Byggahus.se

Hjälp med inca bandsåg

 1. H
  Medlem Nivå 3
  Hej, jag har en gammal inca bandsåg, mycket mer än så vet jag inte om den, jag hittar inget modellnr eller något sådant, jag har infogat en bild på en som ser ut att vara en likadan.

  Vad ska jag köpa för sågblad till denna, jag hade tänkt mig ett 6mm brett för figursågning, jag har redan ett hyfsat fräscht 16mm brett för övrig sågning.

  Jag har försökt mäta längden på bladet och jag får det till 1865 mm men det verkar vara en udda längd för jag hittar inga sågblad med den längden :S

  Snälla hjälp mig :/
  Mvh

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  7238967709.jpg
   
  • Laddar…
 2. Daniel_N
  Moderator · Nivå 21
  Skulle tro att det är 1874 i längd, hittar på på tex Clas Ohlson eller bandsågsblad.se
   
 3. H
  Medlem Nivå 3
  Kan jag ha mätat så fel.. spännaren är på max och bladet är medelhårt spänt ungefär
   
  • Laddar…
 4. M
  Medlem · Nivå 10
  1874 är det. Har en likadan och beställde nyligen blad från Clas O.
   
  • Laddar…
 5. bygga_bo
  Medlem · Nivå 12
  Jag TROR att modellen heter Euro 260. Det kan kanske hjälpa dig att googla fram måttet, eller dra slutsatsen att jag har fel ;)
   
 6. H
  Medlem Nivå 3
  Okej jag får erkänna mig vara överbevisad :D mången tack!
   
 7. S
  Medlem Nivå 6
  Tjo!

  Fick en sån där såg förra veckan och har sedan dess läst ihjäl mig om den. Har lätt för att bli lite uppspelt. :)

  Den heter 342.186, det står på den lilla skylten vid motorn. Manual finns att ladda ner här: http://incawoodworking.blogspot.se/2013/08/manual-for-inca-expert-500-bandsaw-342.html

  Jag köpte blad till min på bandsagsblad.se . 510kr med frakt landade jag på för 1st 6mm träblad, 1st 10mm träblad, 1st 6mm bimetallblad. Har behov av att såga lite aluminium bl.a. Extremt fina i svetsen var de! Har dyrare köpt blad på andra ställen där det inte sett lika bra ut.

  Hjulen är inte konvexa på den där sågen, bladet ska justeras så att tänderna ligger utanför gummiytan. Kan vara bra att veta.

  Nya "däck" i polyuretan finns att köpa på ebay, skulle bli en rejäl skillnad tyckte de på diverse forum.

  http://www.ebay.com/sch/i.html?_odk...res+inca&_nkw=11"+bandsaw+tires+inca&_sacat=0

  Har köpt material till nya bladstyrningar på ebay i träslaget Lignum-vitae. Världens hårdaste träslag (?) som dessutom är självsmörjande. Används bl.a. till axlar på vattenkraftverk där det kan hålla uppåt 100år utan att bytas! Bara att såga till i rätt dimension och sedan sätta det tight mot bladet, det sliter in sig själv vad jag läst. Har inte fått min bit än.

  http://www.ebay.com/itm/Lignum-Vita...UK_Crafts_Other_Crafts_EH&hash=item232f301625

  http://lignum-vitae-bearings.com/


  Inca bandsågar verkar vara i det absoluta toppskiktet gällande precision. Själv trodde jag det bara var vilken skruttig gammal bandsåg som helst när jag fick den. Alltid kul när något är bättre än man tror! :)
   
 8. S
  Medlem Nivå 6
  Såg förresten en superfin rullbänk på nyöppnade Ikea Borlänge som måste vara tänkt för att ha maskiner på. :)
  Den fick sig en släng av Biltemas suveräna illaluktande röda lackfärg: 36716. Obehandlat trä innan.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20131102_211638.jpg
   
  • Laddar…
 9. bygga_bo
  Medlem · Nivå 12
  • Laddar…
 10. S
  Medlem Nivå 6
  Vad jag läst var det tillverkningslandet Schweiz/frankrike som avgjorde beteckning. Men jag är inte helt säker på det påståendet. :)
   
 11. bygga_bo
  Medlem · Nivå 12
  Du kan mycket väl ha rätt. Det kan dessutom vara så att jag tycker att Euro 260 är vanligare eftersom 342.186 inte är direkt klatschigt och därmed inte lika vänligt mot minnet... Men jag tror i varje fall att vi kan konstatera att det är samma modell i grunden, även om den skruvats ihop i olika länder.
   
 12. Ola C
  Medlem · Nivå 23
  Har också en likadan såg, grymt nöjd med den till det jag använt den till. Bladlängden är specad till 1850mm men några mm hit eller dit spelar ingen jätteroll.

  Vad jag läst mig till och själv testat klarar den att spänna upp till 12mm eller 1/2" blad på ett bra sätt.

  Vilka blad du ska ha är lite svårt att svara på utan att veta vad du ska såga. Generellt kan man säga att fler tänder/mm är bättre för tunnare material, färre för tjockare. Tunnare blad bättre för tajta svängar, bredare blad bättre för att såga rakt. Färre tänder/mm sågar fortare men ger lite fulare snitt.

  Jag köpte blad från tuffsaw i england, bra guide, supersupport och billiga priser.http://www.tuffsaws.co.uk
   
  • Laddar…
 13. S
  Medlem Nivå 6
  Det jag tycker är lite konstigt med sågen är att det inte finns anslutning för dammsugare. Ser det likadant ut på era eller har ni löst det på något sätt?
   
 14. Ola C
  Medlem · Nivå 23
  Jodå, dammsugning finns. Min såg ser ut exakt som din, föurom att min har ett dammsugarmunstycke som sitter underifrån, ungefär som denna bilden http://www.toshen.com/images/inca340onstand.jpg. Munstycket är en lös del så antagligen har det försvunnit från din såg under åren...
   
 15. H
  Medlem Nivå 3
  Köpte du bladen som är 1700-1850 eller 1860-2170?


  Skulle du kunna ta några detaljbilder och ev. mått på munstycket? jag saknar det på min med och skulle gärna bygga ett :)