Byggahus.se

HJÄLP Hantverkare slarvat med takpapp

 1. henrik erikson
  Medlem · 31 inlägg
  Har ett nybygge av hus igång och de är nu och jobbar på taket. Hantverkarna har satt på takpapp på taket, innan de ska på plåttak.
  Påpekade att detta inte ser ut som att det kommer hålla med tanke på vinden som komma i helgen iom att den var lös nedtill och de fladdrade ganska mycket innan starka vindar hade kommit. De sa att de inte var några problem.
  Nu nästa dag så har dock mycket av pappen blåst/rivits av och jag blir nojig att de använder samma papp som blåst av och blivit sönderriven, och finns det isånafall någon risk med detta? Måste man köpa ny papp? Blir bara nojig att det ska bli ett otroligt dåligt skyddat tak, men detta är utanför mitt element vad säger ni?

  allt gott.
   
 2. Mats-S
  Byggveteran · Sollentuna · 1 807 inlägg

  Mats-S

  Byggveteran
  Du kallar dom "hantverkare" ...

  En riktig hantverkare lyssnar på en kunds befogade oro, dina "hantverkare" verkar inte ha den egenskapen ...
  Att bara lämna pappen lös och fladdrig när man väntar hård blåst är ju helt befängt. Än värre är att man återanvänder sönderblåst papp på taket.
  Att man sedan kommenterar det med "att det är inget problem" visar ju nivån på dina sk. "hantverkare" ...

  Givetvis ska dom fixa ny papp som är oskadad och sätta upp den korrekt den här gången. Och du ska INTE betala en spänn vare sig för extra pappen eller extra arbetet.
   
 3. P
  Renoverare · 3 068 inlägg
  Fasen vad irriterande. En läkt på sidorna så hade det ju hållt
   
 4. B
  Medlem · 7 inlägg

  Blåbetongägaren

  Medlem
  Förstår att detta kan anses vara frustrerande. Men rimliga är ju trots allt att entreprenörer kommer att byta ut den trasiga pappen till ny papp. Om nu inte motsatsen bevisas.

  Men något du bör tänka på innan du tar eventuell diskussion med entreprenör om nu de skulle behövas är att du inte får bedräda entreprenaden utan entreprenören tillåtelse. Nu kanske det är en ickefråga Men om ingen överenskommelse finns så är de det som gäller.
   
 5. daddydj
  Medlem · Uppsala · 746 inlägg

  daddydj

  Medlem
  Jag ser inte riktigt på bilderna men har den nedersta pappen blåst ner måste tyvärr hela taksidan läggas om. Pappen ska ju ligga med överlapp så man kan inte bara lägga om den nedersta pappen. Det är ju limmat och spikat.
   
 6. D
  Medlem · Södra Skåne · 2 558 inlägg

  Dilato

  Medlem
  Om det vore det skulle det väl inte blåsa av..
   
 7. daddydj
  Medlem · Uppsala · 746 inlägg

  daddydj

  Medlem
  Alla skarvar lär vara klistrade och spikade men längst ner gjorde de ingenting. Jag skulle gissa att dessa hantverkare bara drar en ny våd längst ner och skiter i att överlappet blir åt fel håll. Så se till att fota och håll koll innan det byggs igen.
   
 8. plåtrickard
  Besserwisser · östergötland · 1 184 inlägg

  plåtrickard

  Besserwisser
  Är ju sällan man spikar genom båda.... ska man ha bandtäckning så är det inte ok med synlig spik..
   
  • Laddar…
 9. Noramasen
  Byggnadsvårdare · 1 142 inlägg
  Ifall det är kallgrader så bör pappen värmas så att klistringen blir godtagbar. Och detta gäller speciellt ifall det kommer att dröja innan plåttaket kommer på plats, vilket absolut gäller när det är inkommande hårda vindar på gång och ett beräknat uppehåll med läggning av plåt. Vidare så är det för att garanti ska gälla ett krav om att infästning sker mot bakgrund av produktens angivelser. Och i detta fall är det absolut ett frångående då det ska vara minst cc 60 mm. vid pappspikning och dubbla rader cc 60 mm. när rostfria stift används. Och skulle det sammanfattat vara med sådant utförande så skulle pappen vara kvar utan åverkan. Annars så anledning till att det inte är spikat längst ner kan vara att lämna möjligheter för plåtisen att senare lyfta på pappen för att kunna fräsa ner för krokmontage. Men det måste absolut vädersäkras likväl. Om pappen är perforerad av en massa hål så är den lika med förverkad, men sitter den kvar så är det bara att komplettera med infästningar (om det möjliggörs, annars om det inte är möjligt så är det bara att riva av och byta ut hela då det förmodligen är lika dålig infästning överallt.) så att det blir lika med anvisningarna för produkten.
  /Masen
   
 10. D
  Medlem · jönköping · 133 inlägg

  danne_88

  Medlem
  Vad är det för plåttak du ska ha? Bandtäckning? Nyfiken för valet av papp med
   
  • Laddar…
 11. henrik erikson
  Medlem · 31 inlägg
  Tack ALLA för bra svar!!
   
 12. henrik erikson
  Medlem · 31 inlägg
 13. D
  Medlem · jönköping · 133 inlägg

  danne_88

  Medlem
  Antar den ska läggas direkt på råspont/papp och att det inte ska läktas mellan?

  Ska man hårdra det är denna papp inte godkänd för bandtäckning/klickplåt när plåten monteras dikt an pappen.
  Raw 530 är mer för tegeltak och plåttak som sitter luftat
   
 14. henrik erikson
  Medlem · 31 inlägg
  Bifogar bilder på vad det är vi köpt är lite osäker på om det är som du menar? Tack för hjälp!!
   
 15. Noramasen
  Byggnadsvårdare · 1 142 inlägg
  Den är av tillverkaren avsedd även för bansträckning och ner till 6°. Så absolut inga tveksamheter att använda. Bara att läsa på omslaget som finns på rullarna.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.