Byggahus.se

Hjälp! E-on vill bygga transformatorstation

 1. S
  Elektroniktokig · Dalarna · 4 259 inlägg

  SueCia

  Elektroniktokig
  Självklart är det så, fattar inte hur folk ens pallar argumentera för att det inte kommer påverka. Klart som fan det gör, samma människor som säger så skulle aldrig betala lika mycket för ett hus utan ställverk och ett hus med ställverk.
   
 2. B
  Medlem · 349 inlägg
  Helt rätt - men några kompletterande rader från en gammal reserapport.
  Ljudspektrat från XXX-transformatorer i drift visar att de största ljudtrycken som regel kommer från 200 och 400 Hz . Men även frekvenserna 100, 300 och 500 Hz
  genererar stora ljudtryck .
  I princip orsakas allt ljud i en transformator av magnetkärnans sammandragningar resp utvidgningar på grund av magnetostriktionen . Grundfrekvensen i dessa rörelser är
  100 Hz (vid nätfrekvensen 50 Hz) . På grund av olinjäriteter i magnetostriktionen, magnetiseringen etc genereras dock andra och högre frekvenser . Om magnetkärnan magnetiseras över 1,7 Tessla/m2 fås en frekvensfordubbling till 200 Hz
  på grund av att magnetostriktionen här i vissa fall byter derivatatecken.

  Magnetostriktionen påverkas vidare av spänningstillstånd i magnetplåten på grund av bearbetning (klippning , skärning, bockning etc.) samt inspänningskrafter . Således kan magnetostriktionen variera i ytterkanterna på en plåt på grund av vilken klippmetod som använts . Den i ytterkanten så erhållna magnetostriktionen avviker i sin tur från motsvarande värde längre in på plåtarket.

  Ljud från krafttransformatorer är alltså en ganska komplicerad historia.
   
  • Laddar…
 3. Bart
  Medlem · Uppland · 1 785 inlägg

  Bart

  Medlem
  Jag håller med. Personligen skulle jag inte komma på tanken att ens åka och titta på ett hus till försäljning om jag visste att det låg nära ett ställverk.
  Så TS bör om det är möjligt försöka bekämpa detta, bli utlöst eller kompenserad på något sätt.
   
  • Laddar…
 4. E
  Medlem · 16 inlägg

  Elias Håkansson

  Medlem

  Förhoppningsvis blir du direktkopplad mot transformatorn och får mindre störningar på elnätet eftersom du bor närmare. Har du en påkostad stereo blir du nog lycklig
   
  • Laddar…
 5. Niclas Gustafsson
  Byggnovis · 314 inlägg
  hört audiofiler säga typ det motsatta. Att bruset från att bo nära ställverk och liknande är rätt höga vilket påverkar grundbruset i högtalarna på samma sätt som när man kopplar in en dammsugare på samma slinga som man har ljudutrustningen. Jag har inte forskat närmre på området eftersom allt annat de hittar på är fullkomligt uppåt väggarna. Kanske detta är rätt forum att få reda på sanningen?
  Brum från dammsugare har jag själv upplevt. Och letat jordslingor och brummande studioutrustning är ett helvete när man bygger nytt eller bygger om. Men just att närhet till fabriker och sånt kan va en faktor har jag ingen erfarenhet av.
   
 6. B
  Medlem · 349 inlägg
  Det finns nog få plustecken för att bo granne med en transformatorstation. Det enda jag kan tänka mig är att inledningsskydd på inkommande kraftlinjer och motsvarande över själva stationsområdet - drar till sig eventuella blixturladdningar vid åskväder. Detta skulle sannolikt minska risken för direktnedslag i själva bostadshuset - och det kan ju ge en skön känsla. Det är ju inte alla som i likhet med vår gamla stjärna Anita Ekberg - gillar att åskan går.
   
 7. E
  Medlem · 16 inlägg

  Elias Håkansson

  Medlem
  Jag bor precis bredvid Pågens fabrik i Malmö, brum i sig hörs inte - men det låter bättre nattetid.
   
 8. Kempa_swe
  Renoverare · Osby · 180 inlägg

  Kempa_swe

  Renoverare
  Om de löser in så får man i regel bara en del av vad marknadsvärdet är. Men vill man ha el till industrier mm så får man acceptera saker. Eller så får vi förbjuda alla eldrivna fordon och eldrivna uppvärmningsmetoder till hus så behöver inte elnätet byggas ut så mycket.
   
  • Laddar…
 9. B
  Medlem · 349 inlägg
  Man bygger inte en öppen transformatorstation dikt emot ett bostadsområde utan att ta ansvar för de konsekvenser det kan ha. Är just den platsen strategiskt viktig bygger man med GIS-teknik och kablar något som smälter in i omgivningen.
   
 10. Mikael_L
  Medlem · 45 853 inlägg
  Nu läste jag bara några av de första sidorna med svar.

  Men jag tycker att man är helt tokigt ute att fundera på att placera en sån anläggning så nära husen, det ser ju ut att finnas mycket ledig mark där så man sätta stationen ett hundratal meter längre bort.
  Kriga !!
   
 11. M
  Medlem · Skåne · 483 inlägg

  Millox

  Medlem
  Kan vi försöka att en gång för alla döda frågan med barnleukemi och magnetfält, den är död och begraven för att förhoppningsvis aldrig återuppstå. Det finns ingen koppling mellan magnetfält och någon typ av cancer. (Energiforsk) Anekdotisk bevisföring är det enda som finns, och den är helt och hållet opålitlig.

  Som emellanåt arbetande med detta tycker jag ändå att man hade kunnat hitta en något bättre placering. Har egentligen inte så mycket mer att tillföra, men tänkte tipsa lite om vad jag skulle bli nervös över för frågor på motsvarande placering:

  Avståndet till ledningen parallellt med hus, specifikt med hänsyn till Delsjödomen (M 2192-16, som förvisso i sin helhet är så dum att man baxnar, men den är det till din fördel i det här fallet)
  Hur tas hänsyn till risk för induktion i huset av den parallella ledningen? Risk för strömgenomgång?
  Kommer grundvattnet att påverkas av kopparutfällning från det maskade jordlinenätet / oljespill från transformator?
  Vilken påverkan fås vid kortslutning i ledningarna nära eller långt borta?
  Obalans i nätet, vilken påverkan får det på jordströmmar intill anläggningen?
  Kan jordströmmar (telluric currents) medföra påverkan på husets stomme/armering/nedlagda kablar etc...

  Sen kan man kanske framföra att de lika gärna kan flytta upp den i skogen i norr, givet att inget finns där som hindrar eftersom det verkar dumt att bygga på prima jordbruksmark.


  Men jag undrar också om skalan är helt frisk? Bara baserat på huset och storleken på vägen så verkar de transformatorerna vara ... rejäla ... och det ser inte ut till att vara tillräckligt mycket in och ut för att de ska vara så stora. Antar att det handlar om typ 130/20 eller nått sånt, har du fått reda på spänningsnivåerna?

  Utomhusställverk är i alla fall inte ett alternativ att bo så nära, det bullrar på tok för mycket i den miljön. En häck hjälper inte alls mot det, utan det behövs i så fall en rejäl bullervall. Ett inomhusställverk kan de absolut bygga, och då kan det nog vara ok att bo så nära, men räkna inte med några fördelar rent tekniskt av det.
   
  • Laddar…
 12. B
  Medlem · 349 inlägg
  Vi räknade på en bullervall i en typ sådant här läge en gång - och som du skriver skulle det behöva bli en rejäl bullervall - ca 20 meter hög. Det brukar vara de 3 första metrarna som har störst effekt - då det brukar dölja det som låter. Ser man inte det som låter - låter det mindre. Men för att komma ner i ljudtryck, krävs det andra grejor.
   
  • Laddar…
 13. Mikael_L
  Medlem · 45 853 inlägg
  DC-kabel?
   
 14. M
  Medlem · Västra Götalands · 10 559 inlägg

  -MH-

  Medlem
  Inte om de löser in hela fastigheten, då får man marknadsvärdet + 25%.
   
  • Laddar…
 15. Mikael_L
  Medlem · 45 853 inlägg
  Nu har jag skummat genom tråden, samt kollat lite mer.
  Själv tycker jag det är galet av eon att ens fundera på att sätta ställverket där, då det finns så mycket plats runt om.
  Det är samma markägare runt om överallt, med drygt 1,6 miljoner kvm, så för denne markägare kan det inte spela någon större roll om det blir en annan plats.

  Först lite snabbt om buller osv. Ja ett sånt där ställverk låter, det låter absolut tillräckligt mycket för att åtminstone jag skulle finna en lugn tyst miljö förstörd.
  När jag skulle välja tomt så var den intill områdets transformatorkiosk också ledig. Jag övervägde den något lite, men kunde konstatera vid provlyssning en lugn tyst sommarkväll att den skulle höras till den framtida uteplatsen, ca 30 meter ifrån. Och då var transformatorn splitter ny och har inte börjat surra mer som äldre har en tendens till.
  Och en sådan här liten 200kVA trafo (eller hur stor den nu är, men något i den häraden) är ju i det närmaste knäpptyst mot en sådan bjässe för 220kV eller om det nu kanske är en 130kV-ledning som går där.

  Och nu är det ju såhär. Man kanske precis klarar alla gränsvärden på ljud och magnetfält och spänningsfält, men det betyder inte att det är bara bra då.
  Ett gränsvärde för ljud innebär INTE att det inte hörs, utan det betyder bara att bullret har blivit så pass lågt att de flesta människor inte får några negativa hälsoeffekter, typ störd nattsömn etc.
  Själv skulle jag inte gilla att bo där gränsvärdet för ljud precis underskrids.

  Sen finns det inga gränsvärden för visuella störningar, så där kan det bli hur fult som helst.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.