Byggahus.se

Hjälp med kattvind på timrathus från 1900.

 1. A
  Medlem · - · 35 inlägg

  Asperi

  Medlem
  Har just börjat riva på vindan för att bygga egna rum till min två små flickor.

  Ena rummet har två st kattvinder på varje sida om rummet. Har börjat riva i dessa och fått lite funderingar.

  Den första är om det kan vara någon bärande funktion i konstruktionen. Har redan rivit alla reglar i väggen utom en. Skulle inte påstå att det var någon större vikt på dessa som var fastspikade på sidan av takstolarna. Den sista regeln var dock infälld under takstolen. Bifogar bild.

  Som upplysning så byggdes husets tak om för några år sedan då en del takstolar hade ruttnat upp efter vattenläckage. Var ej hemma när det skedde men ser att man spikat på nya reglar bredvid/på dom gamla.

  Den andra frågan är brädan som reglarna har legat på. Den verkar vara infälld i timmerväggarna. Vad kan denna ha för någon funktion?

  Helst skulle jag vilja bli av med den för att bara kunna skruva golvspån på det gamla golvet. Men den har säkert någon funktion med innertaket på bottenvåningen.

  Någon som har något tips vad man skall göra?

  IMG_0831.JPG
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0832.JPG

  IMG_0833.JPG
   
 2. J
  Medlem · Blekinge · 9 724 inlägg

  justusandersson

  Medlem
  Du behöver göra en tydligare redovisning för att man skall kunna förstå sammanhanget. Tala gärna om åt vilket håll de olika bilderna är tagna.
   
 3. A
  Medlem · - · 35 inlägg

  Asperi

  Medlem
 4. A
  Medlem · - · 35 inlägg

  Asperi

  Medlem
  Fortsätter...

  Kollade takstolarna. Dom gamla var 120mm hög och nuvarande är 2x120. Så taket borde vara rätt mycket stadigare än förut. Ligger på lite drygt cc 60.

  Sedan har jag även konstaterat att regeln på golvet endast sitter fast i väggarna och inte fast i golvet eller bottenvåningens innertak. Den har alltså endast någon funktion till dom gamla takstolarna.
   
 5. J
  Medlem · Blekinge · 9 724 inlägg

  justusandersson

  Medlem
  Så väggen till kattvindarna har alltså bestått av liggande timmer. (Använd helst inte ordet "regel" för trä som ligger ner på detta sätt, eftersom det leder till fel associationer) Eftersom dessa stockar har legat vinkelrätt ovanpå golvbjälkarna kan man inte utesluta att de haft en viss bärande effekt. Då måste man fundera över om takstolarna har tillräckliga dimensioner för att taket skall hålla ändå. För att bedöma det behöver man veta följande: Husets bredd, dvs avståndet mellan ytterväggarna, takets lutning, var i landet huset ligger (för att kunna bedöma snölast), breddmåttet på takstolarna samt yttertakets utförande.
   
 6. A
  Medlem · - · 35 inlägg

  Asperi

  Medlem
  Nej väggarna till kattvinden bestod av bärlinan på golvet. (Det man kan se sticka upp på bilderna.) På den stod reglar 45x90 som var fastspikad på sidan av dom gamla takstolarna. På reglarna var det spikat någon sorts panel. Kanske 22x120.

  Dom gamla takstolarna var 45x120.

  När vi bytte tak för några år sedan så ringde takbytarna och berättade att en del av takstolarna var kass (kex) eftersom att taket läkt.

  Eftersom att jag inte var hemma vid tillfället så blev direktivet till firman att fixa det som behövs.

  Vad jag kan bedöma så satte man 2st 45x120 (på höjden) bredvid den gamla takstolen. Sedan någon masonit/board därefter luftspalt på 45mm slutligen 45x70 på cc 400. Betäckt med plåttak.

  Bredden på rummet är ca 5M och taklutningen är 36 grader. Jag bor i Norrland så det är väl högsta snölast men eftersom lutningen är så brant och taket så slätt så samlar den inte så mycket snö.

  Spontant så känns det som att taket borde vara betydligt mycket stadigare nu än när det var 120mm takstolar.

  Vad jag kan läsa på nätet så kan eventuellt den del jag rivit av den gamla takstolen ha en funktion att förhindra ytterväggen att tryckas ut vid höga laster.

  Blev det något klarare?
   
 7. A
  Medlem · - · 35 inlägg

  Asperi

  Medlem
  PS.... tack för lite feedback.
   
 8. A
  Medlem · - · 35 inlägg

  Asperi

  Medlem
  Funderar på att regla upp en ny vägg med 45x120 mot timmerväggen och skruva de stående reglarna i de nya takstolarna samt att fästa den mot timmerväggarna på sidan. För att stadga väggen som takstolarna lutar på mot kortsidorna.
   
 9. Bästa svaret

  J
  Medlem · Blekinge · 9 724 inlägg

  justusandersson

  Medlem
  Vad jag kan förstå skall dina dubbla 45x120 reglar i takstolarna räcka "trots" Norrland. De flesta platser i Norrland har en snölast på 3,5 kN/kvm (räknat i horisontalplanet). En taklutning på 36 grader gör att man behöver räkna med 80 % snölast.

  Någon risk för att väggarna trycks ut bör inte finnas eftersom det finns hanbjälkar som förhindrar det.

  Det finns många andra (möblering och uppvärmning) skäl till att det är bra med kattvindar.

  Gamla hus är alltid lite knepiga att räkna på.
   
 10. A
  Medlem · - · 35 inlägg

  Asperi

  Medlem
  Tack för svar...

  Har byggt hundra kvadrat bredvid mitt 1900 hus och allt är så mycket lättare när man bygger nytt än att "gissa" hur saker fungerar i mitt gamla hus.

  Nått jag inte riktigt förstå är vad hanbjälkarna är för något.
   
 11. J
  Medlem · Blekinge · 9 724 inlägg

  justusandersson

  Medlem
  Hanbjälkar är de horisontella bjälkar som i en takstol har till uppgift att förhindra att ytterväggarna pressas ut. Kan med fördel ersättas av dragstag i stål.
   
 12. A
  Medlem · - · 35 inlägg

  Asperi

  Medlem
 13. J
  Medlem · Blekinge · 9 724 inlägg

  justusandersson

  Medlem
  Bilden visar en ramtakstol. Den är inte helt relevant. Du har ju timmerväggar som går upp en bit.
   
 14. A
  Medlem · - · 35 inlägg

  Asperi

  Medlem
  Så jag har alltså en A-takstol?
   
 15. J
  Medlem · Blekinge · 9 724 inlägg

  justusandersson

  Medlem
  Ja.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.