · Nivå 18
  Om ni gillar att pilla lite så är finns det utmärkta verktyg i sketchup för att kolla solens bana på olika tider på året och över dagen. Då lägger man in din ritning i programmet och drar upp huskropparna och så ser man även hur de olika husen skuggar varandra.