Byggahus.se

Hjälp! Dyr vattenburen el - hur få ner kostnaden!?

 1. T
  Medlem · Västra Götalands län · 83 inlägg

  Tussilago

  Medlem
  Hej!

  Vi vill köpa ett hus där det står att uppvärmning sker med vattenburen el. Vad betyder detta konkret? Pannan verkar uråldrig. (Huset är byggt på 60-talet). Kan man få ner kostnaden på något sätt? Det verkar vara en väldigt dyr uppvärmingskostnad. Huset är i 1,5 plan plus källare. Uppvärminskostnaden ligger på 52 000 kr per år - med en person i hushållet. Någon som har några goda råd? Som helst ej kräver superdyra investeringar?

  Tacksam för svar!

  //Tussen
   
 2. knekten
  Medlem · östergötland · 1 291 inlägg

  knekten

  Medlem
  Ja! Man kan krypa ihop 2o 2 under täcket o mysa.Kostar gratis:D:D:D Skämt o sido,har svårt o tro att man kan bränna i väg 52000 på uppvärmning...:)
   
 3. T
  Medlem · Västra Götalands län · 83 inlägg

  Tussilago

  Medlem
  Låter i och för sig mysigt...*skrattar* Men funkar ju inte jämt. Huset är på 300 kvm kanske jag skall tillägga. Och kanske ingår hushållsel? Det framgår ej. Men 52 papp står det i alla fall.

  //Tussen
   
 4. snuttjulle
  Medlem · Stockholm · 4 511 inlägg

  snuttjulle

  Medlem
  Då el värmer med 100% verkningsgrad går det inte att göra den delen mycke effektivare men billigare genom att sätta en luft vattenpump eller andra effektiva lösningar. Va glad åt att det är vatten och inte direktverkande då det är lätta att byta sätt att värma vattnet med massor av varianter med allt från olja, pellets, luft, berg jord till som nu med el.
   
 5. prototypen
  Medlem · Västerbottens län · 17 636 inlägg

  prototypenPremiumikon: Hand

  Medlem
  Det är väl bara tilläggsisolering som hjälper mot problemet.

  Protte
   
 6. knekten
  Medlem · östergötland · 1 291 inlägg

  knekten

  Medlem
  Är det en gammal kåk ni tänkt köpa? Iså fall kanske det finns kakelugnar eller rörspisar som ni kan elda i när ni är hemma,om ni kan tänka er den arbetsinsatsen? Annars är väl bergvärme det ända bekväma alternativet?:)
   
 7. Fotografen
  Verktygstokig · E · 12 316 inlägg

  Fotografen

  Verktygstokig
  I praktiken en sanning med modifikation, det blir värme av all ström som går åt men all värme kanske inte hamnar i kåken utan pyser ut på lite olika sätt.
   
 8. 2
  Medlem · 3 139 inlägg

  2an

  Medlem
  Tilläggsisolering/värmepump är det första jag tänker på..

  Med bar 1 person så lär inte hushållselen va mycket, Bara hoppas att hon/han haft jävligt varmt inne annars ökar förbrukningen ändå mer.. 5-6%/grad
   
 9. T
  Medlem · Västra Götalands län · 83 inlägg

  Tussilago

  Medlem
  5-6 % mer per grad låter ju jättemycket. Vi gillar att ha det varmt!
  Kan man kombinera värmepump med elpanna och vattenburna element? Hur mycket hjälper det att byta till nya vitvaror? Hjälper det att måla fönstren eller är det bara när man byter till treglas det hjälper?

  Hur tilläggsisolerar man?

  //Tussen
   
 10. 2
  Medlem · 3 139 inlägg

  2an

  Medlem
  Just detta med 5-6% per grad stämmer väldigt bra har jag märkt, 17-18° istället för 22° sänks/ökas förbrukningen med 25°, När vi är borta längre stunder över t.ex julhelgen så sänker vi tempen till 15° mot 22° normalt o då halveras istort förbrukningen..

  En vp har inbyggd elpanna så om den är för liten så går elpannan in o hjälper till men det bästa är om vp klarar att sköta all uppvärmning utan elpatron då en vp ger 3-4 ggr mer än den drar mot elpannan som drar lika som den ger..

  Målning ger inget men om glasen byts mot energiglas uppnås en besparing el om man byter till 3-glas gör det mest..

  Tilläggsisolering är mer jobb o bör inte göras i annat fall än att brädorna på kåken är dåliga o måste bytas, Då isolerar man helt enkelt på väggen innan nya brädor monteras men är mycket jobb med..

  Det va uppvärmningskostnaden som va 52000:-/år så det inte är driftskostnaden som är den summan??
  Ibland räknas villaförsäkring, VA avgifter, Sophämtning, sotning mm in i driftskostnaden o då blir det en annan sak än om det bara är uppvärmning som menas..

  52000:-/år kan ju oxå va beroende på energipriset, Om t.ex elpriset är 1,30:-/kWh så motsvarar 52000:- 40000 kWh/år o om det är inkl hushållsel med gamla vitvaror kanske runt 34-35000 kWh är för värme/vv o då bör det bli ca 10-12000 kWh med vp + hushållselen
   
 11. Rrrrr
  Medlem · Västerbotten · 4 884 inlägg

  Rrrrr

  Medlem
  Är det en elpanna eller är det en gammal ved/olje-panna med elpatroner? Om det är en ved/oljepanna som du ej tänker elda med, så skulle jag börja med att plugga igen skorstenen med isolering.. far mycket värme till kråkorna där :)
   
 12. T
  Medlem · Västra Götalands län · 83 inlägg

  Tussilago

  Medlem
  Det står att det är en elpanna med vattenburen värme från slutet på 90-talet. Det finns också en öppen spis. Så en skorsten behövs väl... ??

  Vp = luftvärmepump? Vad kostar det att installera en sådan ungefär?

  //Tussen
   
 13. svartöra
  Medlem · Västra Götalands län · 1 841 inlägg

  svartöra

  Medlem
  Mycket ungefärliga priser - luftvärmepump 20 kkr men förutsätter öppen planlösning så värmen kan vispas runt. Luftvattenvärmepump som ersätter den befintliga elpannan 90 kkr. Bergvärme 150 kkr.

  Sedan kan man ju elda med ved, pellets osv men investeringen är nog inte mycket mindre än för olika typer av värmepumpar räknat per kilowatttimme.
   
 14. Rrrrr
  Medlem · Västerbotten · 4 884 inlägg

  Rrrrr

  Medlem
  Har du vattenburen värme så skulle jag installera någon värmepump (luft/vatten eller bergvärme) som värmer vattnet! Inte en vanlig luft-luft värmepump.
   
 15. v-g
  Medlem · Västernorrlands · 3 799 inlägg

  v-g

  Medlem
  Kallställa rum, kolla med värmekamera om man hittar nåt extremt byta till värmepump det finns många saker att göra.

  Sen är det överskattat att ha varmt inne, när man väl vant sig vid lite lägre temp fattar man inte varför man har haft varmt, man orkar bra mycket mer om man slipper svettas ;)
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.