Byggahus.se

HJÄLP ersätta limträbalk med stål!!!

 1. K
  Medlem Nivå 1
  Skall riva bärande vägg på 6m på en en och en halv planare..

  Har fått mått på limträbalk 115x630 skulle gå att köra med men är inget alternativ eftersom takhöjden ligger på 240 skulle slå i skallen varje gång jag passerar.

  Nu till problemet, enligt karln som ritat huset så bör stål balken klara av minst 8kn/m för att vara på säkra sidan gardera sig och räkna på 10kn/m. Byns stål grossist räknade på detta med lite uppgifter om huset och kom fram till en hea balk på 400mm!!!! Behövdes? Är ju gigantiskt väger 750kg. Finns "lathunds tabell" på nätet och enligt den motsvarar en 115x630 limträ HEA 240 inte en 400...

  Rätta mig om jag har fel men låter mycket? Hade det funnits en konstruktör här uppe i skogen så hade jag anlitat en men finns ej..

  Så om någon erfaren kan räkna lite eller tipsa mig om en konstruktör via telefon vore jätte bra.

  Husets bredd: 9200mm
  Taklutning: 38 grader
  Bärande vägg: 6m
  Mått mellan takstolar: 1200
  Bor i Arvidsjaur så ligger ju en meter snö på taket om vintern.
   
 2. G
  Lösvirkesbyggare · Nivå 14
  Välkommen till forumet!

  Om jag utgår från att "karln som ritade huset" hade koll och du därmed får ca 6ton utbredd last (10kn/m) så klarar du dig med en HEA220.
  Jag har då dimensionerat mot nedböjning som jag satt till max 15mm (spännvidd/400), balken klarar alltså betydligt mycket mer last innan plasticering.

  Observera dock att denna beräkning helt utgår från uppgiften 10kn/m, stämmer inte den så stämmer inte min slutsats.
   
 3. H
  Moderator · Nivå 25
  Måttet låter helt orimligt. Jag är dock inte konstruktör.

  Men hur ser det ut, du skriver om snölast osv. Men oftast förs ju den ned på ytterväggarna via takstolarna. Är din konstruktion sådan att balken verkligen måste ta en del av snölasten också?

  Vi har stålbalk i mellanbjälklaget (2 planshus), i en utbyggd del som är ca 5 x 8m. Balken har ca 5m spännvidd, och tar upp last från 4m golv åt resp. håll.

  Det är en HEA 180 balk i vårt fall.

  Nu har vi iofs två balkar som ligger med ca 2m, mellan. Men det beror på en trappa som kommer upp just där balken skulle gått. Från början var det en balk inritad. Det ändrades till en på varje sida om trappan, men dimsensionen ändrades inte.

  Du har ju dels lite längre spännvidd, och större bredd som ger mer last på balken. Så du kanske behöver lite mer än en HEA180. Och OM lasten från yttertaket verkligen kommer ner på den här balken, så kanske du behöver avsevärt mer. Men i så fall är troligen även den grova limträbalken för klen.

  Vi har en limträbalk i nocken på utbyggnaden ifråga. Om jag minns rätt så är den 470mm hög (5m lång). Men som sagt detta är i Stockholm, mindre snölast. Och lite mindre spännvidd än i ditt fall.
   
 4. K
  Medlem Nivå 1
  Tack för snabbt svar!
  Jo jag litar på pensionären. Absoluta minimum 8kn/m men känns tryggare att överdimensionera ett snäpp då man likså bygger så det håller för all vår snö.. Låt säga oss att jag kör på en 220/240 är det möjligt sätta trä i varsin ände eller gäller stål ner till betongen? Varit i kontakt med olika personer och alla säger olika..
   
 5. K
  Medlem Nivå 1
  Hempularen:

  Tycker också det lät så orimligt därför jag var tvungen forska vidare i det. För ska jag sätta dit en 400 så får det bli andra lösningar istället..
  Som du säger så självklart tar ytterväggarna upp vikten från snön balken (väggen) tar ej hela själv.

  Tack för ditt svar uppskattas!
   
 6. G
  Lösvirkesbyggare · Nivå 14
  Jag skulle satt stålpelare (men jag är iof maskiningenjör också) men det funkar med trä också, bara man dimensionerar rätt. Men tänk på att betonggrunden ska klara upp till 3 ton last vid varje pelare oxå.
   
 7. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Jag har en 5400 mm lång HEA 200 balk som ersätter hjärtväggen över mitt vardagsrum/matrum, vilka går tvärs genom hela huset. Balken ligger inne i vindsbjälklaget, och syns alltså inte.

  Vinden är visserligen mest förrådsvind med bokhyllor och annat "skräp", och enkelt inredd. Det hela känns dock mycket stabilt.
  Takstolarnas spännvidd är 8400 mm till ytterkant ytterväggar.
   
  Redigerat 12 jun 2014 12:59
 8. K
  Medlem Nivå 1
  Ang betongplattan så var uppgifterna osäker från 80-taket om dom var 6-7cm eller 10cm tjock. I vilket fall så tänkte jag lägga en ordentlig stål platta under för att minimera punkt trycket som blir.

  Tänkte faktiskt inte mer än så på det, men vad klarar en betongplatta av?
   
 9. K
  Medlem Nivå 4
  Jag har en HEA 220 på 5 meter ovanför garageporten. Men då har jag 1.5 plan lättklinkerhus med två betonbjälklag ovanför.
   
 10. L
  Medlem · Nivå 5
 11. Bältesclip
  Medlem Nivå 2
 12. Ledyr
  Medlem Nivå 3
  Hej
  Jag sitter och försöker räkna ut vilken balk jag behöver i min källare som ska grävas ut.
  Det är många saker att hålla reda på efter man har läst här och i andra trådar.
  Någon som har erfarenhet och hälpa mig i rätt riktning?

  Balken kommer altså att bli nästa 9 meter lång.
  Balken ska sitta där mellanvägg (långsidan som ska tas bort) som idag bär upp övervåningen:
  Före:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  innan.png


  Efter:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  efter.png
   
 13. B
  Husägare · Nivå 8
  För att kunna svara på detta behövs lite ritningar på huset samt var i landet huset ligger för att kunna räkna fram vilka laster som belastar balken. Generellt är 9m väldigt långt för en fritt upplagd balk vilket kommer göra att den blir väldigt hög. Du bör nog fundera på att placera någon pelare under balken.
   
  • Laddar…
 14. Ledyr
  Medlem Nivå 3
 15. B
  Husägare · Nivå 8
  Har du några planer på huset, kanske någon tvärsektion genom huset?