Byggahus.se

Hjälp med gamla väggar

 1. M
  Medlem Nivå 2
  Hej!
  Vi håller på att renovera ett 1800-talshus och har naturligtvis tusen frågor...De mest pressande för närvarande är:
  1) Framtagna stockväggar: Hur ska vi behandla ytan för att den skall bli mer smutsavvisande och för att drevningen inte "läcka" ner på köksbänkarna? Vi hade tänkt skära drevningen så långt in som möjligt, betsa ytdelar där man yxat till när nya reglar satts upp men sedan....? Vi är vana vid att renovera träbåtar men linolja och terpentin känns lite riskabelt på en vägg inomhus som är drevad med trasor, spån, gräs, mossa mmm ....
  2) Gammal tegelvägg: Hur får vi ett bra ytskikt runt vedspisen utan att den ser lackad ut? Vilken typ av fog är lämplig för de nya delar vi bygger med gammalt tegel?
  3) Slamning: Någon som har bra tips när det gäller "slammning/kritning" av murstock i anslutning till tegelväggen ovan och vedspis samt för spiskåpan vi skall bygga över vår över ved- och gasspis? Det bör ju helst gå att torka av utan att allt släpper...
  4) Papperstapeter: Nogon som vet var man får tag på gamla papperstapeter på Västkusten utöver det kända företaget i Amerikahuset?
  5) Sättugnsplåt: Vi fann en gammal sättugnsplåt fastgjuten i golver i köket som vi skulle vilja göra i ordning och gjuta in i "nya" tegelväggen, några tips om vad man kan använda för att få bort sot, rost och betongrester...autosol och stålborste? Blästring är inte att tänka på och kolsyreis alltför dyrt....
  6) Husqwarna emaljfärg: Har fått tag på en Husqwarna gasspis (ska konverteras till gasol) som passar till vår vedspis (Husqwarna 1926) båda är i behov av färgförbättring... Någon som vet var man finner denna typ av emaljfärg?
  Jättetacksam för svar för trots att jag har ihop det med en snickare så räcker våra kunskaper inte alltid till för att göra det här på rätt sätt.
  Hälsningar från nykomlingarna i Mariebo
   
 2. gafsan
  Medlem Nivå 9
  Hejsan, Ja det är mycket jobb med gamla hus och man lär sig så fantastiskt mycket på vägen!
  1. Är det skiftesverk eller liggtimmer i väggarna?
  2. Tegel blir vackert om du behandlar med linoljas eller en 50-50 blandning av rapsolja och lacknafta. Man får upprepa behandlingen tills dess man fått önskad mättnad och färg.
  3. Putsa murstocken och måla med kalkfärg eller matt linoljefärg. Om ni bygger fuskkåpa så är jag inge bra på det men det finns jättebra trådar här som handlar om just det.
  5. Stålborste är utmärkt att börja med. Blästring ger en kall yta och kan skada dekorationer i plåten.
   
 3. F
  Medlem Nivå 4
  1. Jag är lite dålig på ert område men vill man efterlikna gamla tiders vägg så skall den väl kläs med något på insidan? Papp och tapet eller lerkline.
  Det finns ju linoljevax också - har aldrig använt det på vägg men kanske kan vara något?
  2. Skall ni ha tegel synligt? Annars är det återigen säkerligen vanligast med att putsa. Även här finns olja och vax man kan använda på sten. Testa först på en lös sten så ser ni hur resultatet blir innan ni drar på det på väggen. Kalkbruk är det som gäller. Släckt murkalk och grus blandat med vatten hör till tiden för huset.
  3. Slamma som vanligt och sen kan man använda en linoljefärg. Allbäck har en som de kallar linus som det finns en inblandning av Schellack som skall vara napassad efter exakt det su frågar efter. Har dock inte provat den.
  4. Finns ett norskt företag samt några mindre - inte mycket till hjälp kanske, Skall se om jag hittar länkar!
  5. Härligt att ni hittade den! Putsa av det värsta med stålborste - sen finns lite olika val man kan göra. Gnid in med varm linolja och håll plattan varm över natten (kanske i en bakugn eller liknande) - detta går oftast inte på ett så stort objekt. Upprepa i så fall att gnida in med varm linolja - försök se till att plattan är varm så att inte linoljan svalnar direkt.
  En länk som kan vara intressant för er som är båtfolk; http://www.thomassondesign.com/building/materials/oils_and_tar.aspx
  6. Ingen aning. Hoppas någon vet!
   
 4. F
  Medlem Nivå 4

  Ser ut som skiftesverk tycker jag med stolpen på förstabilden. Men sen, kolla i vänsterkant - där är det definitivt knutat i alla fall. Så skall vi säga liggtimmer?!
   
 5. K
  Medlem Nivå 5
  Det finns i alla fall emaljfärg att bryta, men hur lätt det sedan är att få samma "föråldrade" färg som man redan har vet jag inte?
   
 6. M
  Medlem Nivå 2
  Hej och tack för era svar, fler inlägg mottages tacksamt. Det är liggtimmer i väggarna enligt sambon (förutom där det suttit en dörr...där bör det väl vara "ståtimmer" kan jag tycka som amatör ;)).
   
 7. gafsan
  Medlem Nivå 9
  Om ni vill ha min personliga åsikt om väggarna så skulle jag inte ha dem trärena. Dels för att det inte är tidstypiskt och dels för att det är svårt att få det snyggt. Lerklina eller täck med skiva /tapet/pärlspånt, det som är typiskt för ert område. Ni är dessutom inte ensamma i huset. .... många små kryp finns det i mossan och den behövs för tätningen mellan stockarna!
   
 8. M
  Medlem Nivå 2
  Hej! Har nu avlägsnat synligt lindrev mellan stockarna och därefter slipat varligt, Blev inte alls så tokigt så bets behövs nog inte. Kommer att behandla med ngn typ av olja eller vax som frolsson föreslog när vi tätat inne i sprickorna med silkaflex för att inte få ut de hyresgäster gafsan talar om på köksbänken. Den vägg vi hittills givit oss på är en innervägg. Vi kommer inte att ha synliga stockar i uteväggarna. Tänkte ngn kanske var intresserad av att veta - återkommer.
   
 9. M
  Medlem Nivå 2
  Jaha nu har köket i alla fall avancerat till bebolighet. En hel del arbete återstår med lister, golv och att fälla in och måla lådor och fronter till maskiner i samma färg som panelen. Under spishällen har vi förgäves sökt efter en gammal fotskrapa att svartfeja för att ha som kastrullställ utan att lyckas så nu blir det armeringsjärn som svartfejas istället...sen återstår resten av tegelväggen efter att vi rivit en vägg till mellan matsal och vardagsrum...vilket innebär ännu mer tång, tidningar, spån mm uppifrån när det taket rivs Men, som bekant är vintern lång här uppe i Svedala så vi lär nog hinna det med.'
  Vad gäller köket så blev det ingen konverterad gasspis eftersom Firman vägrade ta ansvar för att konvertera den utan en Smeg-häll och en något mindre men betydligt bättre vedspis. Stockväggarna är fantastiska som de är slipade och inoljade med parafinolja. På ngt riktigt gammalt ställe kan det dråsa ner lite gammal mossa ngn gång då och då men annars "läcker" väggarna ingenting trots att de inte behandlats emellan. Bifogar några foton om ngn vill titta eller undrar ngt. "Nya" muren av gammalt tegel är klar runt spisen - det fick bli klinkersfog istället för bruk för att undvika för mkt "smulor" på trägolven när de blir klara = helt acceptabelt även om det inte är helt i gammal stil. Fortsättning följer. Mo i Mariebo
   
  Redigerat 6 okt 2009 11:56