Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Hjälp med köksplanering i nytt hus

 1. G
  Medlem · Östergötland · 19 inlägg

  grogge

  Medlem
  Hej!

  Vi bygger hus och nu är det snart dags att beställa kök. Vi blir inte helt nöjda med vår lösning, framför allt är det diskmaskinen som hamnar lite långt ifrån skåpen där glas och tallrikar kommer att stå. De tänker vi främst kommer att stå i överskåpen. Blir det för långt bort?

  Sen hamnar köksön ca 110 cm från de andra skåpen. Det klagar IKEAs ritprogram på och tycker att det ska vara minst 120 cm. Tror ni att det är något bekymmer? I mina öron låter 110 cm som mycket.

  Utöver det så är det kanske inte helt optimalt att inte ha vatten i direkt anslutning till spisen. Plattan är gjuten så avlopp och vatten är där det är.

  Något annat som ni reagerar på?
   
 2. Anna_H
  Husägare · Värmland · 11 643 inlägg

  Anna_H

  Husägare
  Vår diskmaskin är vid överskåpen. Då måste man ställa den rena disken på bänken och stänga diskmaskinen för att nå att ställa in i överskåpen.
  Men du har ju tydligen vatten och avlopp i köksön också, så där kan du ju sätta diskmaskinen om du vill?

  En annan tanke om köksön är att eventuellt göra den smalare. Det är väl fyra underskåp som är tänkt att vara basen? Fundera på att ta två underskåp och två överskåp istället. Då får du det extra utrymmet. Man kan sätta överskåp utan luckor på kortsidan också om det ryms en avlång ö, där ställer man tex serveringsskålar av olika slag som är snyggt och praktiskt att ha lättillgängligt vid den bänk där man troligen står och skär salladen.
   
 3. BirgitS
  Medlem · Stockholms län · 28 601 inlägg

  BirgitSPremiumikon: Badkar

  Medlem
  Har också diskmaskinen under överskåpen men rakt ovanför är tallrikar och har inte upplevt det som något problem att ställa in dem direkt från diskmaskinen, det är ju bara 30 cm att sträcka sig från vardera sidan av diskmaskinen. Glas och muggar står i överskåpet bredvid och det är också enkelt och nära att ställa in dem. Skulle inte vilja ha diskmaskinen 1 meter från skåpen med det vanligaste. Går det inte att ha diskmaskinen under överskåpen, lite måste man väl kunna dra dess avloppsslang även med Ikea-skåp?

  Det beror på hur sannolikt det är någon står där och drar ut en låda samtidigt som någon annan ska passera. 120 cm är standard (och tillgänglighetskrav så det bör stämmas av med kommunen om det är relevant i detta fall när det är 120 cm på de andra sidorn) men det är klart att det inte är någon absolut gräns. Sen vet jag inte på vilken sida av köksön du menar att det blir 110 cm.

  Det är ett säkerhetsproblem och det finns med som regel i en anvisning att häll/spis och ho ska finnas i samma bänklängd eftersom det har hänt allvarliga skållningsolyckor när de inte varit det. Det är en sån sak som en kommun kan kräva för att bevilja slutbesked. Reagerade de inte på det när ni sökte om bygglov?
   
 4. Ögonfröjd
  Medlem · Västragötaland · 319 inlägg

  Ögonfröjd

  Medlem
  Precis som någon ovan nämnde så brukar det vara krav på vatten på samma bänkrad som hällen vid nybygge. Finns risk att du inget slutbesked får...... boverket har det som rekommendation och många försäkringsbolag som krav!
  Tallrikar rekommenderar jag varmt att ni har i lådor, slipper tunga lyft över axelhöjd samt att barnen kan hjälpa till att duka
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.