Byggahus.se

Hjälp med planering av kök

 1. Johan Eng
  Medlem · 2 inlägg

  Johan Eng

  Medlem
  Hej!

  Jag skulle gärna ha lite tips och input i min köksplaneringsprocess. Jag bor nu i en etta som jag ska göra om till en tvåa genom att flytta köket till den nuvarande sovalkoven. Har fått ok från styrelsen och har pratat med hantverkare.

  Köksflytten sker i samband med en badrumsrenovering, och hantverkare kommer att fixa vatten, avlopp (från badrumet) samt dra el till nya köket, och ventilation. Då min förening inte tillåter kolfilterfläkt ska en ventilationskanal dras i taket till befintlig imkanal. Kök ska jag köpa via Ikea och montera själv. Det jag skulle vilja ha input på är dels själva planeringen av köket, samt annat som är värt att tänka på i samband med renoveringen, både i planering med hantverkare och sådant som jag ska göra själv.

  I bifogade skissen (som är upp och nedvänt jämfört med planritningen) är nr 2 Kyl & frys, nr 3 diskmaskin och nr 4 skåp för sopsortering. Över nr 4 ska det vara diskho. Är tacksam för input och synpunkter.
   
 2. B
  Medlem · Stockholms län · 20 643 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Välkommen till forumet!

  Du skriver att diskhon ska vara över skåp 4 men skåp 4 ser väldigt smalt ut, typ 30 cm. Har Ikea den bredden och hur bred blir diskhon?

  Har du prövat med att flytta kyl/frys till andra änden, dvs. till höger om hällen?
  Utan att rita det så känns det som att det skulle bli en bättre lösning på diskho och arbetsbänk längs väggen som är 2 m lång och sen kunna ha hällen rätt nära hörnet i stället.
   
 3. Johan Eng
  Medlem · 2 inlägg

  Johan Eng

  Medlem
  Tack för det! Det stämmer att skåp 4 enbart är 30 cm. Jag har tänkt ha en diskho som är 33 cm bred (eller möjligen 40). Oavsett kommer jag att behöva såga ut lite i skåpstommarna så att diskho går in någon centimeter i hörnskåpet, men det borde inte vara några problem.
  Beträffande att flytta kyl/frys så har jag provritat en sån lösning, dock vill jag försöka undvika det då jag tror att det kommer kännas luftigare och bättre i rummet med enbart en låg bänk på den väggen.
   
 4. B
  Medlem · Stockholms län · 20 643 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Det kan bli lite konstigt att diska i en diskho som både är smal och inte centrerad framför kroppen. Varför inte ha diskhon närmast/närmare kyl/frys?

  Hur brett är skåp 3?
  Det ser ut som 50 cm men jag har för mig att Ikea inte har 50 cm skåp. Får det plats ett 80 cm skåp mellan kyl/frys och hörnskåpet?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.