Byggahus.se

Hjälp med byggnation av ekonomibyggnad

  1. R
    Medlem · 20 inlägg

    Rotehjon

    Medlem
    Hej!

    Går i funderingar att lägga tak på en fd. plansilo, vore smidigt och ekonomiskt då den redan har tre betongväggar och gjuten platta.

    Problemet är dock att den ligger vägg i vägg med en annan byggnad med sadeltak, så att lägga sadeltak på denna också blir problematiskt. Tänkte därför att ett pulpettak som går under det befintliga vore bästa lösningen i teorin. Problemet blir där då istället den låga taklutningen (ca. 5,28 grader). Vilket innebär att dimensionen på limträbalkar, även med bärlina i mitten, blir väldigt grov.

    Taket ska isåfall också enbart läggas med filtad trp-20 plåt, ingen råspont eller isolering.

    Bifogar en spartansk ritning på hur det ser ut i dagsläget och hur jag har tänkt i mitt exempel.

    Om någon kan komma på hur jag ska lösa detta på bästa sätt så vore jag väldigt tacksam!
    Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
    Bild1.png
    Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
    Bild2.png
     
  2. J
    Medlem · Blekinge · 10 117 inlägg

    justusanderssonPremiumikon: Hand

    Medlem
    Det hänger lite på hur lång "silobyggnaden" skulle bli. Det är inte omöjligt att lägga två byggnader med sadeltak intill varandra om det rör sig om en begränsad sträcka. Pulpettak med 866 cm spännvidd och 5 graders taklutning kräver rätt rejäla doningar (limträ).
     
  3. R
    Medlem · 20 inlägg

    Rotehjon

    Medlem
    Hej och tack för svar! Byggnaden bredvid är 25m lång och den nya är tänkt att bli 24m, så är nog tyvärr för långt för att lägga sadeltak.

    Vad tros om IPE-järnbalkar? Bygger inte lika mycket, men kostar kanske betydligt mer än limträ?
     
  4. J
    Medlem · Blekinge · 10 117 inlägg

    justusanderssonPremiumikon: Hand

    Medlem
    Ja, det är för långt.

    Om du har plats på höjden för limträ är det nästa alltid billigare än stål, så jag skulle nog rekommendera det.
     
  5. R
    Medlem · 20 inlägg

    Rotehjon

    Medlem
    Desto högre takhöjd desto bättre naturligtvis, men får väl göra en kompromiss. Tror du att tätare än 120cm mellan balkarna ger någon större effekt på dimensionerna?
     
  6. L
    Husägare · Skåne · 4 520 inlägg
    Redigerat 14 aug 2017 08:11
  7. J
    Medlem · Blekinge · 10 117 inlägg

    justusanderssonPremiumikon: Hand

    Medlem
    Naturligtvis! Tala om var i landet du skall bygga så kan jag göra några exempel.
     
  8. R
    Medlem · 20 inlägg

    Rotehjon

    Medlem
    Intressant, fackverksbalkar var inget jag tänkt på! Tack för bra svar.

    Hörde med Maku stål och de hade rätt lång leveranstid på just fackverk, men trodde att det räckte med IPE-balkar för den relativt korta spännvidden. Något tips på vart man kan vända sig för beräkning av dimension som behövs?

    Toppen, tack! I Borgholms kommun på Öland, snözon 2.
     
  9. J
    Medlem · Blekinge · 10 117 inlägg

    justusanderssonPremiumikon: Hand

    Medlem
    Jag har räknat med följande förutsättningar: bredd 8,7 meter, längd 24 meter, snölast + egenvikt 2,5 kN/kvm, 10 000 kr/kubikmeter för limträ och 3 500 kr/kubikmeter för konstruktionsvirke klass C24.
    Materialkostnader för takstommen:
    Alternativ 1: Limträ 90x225 c/c 600 mm, Åtgång 7,22 kubikmeter dvs 72 200 kr.
    Alternativ 2: Limträ 90x315 c/c 1200 mm. Åtgång 5,18 kubikmeter, dvs 51 800 kr.
    Alternativ 3: Limträ 90x450 c/c 2400 mm + k-virke 45x145 c/c 1200 mm. Åtgång 3,87 + 1,25 kubikmeter, dvs 43 075 kr.

    Kommentarer: Vid en så stor byggnad måste man på något sätt ta hänsyn till materialåtgången, då skillnaden är stor mellan olika alternativ. Det finns alternativa limträdimensioner om man vill prioritera så låg höjd som möjligt. Dessa är för alt 1: 140x180, alt 2: 165x225 och alt 3: 165x315. Samtliga leder till en större materialåtgång.

    Den låga taklutningen är ett problem bl.a. för att den begränsar valmöjligheterna när det gäller takmaterial. Det finns olika sätt att komma runt detta, men för en meningsfull diskussion behöver du berätta mer om den tänkta användningen olika krav på utförandet vad gäller isolering, ytskikt, ventilation mm.
     
  10. R
    Medlem · 20 inlägg

    Rotehjon

    Medlem
    Väldigt utförligt svar, tack!

    Alternativ 2 ser ut som det bästa alternativet, ekonomiskt blandat med funktionalitet. Den lägre höjden på balkarna gör även att infästningen kan ske något högre upp. Har på ritningen mätt ca. 40-50 cm under takfoten på den bef. byggnanden. Desto högre upp man kan gå där ger gynnsammare taklutning.

    Fick detta förslag från en tillverkare av limträ:
    21 st 90x405 L=8647mm
    2 st 140x810 L= 12000mm (bärlina)
    4 st 140x180 L= 3000mm (pelare)
    =8,28kbm virke

    Jag är ingen konstruktör, men tycker att en bärlina på 81cm och 4 pelare låter något överdimensionerat tillsammans med 90x405 på cc1200.

    Sommartid ska byggnaden, i dagsläget användas sparsamt, lite som lager och garage för egna mindre fordon. Vintertid ska den användas till vinterförvaring av husvagnar/husbilar och andra fordon.
    En husvagn är ca. 2,5m bred och 270-290cm hög, vilket gör att det kanske bara går in husvagnar längst till vänster, där taket är som högst. Om takbalkarna är mindre på höjden, är det möjligt att det går att få in en i mitten också. Övriga bredden ska då användas till lägre fordon som t.ex. bilar eller släpvagnar.

    Ytskiktet är därför enklast möjliga som stänger ute väder och vind. Tänkt mig enbart trp20-plåt med filtad undersida, som redan ligger på anslutande byggnaden. Inga krav på isolering eller särskild ventilering utöver självdrag.

    Vid optimal användning av ytan skulle den inbringa ca. 20tkr per år i hyresintäkter. Sen får man väl räkna av ca. 3tkr per år i underhåll. Därav skulle en total byggkostnad på 80-100tkr (ex.moms) vara fullt acceptabel, vilket kanske är rimligt då betongplatta och tre av väggarna redan finns? Har även räknat med 6 dagars hjälp av en snickare, ca. 20tkr.

    Bifogar lite fler (ej skalenliga) bilder för att förtydliga.
     
  11. J
    Medlem · Blekinge · 10 117 inlägg

    justusanderssonPremiumikon: Hand

    Medlem
    Användningen som lagerlokal förenklar ju saken betydligt. Jag var lite orolig för att du hade tänkt dig den som djurstall.

    Förslaget från limträtillverkaren verkar helt i det blå. Den uträkningen förstår jag inte. Med den lätta takkonstruktion som du tänkt dig kan man nog dessutom finräkna lite på dimensionerna. Observera att du alltid kan ersätta en limträprofil med en som är bredare och lite lägre. Man tappar då lite effektivitet i materialutnyttjandet till priset av en något större volym och pris.

    Taklutningen är egentligen för låg för Tp20 och liknande plåt, men man kan kanske kompensera för det genom större överlappningar. Kravet på vattentäthet är ju inte superhögt.
     
  12. R
    Medlem · 20 inlägg

    Rotehjon

    Medlem
    Haha, då förstår jag din oro.

    Har nu undersökt saken med en byggare och det verkar möjligt att gå in vid takfoten på den andra byggnaden (också lager), skära överflödig plåt och skjuta under den nya. Detta skulle ge en taklutning på 7,8-8 grader istället.

    Nej det är inte högt krav på vattentäthet, bara det inte kryper in så ofta att det skadar virket. Men med lite större överlapp som du säger borde det bli rätt bra!
     
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.