Byggahus.se

Hjälp det blåser och vi fryser

 1. jessicaodanne
  Medlem Nivå 6
  Vi har en IVT495 som delvis går på bergvärme (60m hål).
  Vi har vattenburen golvvärme i hela entreplanet och på nästan alla fönster sitter det ventiler. Övervåningen är inte helt klar än, där kommer det att vara vattenburna element men än så länge finns ingen värme där.
  Vi har en ut temp på golvvärmen på ca 35 grader.
  På termometrar som vi har liggandes lite varstans så varierar temp från 17,5-19,5 men det känns mycket kallare och det "blåser" hela tiden vilket gör att vi går omkring och fryser. Vad är det som är fel? Ska man stänga ventilerna på fönstrena på vintern? Det är ju minusgrader ute och den luften kommer hela tiden in. Det är inte så att det blåser i bland utan det känns som om det konstant blåser i huset. Golven är på vissa ställen väldigt kalla och på andra bara kalla.
  Är det någon som vet vad som kan vara fel?
  Tack på förhand
   
 2. A
  Medlem Nivå 6
  Det finns säker många möjliga orsaker, jag försöker lista upp några:

  - Se till att det är tätt och isolerat till övervåningen om den ej är uppvärmd! Annars kan det läcka ner mycket kalluft som gör det omöjligt att värma NV.

  - Om ni fortfarande håller på och bygger, är frånluftsventilationen justerad? eller är frånluftfläkten inställd för att inkludera ÖV? justerna ner.

  - Injustering av golvvärme är nästan värt en egen tråd, säkerställ korrekta flöden i slingorna, öka framledningstemperaturen, etc.. Jag rekommenderar www.varmepumpsforum.com för detta!

  Man ska inte stänga tilluftventilerna på vintern, men det kan bli kallras. Dock ska det inte behöva påverka innetemperaturen.

  Mvh/Abbe
   
 3. J
  Medlem Nivå 8
  Om frånluftsventilationen inte är injusterad så går den i princip på max (=fabriksinställning) och då blåser det i princip inomhus. Vår ventilationskille justerade ned ventilationen till under halva fabriksläget, vilket gjorde en enorm skillnad.

  I vissa rum som har fler ventiler (i vardagsrummet har vi 5 ventiler) blir det kallare än övriga rum och därför har vi stängt två av dessa ventiler. Det är fullt tillräckligt med tre öppna.
   
 4. C
  Medlem Nivå 14
  stäng till övervåningen, finns ingen värme där, så får det inte vara öppet dit, för då får du kallras därfrån, vilket upplevs som blåst.
  även kallras från förnster o yterväggar upplevs som mycket kallt när manhar så låg innomhus temptarur som ni har.
  vrid pp värmen så ni får 21-22 grader
  hälst ska golv vämen jstaras in så reglering inte behövs via termostater! & du bör köpa radiatorer til övervåningen so kan matcha samma låga framledningstempratur som golv värmen, deta ger den mest ekonomiska driften