Byggahus.se

HJälp! Ingen el i ena ytterväggen.

 1. E
  Medlem · 00 · 22 inlägg

  Eled

  Medlem
  Jag och min m an har precis köpt hus. Just nu håller vi på att tapetsera våran hall. Vi märkte nu då att det finns ingen el i ytterväggen längre. Det gjorde det så senast i veckan iaf. Vi fattar inte varför den har försvunnit. Propparna har vi skruvat ut en och en och inte är det ngn där som gått sönder. Det finns ingen propp heller som skulle gå till bara ytterväggen utan det är ju sovrum och hall ihop osv. Hallen ligger ju inte mot ytterväggen (Det är bara sovrum och allrum som gör med en altandörr och utebelysning där som också försvunnit.) men vi tog bort el "bort" och "bort" skruvade loss en liten dosa som sitter brevid proppskåpet det går fyra sladdar in i den. Den hänger nu löst från väggen alltså i elsladdarna. Vi tror att den har gått till den gamla ringklockan som inte finns kvar. Men kan denha med att elen försvunnit? Vi ska testa skruva om elkablarna och se om det funkar igen. Men det verkar så ologiskt. Usch nu har jag skrivit ganska mycket och vet att jag är lite svamlig när ja ska förklara saker men hoppas ngn kan hjälpa oss och lista ut vad det handlar om.
   
 2. Patrik_Hed
  Medlem · Gävleborg · 7 900 inlägg

  Patrik_Hed

  Medlem
  Förstår inte riktigt, har sovrum och allrum osv. också försvunnit eller är det det som ligger vid ytterväggen?
  Är det alltså en hel långsida på huset som är strömlös?

  Edit: Bara för att vara säker, har ni kontrollerat huvudsäkringarna?

  //Patrik
   
 3. tomtebloss
  Medlem · Sthlm · 159 inlägg

  tomtebloss

  Medlem
  Om det blivit kortis när ni har tapetserat så kanske proppen (den lilla plåtbiten som lossnar under glaset) har svetsats fast. Inte alltid den lilla "pluppen" lossnar nämligen. Man kan prova att byta mot någon man vet är hel. Om man inte har något att mäta säkringen med förstås.

  Annars är det inte en omöjlighet att den där dosan har något med det hela att göra. Ni kan ju prova att rycka lite lätt i nån tråd och se vart det går.

  Jag förstod inte om dosan fortfarande är kopplad eller om trådarna hänger löst? Är det fyra kablar in i dosan eller är det en kabel med fyra ledare i? Går en av kablarna in i centralen? Kan ju vara en matning som fördelar sig ut till bla ringklockan och utebelysning mm.
   
 4. snickarboden
  Medlem · Skåne · 4 736 inlägg

  snickarboden

  Medlem
  Bryt strömmen innan ni börjar rycka i några trådar.

  /Kent
   
 5. E
  Medlem · 00 · 22 inlägg

  Eled

  Medlem
  Hej jo brytit strömmen gör vi alltid innan vi drar i trådarna! Tack ändå. ;)
  Iaf jo sovrum och allrum går längs med ytterväggen. Nu har jag gjort så att nr 13 som jag vet fungerar av propparna har tagit ut och skruvat in alla de andra propparna där för att se om de funkar. Och jag kom fram till att nr 7 hade en trasig propp utan att det syntes. Sen satte jag i en hel propp där i men fortfarande ingen ström i ytterväggen. På proppkartan står det att nr 7 är ringledningen. Så det låter ju som att det skulle kunna höra ihop med ytterväggen. Men ngn som vet vad det är? Suck.
  (Dosan var fortfarande kopplad och vi har tagit sladdarna och satt i de igen och det verkar inte höra ihop utan verkar vara dörrklockan. Det satt två tunna trådar (gul och grön) som såg ut att vara tlfnledningar. Jag tror ändå inte att det är den)
   
 6. tomtebloss
  Medlem · Sthlm · 159 inlägg

  tomtebloss

  Medlem
  Ringledning är kort och gott ringklockan. Borde sitta en transformator någonstans där 230V görs om till 8 volt som används för ringklockan. En sådan borde rimligtvis sitta vid centralen eller vid entrén. (Det finns ringklockor som går på 230V också utan inblandning av transformatorer.)

  Utan bild på den lilla dosan kan jag inte helt utesluta den, men det har säkert med ringklockan att göra.

  Något har ju gjort att säkringen svetsats fast. Blött tapetlister in i vägguttagen kanske?

  Men nu så går inte säkringen sönder i alla fall när ni skruvar in den? Om nu så är fallet att allt är helt och grupp sju endast är för ringledning så borde en annan grupp vara för utebelysning och uttag inne i sov-/allrum. Alternativt att det ligger på grupp sju också fast det inte står märkt på gruppschemat.

  Om säkringar är hela så borde det i sådana fall vara så att det är glappt eller att en tråd har lossnat i antingen centralen eller i en matningsdosa. Matningsdosa brukar i regel sitta ovan för brytare i rum, men man kan också använda dosan i taket där lampan sitter som första punkt. Med matningsdosa är menar jag första dosan efter centralen där strömmen kommer till. Så vet ni med er att ni har hållit på att röra lite när ni plockat loss lock på dosor så kan det ju vara det. Prova att peta lite i en matningsdosa med strömmen av och sedan skruva i säkringen igen för att se om det löst något. Alternativt se om någon tråd gått av eller sitter lös. Prova att ansluta en lampa i de uttag som sitter på väggen. Är det något som fungerar så får man börja utesluta. För att veta hur rör och ledningar är dragna så rycker man lite i trådarna (med strömmen bortkopplad givetvis).

  Annars är kanske sista utvägen är att ringa en elektriker?
   
  Redigerat 13 sep 2009 12:15
 7. E
  Medlem · 00 · 22 inlägg

  Eled

  Medlem
  Jag var över hos grannen (som har likadant hus). Hans nr 13 (som går till hallen går också till ytterväggen.) Antagligen är det likadant hos oss men det lustiga är ju att hallamporna fungerar. Vi tog ju bort strömbrytarna ett tag då vi tapetserade över de hålen sladdarna sitter i. JAg satte eltejp över ändarna på de olika sladdarna där sen tryckte jag in de i hålet i väggen för att slätt kunna tapetsera. Det som var innan var att en delad strömbrytarknapp, en gick till utebelysningen(utanför ytterdörren) och en gick till belysningen i trappan (den lampan i trappan sitter på insidan om väggen var utebelysningen satt, alltså varsin sida om väggen) Nu så när min man skulle koppla in strömbrytar knappen efter tapetserat den väggen så kunde han bara koppla in så att alla lampor (ytterlampan, lampan i trappen går till samma knapp och den andra går inte till ngt.) KAn det vara ngt med det?
  Förstår att det svårt att förstå och blir lite snurrigt av alla förklaringar. Men fråga bara. Jag är jätte tacksam för svar.
   
 8. tomtebloss
  Medlem · Sthlm · 159 inlägg

  tomtebloss

  Medlem
  Jahopp, så det är bara belysningen som det är något knas med?

  Det du beskriver är en kronbrytare. En fas in och två tändtrådar ut. Är det en gammal brytare så står det kanske inget på brytaren. Nya brytare så är både ett kretsschema samt L (fasen), och pilar, utritade undertill på brytaren.

  Antagligen så har det något att göra med kopplingen ni har gjort vid återmonteringen. Ni har inte möjlighet att montera bort brytaren hos grannen och se hur det är kopplat? Alltså bara lätta på lock utan att skruva bort ledarna.

  Nåja, brytaren ska kopplas som så att fasen ska in på L och de två tändtrådarna ska monteras på varsin pil ut. Ingenting ska kopplas på "X" Nu har ni ändå en tamp över fast allt är tänt via en knapp? Kan det vara en fas som går vidare möjligtvis till ett uttag? Nolla och jord går bakom brytaren till uttaget under brytaren?

  Vilket år är huset ifrån och vilka färger är det på ledarna vid brytaren?

  EDIT: Det kan också vara en dubbeltrapp kom jag på och då blir det genast lite mer invecklat. Men vi ska inte gå in på det nu. Men en liten följdfråga: Kan ni tända/släcka hallen från två olika brytare?
   
  Redigerat 13 sep 2009 13:02
 9. E
  Medlem · 00 · 22 inlägg

  Eled

  Medlem
  Vi har köpt nya strömbrytare och de gamla har vi satt in igen och det funkar nu!!!! Jippie!!!! nu vet vi vart felet ligger. Det var kopplingen till de nya. Vi kan tända släcka från två håll i hallen.
  Nu till hur vi ska koppla den nya strömbrytaren. I den gamla brytaren satt två svarta i P och blå i S och brun i OVE. På den nya så är det ett kretsschema som du säger och från vänster till höger överst är X1, X1, L2 och underst från vänster är L1, X2, X2.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.