Byggahus.se

Hjälp med planlösning kök

 1. Zånas
  Medlem · 31 inlägg

  Zånas

  Medlem
  Hej!
  Vi har köpt ett hus där vi planerar att byta ut köket. Tanken är att vi ska slå ut väggen till sovrummet bredvid samt öppna upp ut mot trädgården i det fd sovrummet med fönster ner till golvet och dörr ut till baksidan.
  Vi har två huvudsakliga problem (bilder längre ner): skorstenen mitt i rummet samt att fönstret i köksdelen till höger bara är ca 50 cm från väggen. Fönstret sitter även ganska lågt så en bänk med ett djup på 60 kommer att sticka ut framför fönstret om man placerar den där. Skorstenen är 55 djup (96 bred) så även på den sidan linjerar det dåligt, men där kan man ju i värsta fall bygga ut väggen eller göra ett väldigt o-djupt skåp för typ... förkläden...
  Garderoberna i sovrummet tänker vi ta bort och där sätta bänkskåp samt väggskåp, och eventuellt städskåp, så där har vi lite förvaring också.
  Eftersom vi har hund föredrar vi en ugn i högskåp, men inget är väl ristat i sten. Optimalt vore så klart också att få plats med både kylskåp och frysskåp, men på den punkten får vi nog kompromissa. Vi har i stället skissat på ett extra brett kombinerat kyl-frys. Vi vill gärna slippa för mycket väggskåp för att hålla det luftigt. Rummet blir 380x620 så det är inget jättekök.
  Bifogar nuvarande planritning samt vår skiss från ikeas planeringsverktyg. Vi har väl inte bestämt oss slutgiltigt för ikea, men det lutar ditåt. Planeringsverktyget är väl inte helt användarvänligt, i alla fall inte för en amatör, så saker har lite olika höjder, en bänkskiva blev dubbel, kaklet är ute och flyger och lite sånt, men man får i alla fall en bild av hur vi tänkt oss. Är det någon som har någon annan idé på planlösning? Vi är öppna för att flytta även vattnet om det gör köket bättre. I vår skiss har vi försökt hålla oss i det gamla köket för att man vid en eventuell försäljning ska se möjligheten att göra sovrum igen, men vår tanke är ju att bo där länge så vi är flexibla på den punkten. Tar tacksamt emot all feedback :)

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Skärmavbild 2017-07-27 kl. 19.52.14.png
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Skärmavbild 2017-07-27 kl. 19.52.27.png

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  image-15.jpg
   
 2. J
  Medlem · Västra Götaland · 310 inlägg

  Joh_81

  Medlem
  Verkar som om matplatsen och öppningen mot baksidan är viktigare än arbetsytor i köket?
  Används skorstenen eller är den en bärande del i huset? (Kan den tas bort?)
   
  • Laddar…
 3. B
  Medlem · Stockholms län · 23 855 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Den viktigaste arbetsytan är den mellan diskho och häll, och den arbetsytan bör vara mellan 80 och 120 cm lång för att det ska fungera väl att laga mat.

  Var sitter det element?
  Dels behöver man ta hänsyn till dem när man planerar köket så att det inte blir så att lådor inte går att dra ut för att de krockar med elementet och dels kan man inte ta bort element under sovrumsfönstret utan att ersätta det med något annat.
   
 4. Zånas
  Medlem · 31 inlägg

  Zånas

  Medlem
  Nej, det är inte direkt viktigare, men vi känner att det kanske blir trångt om vi sätter bänkskiva under fönstret i köket också? Huset är inte så stort. Vi är bara två så för oss fungerar det ju men det är ju en bra sak att tänka på, att det ska fungera även för fler.
  I dagsläget måste man gå ut genom ytterdörren på framsidan för att komma ut till trädgården på baksidan, vilket ju av många skäl inte är optimalt så dörren i matsalen är viktig för oss, inte lika viktigt med fönster ända ner, men vi ska ju ändå öppna upp för dörren.
  Skorstenen används inte idag, så det är ju så klart en möjlighet att ta bort den. Det är väl en fråga om ifall vi vill förlora möjligheten att använda den och om hur mycket det kostar. Det får vi klura lite på. Kanske diskutera med byggarna när vi tillträtt huset.
  Tack för svar! :)
   
 5. Ögonfröjd
  Medlem · Västragötaland · 312 inlägg

  Ögonfröjd

  Medlem
  Hej, prova att rita köket längs med sovrummets gamla väggar i ett L med en köksö. Ha bordet vid ditt befintliga fönster i köket. Kanske ka fungera?
   
  • Laddar…
 6. Zånas
  Medlem · 31 inlägg

  Zånas

  Medlem
  Vi har bara 60 cm däremellan i vår lägenhet idag och lider inte avsevärt av det, men ni är ju två som nämnt det nu så vi kanske får ta oss en funderare på det!
  Det sitter element under fönstren. De sitter i fönsternischarna så de kommer inte att påverka lådorna (har en skiss som ikea-planeraren gjort där köket är mer exakt placerat, med avstånd från väggen, men den är lite halvklar så la upp min amatör-skiss här istället). Gör vi fönster hela vägen ner i matsalsdelen så måste vi ju lösa det elementet på annat sätt!
  Tack för svar! :)
   
 7. Zånas
  Medlem · 31 inlägg

  Zånas

  Medlem
  Hej!
  Vi har varit inne på det med, men vet inte riktigt vad vi ska göra med garderoberna då. Kan ju vända dem till rummet bredvid, men vi tänkte inte göra något med det rummet så det känns lite synd att börja pilla med det. Det vi oroar oss mest över när det kommer till den lösningen är väl egentligen att det blir dyrt om vi ska flytta alla dragningar. Vi ska även inreda källaren så vill helst inte ha random rör genom gillestugan heller. Vi har inte renoverat kök tidigare så vet inte alls vad det skulle innebära att flytta det helt? Ekonomiskt och tekniskt (om man ska dra rör så att det inte stör källaren)?
   
 8. Zånas
  Medlem · 31 inlägg

  Zånas

  Medlem
  Ni som kommenterade arbetsytan, tror ni detta skulle vara en bättre lösning? Halvön blir ju lite längre, men fläkten kommer också närmre befintlig plats (är det eftersträvansvärt?). Sen blir det så klart en dyrare fläkt kan jag tänka mig :)

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Skärmavbild 2017-07-28 kl. 09.16.37.png
   
 9. B
  Medlem · Stockholms län · 23 855 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Murstockar är ofta bärande och därmed mer komplicerat (dyrare) att ta bort dem. Även väggar som går ut från en murstock kan vara bärande och det bör kollas upp med en byggnadskonstruktör eller liknande (inte en vanlig byggare).

  Går fönstren inåt eller utåt?
  Om de går utåt kan man ha köksskåp framför dem. Att ha en kökshalvö i ett trångt rum gör att rummet känns trängre eftersom man inte kan röra sig eller möblera fritt.
   
 10. Zånas
  Medlem · 31 inlägg

  Zånas

  Medlem
  Informationen vi har fått är att det ska vara ok att ta ner den väggen, men får självklart kolla upp det ordentligt när vi fått huset innan vi börjar riva saker!
  Fönstren går utåt! Tycker du att det vore bättre att sätta bänkskåp under fönstret och skippa halvön? Golvytan kommer ju kännas ganska mycket mindre i köksdelen av rummet (den blir 2,5x2,5 m), och vi skulle i så fall sätta vasken under fönstret så vi måste flytta vattnet. Och så blir det två "döda" hörnor, vilket gör att man visserligen får mer bänkyta, men den användbara bänkytan blir bara oväsentligt större. Så därför valde vi bort den i vår skiss, men skriver ju här för att få någon annans tankar och åsikter så än så länge finns alla möjligheter att ändra planerna :)
   
 11. B
  Medlem · Stockholms län · 23 855 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Om köksbänken fortsätter lika långt mot matbordsdelen borde inte golvytan förändras av att ni ställer skåp under fönstret i stället för att ha en halvö. Utan halvö kan man förlänga matbordet ini i köksdelen vid de tillfällen man är många. Men sen måste ni ju avväga vad som är viktigt för just er.

  Men om ni har spis(häll) i kökshalvön behöver ni nog antingen ha en uppåtstående 30 cm hög skiva som avgränsning av den skivan eller en 90 cm bred skiva för annars kommer det nog att stänka ner på golvet i matbordsdelen när ni steker.

  Den där lilla köksbänken bredvid ugnen känns väldigt inklämd och oanvändbar.

  Även om man inte direkt utnyttjar hörnor till att stå och jobba i dem så finns det saker som kan stå där i stället, typ vattenkokare, kaffebryggare och brödrost. Med ert förslag känns det som en risk för att sånt kommer att samlas på den lilla bänken bredvid ugnen och då kommer den inte att kunna användas till att ställa ifrån sig ugnsformar eller matkassar vilket behövs.

  Men det finns mycket att fundera över och det finns mycket sällan ett sätt som löser alla problem utan man måste väga för- och nackdelar mot varandra. :)
   
 12. Anna_H
  Husägare · Värmland · 11 130 inlägg

  Anna_H

  Husägare
  Hur ser det ut från utsidan? Skulle det blir väldigt konstigt om ni byter köksfönstret mot ett mindre? Det skulle lösa mycket av era problem om det blev 20 cm smalare och en bit högre. Att ha diskhon framför ett fönster är väldigt trevligt, men det är bra om det slutar 10-30 cm över diskbänken istället för att gå ner bakom den.
   
  • Laddar…
 13. J
  Medlem · Västra Götaland · 310 inlägg

  Joh_81

  Medlem
 14. J
  Medlem · Västra Götaland · 310 inlägg

  Joh_81

  Medlem
 15. Zånas
  Medlem · 31 inlägg

  Zånas

  Medlem
  Det är ju lite jobb eftersom vi har mörkt tegel runt fönstren, men på andra sidan huset har tre fönster bytts ut och man ser ingen skillnad så det går ju att lösa. När vi fått tillträde får vi kolla mer exakt på hur mycket en bänk skulle sticka ut över fönstret och hur lågt det går. Kan vi slippa byta fönster är det så klart en fördel då fönstret egentligen är i bra skick och det ju är härligt med stort ljusinsläpp.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.