Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Hjälp! Insatskamin som inte får plats :(

 1. stefancrs
  Medlem · Västra Götaland · 2 086 inlägg

  stefancrs

  Medlem
  Hej!

  Vi har hamnat i en jätteknepig sits. Vi har köpt en Rais Visio 2 hos skorstenspojkarna i Göteborg, där vi rådfrågat dem utifrån vad vi tänkt göra och de bara sagt i princip att det kommer bli kanon med den insatsen.

  Den är tänkt att installeras av sotare/murarfirma som vi anlitat sedan tidigare och även de har tagit del av förslag på insats och ritningar på hur den ska monteras och sagt att det kommer bli kanon.

  Det som är lite special i vårt fall är att den ska sitta i nivå med kökets bänkskiva, inspirerat av denna bild:
  [​IMG]

  Som vi givetvis visat upp för både skorstenspojkarna och installatör innan beslut om insats fattades.

  Problemet nudå är att enligt Rais specifikationer så ska det minimum vara 698mm fri höjd över brännkammaren och att konvektionsventil ska sitta direkt under denna höjd, och det ska vara minst 200mm avstånd till brännbart material från konvektionsventilen. Men den hamnar hos oss direkt under taket då vi har 245cm i takhöjd.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2022-6-12_12-16-41.png


  Hur det ser ut vid murstocken idag (det var tidigare en öppen spis här):
  [​IMG]

  Tanken var att ha grunda skåp på höger sida om murstocken, bänkskiva ovanpå dessa och kaminen i direkt anslutning till denna.

  Vad gör man nu? Går det minska frihöjden ovanför brännkammaren eller blir allt kass då? Är isf enda alternativet att flytta ner den till att stå på "golvnivå" och rita om den delen av köket?

  Till saken hör att nästa vecka (v.24) är sista veckan att göra ändringar på köket...

  Vi har också hamnat i en prekär situation med installatören men det är en annan femma :(

  Några råd på hur man går vidare? Hilfe.
   
 2. Appendix
  Husägare · Roslagen · 3 491 inlägg

  Appendix

  Husägare
  Din inspirationsbild tror jag inte fungerar i verkligheten. Eller jag är säker på att den inte gör det. Ingen sotare godkänner brännbart material nära kaminen. Oftast är det iaf en meter säkerhetsavstånd som gäller. Eller att man bygger med brandsäkert material.

  Vem har du pratat med hos kaminbutiken när ni tog det här beslutet? Har de varit på plats och tagit mått med mera samt lämnat offert på installation?
   
 3. M
  Medlem · Stockholms län · 2 586 inlägg

  myrstack

  Medlem
  Tror inte inspirationsbilder är körd, frågan är om den är genomförbar med ert val av kassett. Stenskivan på bilden uppfyller troligtvis kraven som eldstadsplan. Ser utmaningen snarare på höjden i ert fall då givet ert val av rätt avancerad kassett. Sotare bör dock kontaktas för murstock och ev kontakt med skåpsstomme under bänkskiva


  Allmänt råd:

  "Eldstadsplanet för pannor eldade med fasta bränslen bör vara minst 2 m framför sidan med eldstadsöppningen och minst 1 m utanför de andra delarna. Vid mindre, slutna eldstäder bör eldstadsplanet sträcka sig minst 0,3 m framför eldstaden och till minst 0,1 m på vardera sidan om eldstaden eller ha minst 0,2 m tillägg på vardera sidan om öppningen. /.../ Eldstadsplan för lokaleldstad i utrymmen i verksamhetsklass 3 kan bestå av 0,7 mm stålplåt."

  Se vidare BBR 5:422 Eldstadsplan.
   
  • Laddar…
 4. stefancrs
  Medlem · Västra Götaland · 2 086 inlägg

  stefancrs

  Medlem
  Ja, det brukar ju inte vara en meter till brännbart i golvet liksom... Men kanske ändå inte går med denna insats. Ska ha förbi annan installatör som får titta på det. I "värsta fall" får vi justera köksplanen.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.