Byggahus.se

Hjälp med planering av tomt med slänt

5k läst  17 svar

 1. Corneliatt
  Medlem Nivå 7
  Hej!
  Vi flyttade in i vårt nybygge i höstas och har nu så smått börjat fundera på hur vi ska lägga upp tomten. Så här ser planeringen ut just nu:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Skärmavbild 2017-02-11 kl. 17.54.42.png


  Vårt "Problem" är att vi har rätt rejäla slänter på två sidor om huset (runt 2-2,5 meter höjdskillnad på sina håll). Här har vi en fundering på att göra stenmurar i två etage, så att vi får så mycket trädgårdsyta som möjligt utan slänt. Utmed en av slänterna går en liten väg, och vid den andra slänten står grannhuset. På den sidan hade vi därför gärna planterat en häck. Dock känns det kanske inte klockrent med både två stenmurar och sedan en häck ovanför dessa, så här är vi lite osäkra på hur vi bäst löser det. För det känns samtidigt inte så kul att plantera häcken i en slänt, eller? Har ni några tips på hur vi kan lösa detta på bästa möjliga sätt?

  Har ni några andra tips på vägen så får ni jättegärna dela med er!

  Många tack på förhand!
   
 2. B
  Medlem · Nivå 18
  Det är svårt att få en häck att trivas högt över omgivande mark eftersom det blir så väldigt torrt. Tänk också på att du måste placera en häck en bit in på din tomt så att du kommer åt att sköta och klippa den från utsidan medan du fortfarande står på din tomt.

  För att få insynsskydd på uteplatsen kan en häck eller en rad buskar precis utanför trädäcket/stenläggningen fungera väldigt bra.

  Har du kollat upp om det behövs marklov för att göra om slänterna?
   
 3. Corneliatt
  Medlem Nivå 7
  Ja, jag kan tänka mig att det inte direkt är en häcks drömplats att bo intill en stenmur. Grannen har idag dock redan byggt en mur mot oss, så vi är "fast" i murträsket hur vi än gör.. Just att bygga ett etage med ytterligare en mur var att få häcken närmre huset/längre in på tomten och för att undvika att få en slänt ned till häcken. Men vi kanske får tänka om lite här.

  Anledningen till att vi snöat in lite på just häck är att vi, förutom två uteplatser, har glaspartier som är närmare 5 m höga och 1,7 meter breda mot grannen/vägen/sjön, samtidigt som de har sin entré/parkering mot oss. Om vi istället för häck skulle sätta buskar så skulle det innebära att vi skulle behöva sätta buskar i stort sett hela vägen utmed altanen, för att inte ha insyn i vardagsrum eller mot våra två uteplatser. Hade också gärna sett att vi fått en "vägg" i trädgården, så att den blev lite ombonad och inte så exponerad. Men vi kanske får tänka om lite här.. Slänter är inte det lättaste direkt, speciellt inte när de lutar åt "fel" håll så att man inte kan ha nytta av dem...

  Angående marklov så var vi inne på byggnadsnämnden, där de lite fint sa att "ja, det är inte billigt med ett lov, och ingen av grannarna har sökt om lov för sina murar". När vi hade slutbesikning sa dessutom kommunens byggnadsinspektör att det fanns en överenskommelse med exploatören angående murar. Inte för att något utav detta skulle hålla vid en eventuell tvist, men vi tänker väl att i så fall åker varenda granne dit också :S
   
 4. B
  Medlem · Nivå 18
  Förlåt jag trodde att slänten gick uppåt mot grannen när du skrev om häck ovanför muren (eftersom de flesta vill sätta en häck nära tomtgränsen). I så fall blir det ju lättare för er att vattna häcken.

  Men om er tomt ligger så mycket högre än grannen har ni då insyn från deras hus resp. från gatan?
   
 5. Corneliatt
  Medlem Nivå 7
  Det var ju inte helt lätt att veta, det var jag som var lite otydlig :)

  Ja, vattning är det ju inga problem med, men det kanske däremot ser lite lurigt ut med en häck uppe på två stenmurar, tänker jag? Hittar inte någon bild på hur det skulle se ut, antagligen för att andra insett att det inte skulle se klokt ut ;)

  Insynen är ganska så påtaglig. När de går på sin uppfart så ser de rakt in i vårt vardagsrum, eftersom våra fönster går ända ner till golvet. Dessutom har de ett tvåvåningshus så från deras övervåning är det ju perfekt insynshöjd. Själva utsikten är ju heller inte superrolig för vår del med en stor uppfart med bilar direkt utmed stenmuren. Däremot behöver nog inte häcken bli speciellt hög innan mycket av insynen är borta (runt 1 meter eller strax under kan nog vara tillräckligt om den står uppe på etage 2), så man kanske kan satsa på någon tätväxande buske eller liknande istället.

  Eller om det kanske finns något annat smart sätt där vi kan slippa ta så mycket av tomten i anspråk men ändå få bort insynen.. idéerna tryter dock här :/
   
 6. B
  Medlem · Nivå 18
  Något som inte tar mycket plats är ju ett staket, typ tätt plank nertill upp till den höjd som kommunen tillåter utan lov och sen en glesare spaljé ovanför upp till lämplig höjd. Sen kan man ju ha klematis mot växer mot det och täcker igen spaljé-delen sommartid i alla fall.

  Men visst kan man ha en häck ovanpå en mur/terrassering om man vill. Du kan se vad Yonna har gjort: https://www.byggahus.se/forum/altan...kt-gora-om-tomten.html?perpage=15#post2373330
   
 7. yonna
  Medlem · Nivå 14
  Jag har visserligen inte lika stor höjd men jag har hårdklippt häck längs gatan. Därefter en passage på ca en meter och så en knapp meter hög mur. Ovanpå muren en bokhäck på ca 2 m höjd och så flat gräsmatta fram till huset. Den övre häcken mest för insynsskydd då min tomt också är en hörntomt. Tänk på att du inte får ha häck/mur inom trafiksikten på max 80 cm i hörnans 8 meter (inkl ev trottoir)(lokal stadga men gäller förmodligen även för dig). På min kortsida kommer min mur bli ca 150 cm men den muren är ännu inte byggd (pengabrist☺). Det har gått bra att sätta häck ovanför muren. I initialskedet vattnade jag häcken men inte dessa senare år.
   
 8. Corneliatt
  Medlem Nivå 7
  Tack för er input! Ovärderligt med lite tankar från er som "varit med lite" :)

  nu har vi skissat vidare och tagit fram en första 3d-illustration av tomten. Måtten stämmer inte riktigt (djupet på den nedersta nivån av stenmuren är 2 meter. Här tänker vi oss kanske en halvmeter eller liknande, bara så att man får plats med att plantera lite växter).

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Skärmavbild 2017-02-12 kl. 17.54.39.png


  Frågan är ju hur en häck skulle gilla det här läget? Och hur gör man snyggast övergången mellan etage och slänt som vi nu börjat fundera över istället för etage på båda sidor? Vet heller inte om vi borde fortsätta med häcken runtom, eller om vi mer ska satsa på buskar och lite småträd utmed vägen. Vi har satt upp en liten spaljé vid uteplatsen under balkongen, så där har vi inte någon insyn längre. Vår stora uteplats är sedan på andra sidan huset, så mot vägen är inte en häck lika viktigt just för insyn etc.
   
 9. yonna
  Medlem · Nivå 14
  Det ser tungt ut med släntad sten och hur har du tänkt dig att sköta häcken på yttersidan?
  Jag förstår inte riktigt planen på de bägge bilderna ... är bild 2 mur och häck mot grannen? Hur hög är den nedersta muren? Du får inte lov att höja så högt när det gäller trafiksiktlinjen (mitt förra inlägg) - kolla detta med kommunen eftersom stensättningen blir dyr!
  Hos mig blir det tex 50 kvm som går bort i hörnan just pga siktlinjen.
   
  • Laddar…
 10. Corneliatt
  Medlem Nivå 7
  Tack för inputen. Jag var ute och fotade här lite snabbt i morse för att ge er en bättre bild av hur det ser ut. Svårt att förklara!

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_3612.jpg

  Här är själva hörndelen av tomten. Som ni ser är slänten inte så hög just i hörnet, utan här tänker vi att muren inte behöver bli så mycket högre än den del av muren som påbörjats, så det borde inte bli några problem med sikten. Däremot blir slänten större och större från svängen och ner mot grannen:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_3616.jpg

  Här har jag försökt ta foto i ungefär samma vinkel som 3d-bilden som jag lade upp igår. Som ni ser är slänten betydligt högre i detta hörn. Här ser ni även en del av grannens stenmur. Över denna har vi då tänkt göra en liten slänt med sjösten (eller liknande) samt häck. Tänker att det inte borde bli så mycket problem att hålla iordning på häcken i och med att hela slänten blir på vår sida, så länge slänten inte blir för brant? Vår tanke är att försöka hålla vår stenmur i något lägre höjd än deras, och uppe på den ha ett etage och en stenmur till.

  Tror ni fortsatt att det känns för tungt/högt? Har ni några bra idéer på hur vi annars kan lösa detta på bästa möjliga sätt?
   
 11. yonna
  Medlem · Nivå 14
  Nja, jag tänker i första hand på trafiksäkerheten. Du lär heller inte kunna höja mer mot grannens infart (även om bygget jämnat ut marken). Vid in/utfarter gäller 5 meters fri sikt på var sida. Mur/häck får inte vara högre än 80 cm. Innan du gör något mer är det vettigt ta en diskussion med kommunen.

  Lite knepigt men du kan säkert få en trevlig lösning i alla fall.
   
 12. yonna
  Medlem · Nivå 14
  Fin utsikt! Är det vatten du ser?
   
 13. Corneliatt
  Medlem Nivå 7
  Tack för svaret! Ja, vi får ta ett snack med kommunen igen. Känns bara som att vi måste komma dit och ha en klar plan på hur vi tänkt det. Förra gången blev vi i stort sett avrådda från att söka bygglov från dem själva, men vi ser ju helt klart problematiken om vi inte har något på papper.

  Sikten från grannens utfart kan ju egentligen bara bli bättre med etage istället för slänt, så länge vi håller nedersta "steget" till 80 cm. Hmm ja.. vi får fundera lite till helt enkelt! Tack för alla tankar, det hjälper oss verkligen vidare i våra egna tankar :)

  Ja, det är en liten sjö man ser där långt nere!
   
  • Laddar…
 14. Corneliatt
  Medlem Nivå 7
  Hej!
  Tänkte bara att det kanske skulle vara roligt för er att se hur slänten ser ut idag! Det saknas fortfarande lite plantering och småfix, men på det stora hela är vi klara!

  Före:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_3616.jpg


  Efter:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  FullSizeRender.jpg


  Ja, som ni ser så gjorde vi en kullerstensläggning i den ena slänten och en dubbelmur i den andra. Det som jag fortsatt skulle vilja fixa till är hur muren nedanför kullerstenen ser ut. Dock är det grannen som påbörjat denna, så jag vet inte hur mycket vi ska in och "härja" i den. Vi får se hur mycket tid och lust vi har i sommar helt enkelt ;)
   
 15. Marlen Eskilsson
  Administrator · Nivå 20
  Snygg mur! :ok: