Byggahus.se

Hjälp med husplacering på tomt

541 läst  15 svar

 1. Nybyggaren_76
  Medlem · Nivå 4
  jag skulle behöva input i hur vi ska placera vårt hus på tomten.
  Skall vi söderställa det, eller västerställa det?
  Se bilderna.
  Tomten är bara 800m2 och nästan helt kvadratisk med 26, resp 29 meter lång raksida. Den ligger i ett hörn med väg på både syd och väst och vi kan välja var vi ska ha parkering/infarten.
  Vad är bäst, att söderställa, eller västerställa huset?
  Tacksam för hjälp.
   
 2. B
  Medlem · Nivå 18
  Det beror på mycket, t.ex. utsikt åt något håll, kommer kvällssolen fram till uteplatsen eller kommer den att skuggas av träd eller andra hus, var ligger sovrummen (särskilt barnsovrum bör inte vara i väster om solen lyser på deras fönster), var är husets ytterdörr osv.
   
 3. K
  Medlem Nivå 9
  En husritning hade underlättat för att ge råd eftersom bästa placering, som Berit skriver, beror på vilka rum som ligger var i huset.
   
 4. Nybyggaren_76
  Medlem · Nivå 4
  Tack för svar.
  Vi hade tänkt oss detta hus eller variant av detta, Allegro fr Myresjöhus. Om huset västerställs så vill vi ha balkong ovanför utbyggnaden istället för att få kvällssol någon timme extra. .
  Det är fullt solläge hela södersidan hela dagen. På kvällen tar husen på andra sidan vägen solen på en uteplatsen på västsidan runt 19.00.
   
 5. Nybyggaren_76
  Medlem · Nivå 4
  Ingången blir i anslutning till garaget, dvs på ena framsidan om utbyggnaden.
   
 6. Cruzze
  Medlem Nivå 6
  Hade nog spegelvänt nedervåningen och västerställt huset. Så blir det söderläge på kök och matplats och norrläge för nedre sovrummet. Vad man nu föredrar och det finns alla åsikter:)
   
 7. Nybyggaren_76
  Medlem · Nivå 4
  Ja, om huset blir västerställt så spegelvänder vi huset. Garaget byter då plats till nord-västra hörnet.
   
  • Laddar…
 8. B
  Medlem · Nivå 18
  Balkong för lite extra kvällssol skulle jag värdera högt. Öppet mellan våningsplanen har varit populärt men det har ju en del nackdelar med att ljud hörs överallt.

  Barnrum blir lätt svårmöblerade med två fönster och ur värmesynpunkt är det bra att undvika västerfönster. Om det är möjligt ha gärna garderoberna mot det andra barnrummet i båda rummen för att dämpa ljud bättre. Om det går att ha en krokig vägg med garderober (4 garderober på rad, 2 åt vardera hållet) så kan rummen bli mer jämnstora. En vindslucka ska vara lätt att nå även om man bär på långa brädor som ska upp.
   
 9. K
  Medlem Nivå 9
  Jättebra idé att sätta garderoberna som Birgit föreslår, 3 kvm är en del yta i vissa åldrar ;)
  Jag hade också funderat på fönstersättningen i barnrummen, behövs verkligen 2 fönster i olika riktningar? Det blir mycket svårare att möblera och fönsteryta kan vara överskattat för barn.

  I vårt område har många tagit bort ett fönster i barnrummen just för att göra det lättare att möblera....
   
  • Laddar…
 10. Nybyggaren_76
  Medlem · Nivå 4
  Ja, skulle vara bäst om alla barnrummen blev jämnstora faktiskt :D.
  Ev gör vi även om föräldrasovrummet till två rum istället, eftersom vi har 3 barn.

  Jag var och tittade på tomten idag igen och där det sydvästra hörnet, mot utbyggnaden, skulle bli, verkligen flödade i sol kl 16.00 idag.
  Men ska jag premiera kvällssolen på balkong i väster, vilket leder till att jag får mindre gräsmatta/tomt kvar mot söder?

  Tomten är ju inte stor som sagt var och jag vill också ge barnen så mycket gräsyta som möjligt att leka på.
   
 11. K
  Medlem Nivå 9
  Om jag tolkar din ritning rätt skulle västerställt hus ge garage/uppfart i NV och en större sammanhållen gräsyta längs hela södra tomtgränsen? Låter jättebra för fotbollsmål, studsmatta etc som då kan placeras på rad (y)
   
 12. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 16
  Kvälssol absolut! Detär ju på eftermiddagen och kvällen man oftast är hemma.
  Det är väldigt smidigt att ha altanen i anslutning till huvudentren
   
 13. Nybyggaren_76
  Medlem · Nivå 4
  Tack för alla svar.
  Ska fundera lite till, men lutar åt att västerställa huset med garage i NV, och lägga en balkong ovanpå utbyggnaden för att fånga lite mer kvällssol och ev få utsikt över ängen som ligger bakom grannen åt väster.
   
 14. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 16
  Typ så här skulle jag placera hus och infart. Dock skulle jag inte välja det huset utan gjort om utformningen helt för att passa läget. Går det att bygga ihop hus och garage för att spara lite tomtyta?

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Screenshot_20190809-225035_Byggahus.jpg
   
  • Laddar…
 15. Nybyggaren_76
  Medlem · Nivå 4
  Tyvärr får man inte plats med ett västställt hus plus garage längs med den östra sidan då den bara är 26 meter lång och man måste placera garage minst 6 meter fr tomtgräns mot gata.
  Garaget får stå 1 meter fr tomtgräns mot Ö och N, men fortfarande minst 6 m från gatan. Huset får placeras minst 4 meter fr NÖ hörnet. Garaget är minst 6 meter långt och huset minst 12 brett på långsidan. Sen bör man ju ha minimi 1,5 m mellan hus och garage. Dvs 6+6+1,5+12+4= 29,5 meter vilket inte går tyvärr:(
  Bygger vi ihop huset med garaget måste även garaget placeras 4 meter in på tomten. Men skulle funka då det blir 6+6+12=24m.
  Men det känns som om man då tappar allt för mkt tomtyta..