Byggahus.se

Hjälp med Planritning

 1. C
  Medlem · Västra Götaland · 2 inlägg

  chlar

  Medlem
  Hej,

  Vi har ett gammalt timmrat tvåvåningshus från sekelskiftet som renoverats i omgångar. Då vi drabbats av en fuktskada i badrummet behöver vi nu bygga om. Badrummet idag är alldeles för litet för att rymma både badrum och tvättstuga, varför vi även funderat på tillbyggnad. Vi har under några månaders tid försökt att rita upp hur vi vill ha det men inte fått till någon bra lösningar. I våra skisser har vi funderat på att slå ihop badrum och hall, flytta väggen mellan köket och badrummet och gjort hela denna yta till badrum. Vardagsrummet skulle då delas upp och bli ny hall samt tvättstuga. Om vi skulle gå på denna linjen skulle vi isåfall vilja utöka köket genom en tillbyggnad. Ev. tagit bort väggen mellan matsal och musikrum och gjort de två till kombinerat vardagsrum/matsal. Ett annat alternativ hade varit att bygga ut på gaveln vid befintlig ingång idag (utbyggnad hela gaveln) och gjort ett förråd, badrum, tvättstuga och hall (kombinerad med befintligt badrum och hall) i den nya delen. Ingen av dessa lösningar är optimala och vi har svårt att rita upp det på ett bra sätt. Vad vi vet är att vi önskar en fullutrustad tvättstuga med tvättmaskin, torktumlare, förvaring och diskho. Tvättstugan skall även inrymma jordvärmepump. Badrummet skall ha förutom wc, dusch och handfat även en ha en jacuzzi. Hallen önskar vi bra med förvaring. Köket skall vara rymligt med stora ytor och gärna ge en "lantlig restaurangkänsla".

  Finns det någon som har någon ide om hur man skulle kunna lösa planritningen. Utbyggnad eller ombyggnad? Tacksam för all hjälp då vi verkligen kört fast!

  Nedan är befintlig planritning:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  9D265AC7-CC3A-439A-A9B8-1F7E398D2921.jpeg
   
 2. J
  Medlem · Västra Götaland · 310 inlägg

  Joh_81

  Medlem
  Det kanske vore "lättare" med en tillbyggnad och göra nytt badrum, riktig tvättstuga + ev. grovingång?
  Ny gjuten platta med golvvärme och alla nya avloppsrör, Det blir ju nya och rakare väggar som gör ev. plattsättning enklare.
   
  • Laddar…
 3. B
  Medlem · Stockholms län · 23 713 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  I timrade hus är det väl inte så bra att ta bort väggar eller göra stora öppningar i dem?
  Det är så jag har uppfattat vad som har skrivits om timrade hus i andra trådar i alla fall.
   
  • Laddar…
 4. Gammelnörden
  Medlem · Uppsala län · 1 013 inlägg

  Gammelnörden

  Medlem
  Nu kommer det här inlägget kanske lite i det senaste laget men;
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_7841.JPG

  Ett förslag är att inte flytta några väggar men en dörr , lägga till en vägg i bef. vardagsrum och eventuellt öppna upp lite mer mellan matsal och nytt vardagsrum. Men nu vet jag inte om det är liggtimmer och var fönstren sitter i väggarna, så det är väldigt svårt att veta om det går att göra alls. Om huset har kvar sin sekelskiftescharm skulle jag vara väldigt försiktig med att bygga på hela gavlar och förvränga proportioner.

  Jag tror att med smart placering av pannan och tvättstugans inredning skulle ni få plats med det i gamla badrummet och hallen. Det är för övrigt riktigt smidigt med groventré och tvättstuga i ett i anslutning till köket. Skulle ni därefter behöva extra förråd eller mer plats för pannan kan ni bygga till en liten ryggsäck på groventréns ingång.

  Badrummet ligger i gamla vardagsrummet i anslutning till hallen och kan nås lätt från både hall, vardagsrum och kök. Om det är ett fönster rakt fram skulle jag ha ett mönstrat glas i halva dörren in till badrummet för att få in ljus i en annars helt mörk korridor. I den korridoren/hallen skulle jag maxa med inbyggda garderober. Därför flyttas dörren in till köket så att garderoben får plats på djupet. På det här sättet behöver ni inte riva kök och stå utan badrum under byggtiden och lägga ut en förmögenhet på ett bräde utan dela upp kostnaderna.

  Att ta upp väggar helt i en timmerkonstruktion beror helt på om det är liggtimmer eller restimmer och så måste man tänka på att inte försvaga stödet för övervåningens golv. Man måste också tänka på fönstrens placering och hur det tar sig ut. Det finns gott om arkitekter som specialiserar sig på äldre hus och vet vad man kan göra utifrån dess konstruktion. Gård och torp brukar ha en lista i slutet på hantverkare och arkitekter. Lycka till och gå varsamt fram i ett hus vars kulturarv ni förvaltar till framtiden!
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.