Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Hjälp med planlösning

 1. S
  Medlem · 8 inlägg

  SiggeHilll

  Medlem
  Hej, Vi har köpt en tomt och vi vet vilket hus vi vill ha. Men vi har väldigt svårt att få till planlösningen. Vi har valt att ställa huset långt inne på toppen på en liten bergskam. Då får vi nämligen utsikt över sjön 180grader. Nu vet vi inte var vi ska placera entrén. På framsidan kommer det vara stort trädäck och pool. Det känns lite inklämt att sätta entrén där också. Ska vi sätta entrén på baksidan? Vilket gör att vi behöver på runt hela huset för att komma in. Huset är Villa Nolhaga från Vårgårdahus.
  Det är morgonsol på baksidan och kvällssol på framsidan.

  Tips tack!
  [​IMG]


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2020-9-22_9-40-20.jpeg
   
 2. KnockOnWood
  Grundstött · Halland · 28 312 inlägg

  KnockOnWoodPremiumikon: Hand

  Grundstött
  Det finns gott om "kataloghus" med ingång vid ena gaveln. Det kanske vore något, nära infartsvägen på bilderna.
  Men bygg absolut inte så man måste gå runt huset för att hitta dörren!
   
 3. Gammelnörden
  Medlem · Uppsala län · 1 083 inlägg

  Gammelnörden

  Medlem
  Det första som jag ser som problematiskt med ert husval är att det är för långt i förhållande till tomtens bredd vilket inte lämnar tillräckligt utrymme, dvs 4,5 m, till tomtgränsen på båda sidor om huset. Men ni kanske inte har andra hus att ta hänsyn till? Låter nästan som att huset ska ligga på en udde i och med 180 grader sjöutsikt...lyllos er med dom förutsättningarna!:love:

  Ni skulle kunna vända huset med kortsidan innehållandes kök och vardagsrum mot sjösidan och polen i fullt söderläge.
  Annars håller jag med om att ni borde satsa på en planlösning med ingång från gaveln samt i så fall kortare och lite bredare för att få plats på tomten.Det borde gå att ändå få samma utseende som på det hus ni valt frånVårgårda.
  I så fall skulle jag satsa på en planlösning vars gemensamma utrymmen som kök o vardagsrum öppnar upp sig mot både fram och baksida eftersom ni har sjöutsikt samt att försöka placera sovrummen i nordlig riktning för värmens skull.

  Jag har klipp och klistrat ett inspirationsförslag för att visa hur jag tänker. Jag tror det är 16m så att det blir över 4,5+4,5m över på tomtens bredd 25m.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Skärmavbild 2020-09-22 kl. 13.15.41.png

  (Planlösning lånad men omgjord från https://intressantahus.se/bashus/c1142/ )
   
  Redigerat 22 sep 2020 13:44
 4. S
  Medlem · 8 inlägg

  SiggeHilll

  Medlem

  Tack för superbra tips! Ska fundera på det att vända huset 90grader.
  Bredden ska inte vara några problem då det är en gammal detaljplan som inte har någon minsta mått till granntomt. Enligt kommunen gäller då endast att man ska kunna ta sig runt huset(minst 1m.) Vi får cirka 3,5m.

  Ja det stämmer, tomten ligger på en udde. Därför vi vill ta vara på utsikt från öster till väster och då skjuta vardagsrum/köksdel åt söder. Jag klipper in en skiss som vi gjort idag. Dock så blev ingången på baksidan men med groventré på kortsidan. Vill vill inte ha känslan av korridor när man kommer in. Får se om vi ändrar det eller inte.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Nyaste planlösningen Gissen.png
   
 5. M
  Medlem · 2 535 inlägg
  Är det solen som gör att ni vill ha altandäcket med pool på framsidan av huset? Jag tycker det skulle kännas mer privat att ha det på baksidan och dra huset närmare vägen. Det förtar även en del av husets lågmälda karaktär att bygga en poolanläggning framför byggnaden. Groventrén på gavel kommer bli den ni till vardags använder och allsköns ytterkläder och skor kommer hamna där. Ingen kommer orka gå runt. Det blir även förvillande för eventuella gäster om de måste leta sig runt hörnet för att hitta in. Det känns som om huset inte är helt optimalt för platsen, eller iaf inte med den placeringen. Valde ni hus eller tomt först?
   
  Redigerat 22 sep 2020 17:43
 6. T
  Medlem · Österbotten · 479 inlägg

  Turbo_Tail

  Medlem
  Var hamnar tekniken (värmepump, ventilation, vattenmätare fördelningstock etc.)?

  Vad tar upp utrymme i den 6.36 m3 toaletten(?)?

  Sedan känns det ju nog som ni slösar med kvm i vardagsrum/kök. Jag förstår tanken, men jag tror nog ni har tagit i för mycket.

  TV/Soffområdet känns väldigt udda och inklämt? Vill man verkligen ha TV:n direkt utanför vad som verkar vara "master bedroom"?

  Ingen förvaring? En "skrubb" på ca 3-4 kvm med hyllor är ovärdeligt!

  De två sovrummen bredvid varandra ser "utstaplade" ut?
   
 7. J
  Renoverare · Skåne · 3 587 inlägg
  Jag tycker du ska gå in och kika på @inredanytthus på Instagram om möjligt.

  De har ett hus snarlikt med vad ni verkar söka men med gavel entré.

  Tror det kunnat ge er mycket inspiration och som jag tolkar era önskemål/krav så bör deras planlösning passa perfekt (y)
   
 8. S
  Medlem · 8 inlägg

  SiggeHilll

  Medlem
  Tack för tipset!!!
   
  • Laddar…
 9. S
  Medlem · 8 inlägg

  SiggeHilll

  Medlem
  Tekniken är tanken att ha i tvättstugan innanför groventren. Hoppas det ska få plats. Bra tips angående badrummet. Tycker också det ser lite stort ut nu.
  Glömde skriva det i inledningen men detta kommer bli ett sommarhus. Vi kommer bo där på somrarna och när vi hälsar på släkten därav har vi skalat bort lite förvaringsutrymme.
   
 10. S
  Medlem · 8 inlägg

  SiggeHilll

  Medlem
  Ja precis. Det är solen och utsikten som gör att vi placerat poolen där. Håller helt med dig annars att man skulle vilja "gömma" undan poolen lite. Vi köpte tomten först och så tycker vi ladhusstilen är väldigt fin. Vi får se om vi ändrar oss innan bygglovet skickas in. Troligtvis inte.
   
 11. J
  Renoverare · Skåne · 3 587 inlägg
  Just därför tror jag ett gavelställt (likt det jag tipsa om) hade blivit bättre. Poolen kan då läggas parallellt med huset och utsikten kan avnjutas även från denna.

  Och även om det blir en längre korridor från ytterdörren till samvaron så får man samtidigt en siktlinje rakt igenom huset vilket gör att man tar del av utsikten i samma stund som man kliver in genom dörren :D
   
 12. S
  Medlem · 8 inlägg

  SiggeHilll

  Medlem
  Det är ett väldigt fint hus. Därifrån kommer vi garanterat få en del tips(y)
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.