Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Hjälp med planlösning

 1. J
  Renoverare · Skåne · 3 503 inlägg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  image-1109733597643468410.jpg

  En otrolig snabbskiss.

  Har inte haft tid att sätta mig i sketchup, men något sådant hade jag nog förlagt det hela med tanke på tomtens förutsättning.

  Avskiljd sovrumsdel.
  Kök/vrum mot söder/norr ut mot innergård.
  Master mot innergård.
  Övriga sovrum mot öster = morgonsol
  Inbyggt garage

  Lek/tv rum i direkt anslutning men avskiljbart om så önskas.

  Trappa till källare/takterrass i väggen mellan tvrum/korridor och vrum.

  Korridor vid sovrumsdel med utsikt över innergård

  Dock inget uterum såg jag nu :thinking:
   
 2. Jonatan79
  Hobbysnickare · Nacka · 13 109 inlägg

  Jonatan79Premiumikon: Hand

  Hobbysnickare
  Jarlsgård är inne på rätt spår, låt en arkitekt fortsätta/hjälpa till med planeringen nu. Ni kommer få ett unikt hus om ni har stor plånka!
   
  • Laddar…
 3. J
  Renoverare · Skåne · 3 503 inlägg
  En till fråga, har ni grannar både i norr och söder?

  Tänkte eftersom du angav 4.5 meter och med tanke på hur planbestämmelserna löd så låter det som om det är 39§ byggnadsstadgan. Dock gäller det avståndet endast mellan grannfastigheter så om inget annat är angivet så faller den avståndsbestämmelsen om det är allmän platsmark som ni gränsar mot :)
   
  Redigerat 5 apr 15:07
 4. A
  Byggveteran · Skåne · 1 346 inlägg

  Argastesnickaren

  Byggveteran
  Ett stort hus kostar ju mer i drift också.
  Många förespråkar då bergvärme och den kan man då kombinera med frikyla på sommaren.
  Ett alternativ som jag gjorde var att dra ut taket över mitt största skjutdörrs partiet så att jag inte får sol in i huset.
  På vintern står solen lågt och då är det full sol in och hela sommaren ligger glaset i skuggan.
  Tittar man sen på ett stort inglasat uterum så ökar ju värmebelastningen ytterligare särskilt om det då är nån form av glas eller kanalplast tak.
  Så mer sol in kräver mer kyla om man inte vill ha det för varmt i huset.
   
  • Laddar…
 5. K
  Medlem · stockholm · 4 450 inlägg

  Kane

  Medlem
  Fortfarande märklig lösning. Korridorer längst till vänster och till höger. Måste gå att få till bättre.
  Sociala ytorna i mittendelen fortfarande för små. Och genomfartssträcka genom vardagsrummet.
   
 6. Anna_H
  Husägare · Värmland · 11 644 inlägg

  Anna_H

  Husägare
  Klädkammare, dvs "litet rum för kläder". Är det ett bortglömt ord? Kan även kallas för förråd eller inbyggd garderob. Eller walk-in-closet om man vill det. Jag tycker att det är bättre än inbyggda garderober eftersom det bara blir en dörr istället för dörrar hela vägen.

  Typ så här:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2022-4-6_21-27-37.png


  Vad gäller rummet på takterassen tänker jag bara nåt sånt här, som på detta gamla fina hus:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2022-4-6_21-34-17.png
   
 7. G
  Medlem · 117 inlägg

  Grisbacka

  Medlem
  Precis som vissa har varit inne på så brukar det bli bäst om man börjar utifrån med tomtens förutsättningar! Var är grannarna, var är utsikten, var är kopplingarna med väg och infart, vilka träd skuggar var och när, vilka får insyn i vissa lägen, osv osv allt detta tillsammans med tomtens topografi och väderstreck sätter grunden för rumssambanden tillsammans med programmet och era drömmar och estetiska målbilder.

  Som jag skrev i mitt dm så är ni på god väg och det kan bli ett fantastiskt hus men det är lite vanskligt att separera tomten från huset och vice versa även tidigt i processen. Upplevelsen av bra byggnader börjar redan på håll, från gatan och när du kliver in genom grinden och leds fram till entrén.
   
  Redigerat 7 apr 10:30
  • Laddar…
 8. Gammelnörden
  Medlem · Uppsala län · 1 061 inlägg

  Gammelnörden

  Medlem
  Som tidigare inlägg påpekat är det ju lite svårt att kommentera TS planlösning utan att veta samtliga förutsättningar. Men om man skulle utgå ifrån ritningen på tomten och i synnerhet väderstreck så anser jag att TS egna förslag inte kommer till sin rätt.
  Befintliga planlösningen är dessutom större än 260 kvm i byggnadsarea, om man räknar lite grovt utifrån senaste skissens rumsstorlekar.
  Riktigt klurigt blir det också när man betänker att det får bebyggas med 25 % av tomtarean, vilket då borde innebära att garaget ska inkluderas i de 260 kvm... (något jag inte tänkte på förrän efteråt eftersom TS börjar med att skriva enplansvilla med inredd källare 260 kvm plan 1 och 260 kvm källare.)

  Men eftersom jag tycker det är vansinnigt roligt med att klura på planlösningar så slänger jag in en idéskiss som mest utgår från väderstreck, 260 kvm, 5 m lång soffa och en nästan 3m lång köksö (2,9m) samt problemet med var ett inglasat uterum skulle placeras...
  Som det är just nu är byggarean på dryga 255 kvm och boarean 230 kvm vilket skulle innebär att man får välja mellan att glasa in verandan eller bygga carport med hjälp av kvadratmetrarna från en attefallare. Vilket känns lite knasigt eftersom stora hus ska ha ett dubbelgarage tycker jag... 30 cm tjocka ytterväggar, 15 cm inneväggar och minst 1,3 m breda gångar och passager. Gästwc uppfyller tillgänglighetsreglerna.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Skärmavbild 2022-04-07 kl. 12.20.01.png


  Jag tänkte så här att eftersom vardagsrummet/soffan orienterade sig bort från trädgård/poolområde i TS planlösning så lät jag istället uteplatsen/rummet ligga i förgrunden i syd/sydvästlig riktning i direkt kontakt med poolen.
  Vardagsrummet får mest kvällsljus men eftersom TV:n är i fokus spelar det mindre roll tänker jag. För att ge rummet karaktär utöver att det är väldans långsmalt placerade jag låga fönster precis under taket mot norr och delvis väster förutom hörnfönstret i sydväst. Något jag tagit från riktigt snygga arkitektritade 1960-talshus jag sett.
  Eldstaden är placerad i hörnet mot köket så att brasan kan ses från båda rummen och uteplatsens eldstad delar murstock.

  Köket är husets mittpunkt och hela vänstra sidan av huset är umgängesdelen i huset med finentré i anslutning till kök/matsal. Om vi tänker en källare med gästrum så nås det från husets mittpunkt med en trappa i anslutning till köket. Lite som en hotellgrej att kunna gå från sviten till matsalen för frukost ungefär. Om källare utesluts införlivas utrymmet till tvättstugan med plats för nödvändig apparatur och om det behövs en vägg med högskåp i köket.
  Skulle man därtill vilja lägga till Annas idé från funkishus och nå en takterass från en "styrhytt" på taket, så skulle man kanske kunna låta en trappa gå upp från köket till taket och förlägga en gästwc och "wet bar" ovanför 1:a planets wc o tvättstuga, förutsatt att det är förenligt med detaljplanen.
  Annars har jag placerat ut en yttertrappa till taket ovanpå "master bedroom" eftersom takspannet är mindre och kanske lättare/ekonomisk fördelaktigt att stärka upp för en terrass.

  Den mer privata delen av huset är förlagt till höger, avskiljt med skjutdörrar om man vill, med sovrum huvudsakligen i norr och öster för värmens skull. Det har kommit mig till dels att ungdomar som spelar mkt dator föredrar rum och placering av datorn utan direkt solinstrålning och det är min personliga erfarenhet att små barn sover bättre i rum som går att mörklägga något även för sovlurar på dagen. I stora hus tycker jag att det ska vara stora sovrum och i det fall att TS inte får trillingar på en gång tänker jag mig att något av dessa rum skulle kunna tjäna som gästrum/arbetsrum ifall källaren stryks. Sovrummet närmast köket är utformat som ett lekrum/TV-spelrum.
  Denna del har också en groventré med plats för barnvagn och ingång till tvättstuga för blöta och smutsiga ytterkläder. Ytterligare förvaring finns i den 1,3 m breda hallen till sovrummen för linne, skor och säsongskläder/tillbehör.
  Tanken med förvaringen är att sovrummen ska gott å väl inrymma var och ens kläder och att ytterligare förvaring finns i källaren alternativt om den utesluts i den större tvättstugan som blir om man tar bort trappan.

  För att få "master bedroom" att kännas mer privat men ändå i närheten av barnsovrum av praktiska skäl nås det via en avskild kort hall med ingång till eget badrum. En "walk-in-closet" är placerad bakom huvudändan på en minst "king size" bred säng (väggens mått är 3,27m). Solen leds in i rummet från morgonsolens öster och kvällssolens väster med utgång till poolområdet/trädgård. Om man tänker sig huset utan källare skulle den stora dubbelduschen kunna vara en kombinerad bastu och dusch med rimlig access till poolen. (Kryssade rektanglar är takfönster.)
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Skärmavbild 2022-04-07 kl. 12.25.31.png
   
  Redigerat 7 apr 14:56
 9. J
  Renoverare · Skåne · 3 503 inlägg
  Kan säga att jag också provat skissa på det hela utifrån TS önskemål gällande antal rum, ungefärliga storlekar (gissning utifrån TS ritningar) och även garage och landar i att det mer eller mindre är omöjligt att klara byggrätten på 262,5 kvm. Iaf om det ska finnas garage iaf.

  Därmed undrar jag om TS övervägt att göra ett enplans med inredd vind? Där uppe hade man tex då kunnat ha ett sällskapsrum med direkt anslutning till takterrass och även master bedroom. Det hade gjort att byggnadsytan minskat och det vore möjligt att få till en schysst och rätt så maxat bottenvåning
   
 10. L
  Medlem · Skåne · 131 inlägg

  lillanutten

  Medlem
  Jag landade också i att det är omöjligt (?) att få till ett bra nyttjande av tomten med TS föreslagna planlösning, jag hade också tankar på någon liknande utformning för att ta till vara på sol m.m.

  Snygg planlösning för övrigt, känns väldigt genomarbetad!

   
  • Laddar…
 11. Papphammar666
  Medlem · värmland · 785 inlägg

  Papphammar666

  Medlem
  Jag läste ditt inlägg om solpanel och tänkte då gå in för att se bild på dom .. ser istället denna kåk , nyfiken som jag är undrar om du bor i Värmland?
   
 12. Anna_H
  Husägare · Värmland · 11 644 inlägg

  Anna_H

  Husägare
  Ja, precis som det står i profilen ;-)
  Det där huset ligger ju vid Sundstatjärn.
   
 13. M
  Medlem · 22 inlägg

  Mr.L.BKK

  Medlem
  Smaken är som baken… men jag gillar brasan för den har du fått dit. Det är ju Ni som ska bo där eller?
   
 14. Klaugust
  Renoveringsnovis · Österlen · 513 inlägg

  Klaugust

  Renoveringsnovis
  Jag har haft liknande frågeställningar angående ett hus som omfamnar en gård och korridorer till olika rum i ett projekt jag håller på med nu. Något jag håller på att testa är att istället för korridor ha rum i fil. Själva sovdelen av rummen (de streckade linjerna i skissen nedan) kan nattetid avskärmas med hjälp av glasparti + gardiner, en vägg längs halva sträckan och sen en infälld skjutdörr för andra hälften, eller vad som. Använder man rummet som allrum behöver man ingen avskärmning. I skissen har jag bytt ut ett av rummen mot ett atrium eftersom det behövdes för dagsljus i det projektet. Eftersom dörrarna/dörrhålen mellan rummen är indragna en bit från ytterväggen mot gården kan man möblera där. Man kan exempelvis ha skrivbord, stolar, tvättställ till en toalett eller vad som i det utrymmet som då blir ”halvprivat”.

  Egentligen blir det ju att man överför yta från sovrummen till korridoren som blir möblerbar och sen försöker man lösa upp gränsen mellan korridor och rum. Tilläggas bör att det är en del av ett mastersarbete så det ska vara lite konceptuellt.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  23244E89-BBA0-49AF-8A4C-EE3F48CAD41A.jpeg


  Här är en första (ofärdig) skiss på just det förslaget i projektet. Kanske kan ge inspiration, även om jag kanske inte tycker att konceptet kommer helt till sitt rätta ännu.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  06BC4E36-92E5-4FB2-8E85-6E7D18C82B25.jpeg
   
 15. Papphammar666
  Medlem · värmland · 785 inlägg

  Papphammar666

  Medlem
  , :rofl: ... då är vi är nästan grannar
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.