Byggahus.se

Hjälp att välja downlights!?

 1. Z
  Medlem Nivå 3
  God kväll Byggahus! :)

  Frågan: Vilka downlights bör man köp?
  - Tanken är att det ska vara kvalitet men inte alldeles för dyrt.

  Nu kanske det blir lite långt beskrivet så för er som inte orkar läsa allt så finns frågorna mer utförligt längst ner.

  Downlights… beslutsångest, suck :sweat:
  Jag håller på att sänka hall, kök och badrum för att sätta downlights. Men blir inte klok på vilka jag ska välja… det finns ju en uppsjö att välja mellan. Jag har försökt läsa igenom allt vad som rör downlights men har ändå inte lyckats komma till beslut.

  Min förhoppning är att ni kan lite input inför mitt val av downlight. Eller hjälpa till att utesluta några varianter så att urvalet blir lite mer avgränsat. (y)


  Bakgrundsfakta om boendet:
  Det är en bostadsrättslägenhet med betongtak så ingen risk för brand i isolering. Taket är sänkt med 45mm regel och sedan gips direkt på det. Vilket innebär att det bygger 58 mm. I badrummet har jag koll på att det minst är IP44 som gäller. Även där är det sänkt på samma sätt. Takhöjden för samtliga utrymmen är ca 2,5m.

  Jag har tidigare satt downlights i en annan lägenhet och då valdes Nordtronic low profile 6w (vit matt), som har specifikationerna, 460 lm, spridvinkel 36grader, RA >82, IP44, 3000K. De har inbyggd driver så det blir direktkoppling med 230v, vilket är trevligt då det är smidigt och blir rätt.

  Jag blev hyfsat nöjd med dessa. Men när jag nu jämförde lite med andra downlights på olika hemsidor så uppmärksammade jag att de hade relativt lågt RA-värde (färgåtergivning) på >82. Flera andra har >90 eller till och med >95. Detta har fått mig till att tänka om och att man kanske ska satsa på de med högre RA istället?

  Jag köpte hem en för att testa, Designlight B-1 inkl. drivdon 3000k (330 kr). Upplevde dock att just denna bländade väldigt mycket. Dioden var helt öppen så man kände ett skarpt ljus när man var strax under downlighten. Leverantören menade att dioden sitter ”djupare” i armaturen och därför inte ska blända. Det var inte riktigt vad jag upplevde. Då var Nordtronic bättre som hade någon sorts komfortlins (tror jag det kallas) som gjorde att det bländade mycket mindre.

  Fråga:
  1. Tanken var först att köra på samma downlights som jag tidigare använt, nämligen Nordtronic low profile 6w (kostar cirka 300-350kr/st), men efter att ha tittat runt har jag blivit väldigt konfunderad.
  - Vilka bör man köra på?
  - Någon som har lite erfarenhet och kan ge lite tips eller vägleda? :thinking:

  2. Gör färgåtergivningen stor skillnad, RA >82 vs RA >95?

  Förslag:
  Några alternativ som jag uppmärksammat är följande:

  Encore iso safe 3000K – 40 grad spridv, 635 lm, RA-värde >95, IP54. Kostnad: 500kr/st (kostade förut 349-399kr/st)

  Tella Eco 3000k – 50 grad spridv, 250 lm, RA-värde >90, IP44, Kostnad 249/st (kanske lite för svag)

  Xerolight Arc LED Downlight 7W – 50 grad spridv, 490 lm, RA-värde >90, IP44, Kostnad: 237 kr/st

  SG Armaturen Junistar Gyro 6W – 540 lm, spridv. 42grad, RA>95, IP44, kostnad 499kr/st (lite dyra när man ska ha 24 st? hehe…

  Stort tack på förhand till er som orkat läsa och förhoppningsvis kommer med något förslag eller input.
  Man behöver inte ha ett perfekt svar för att svara utan det går jättebra att kortfattat svar så kan de leda till diskussion :)

  Här han ni även en bild på planlösningen och hur downlightsen kommer att placeras. Det är bara en snabb bild så ni får bättre förståelse för hur jag tänkt.


  Godnatt så länge!
   
 2. M
  Medlem · Nivå 5
 3. B
  Medlem · Nivå 22
  Hide-a-lite rekommenderar en spott på 1,5 kvm i badrum och kök, och glesare i hall i sin guide så vitt jag minns.
  Skulle nog placera spottarna på en rak linje i badrummet, ögat är nog mer känsligt för att det blir ett hopp i linjen än att det inte alltid är helt centrerat mellan väggarna.
  Om det är meningen att spottarna ska ge arbetsbelysning på köksbänkarna så behöver du nog placera dem rakt över bänkarna så att det inte blir otrevliga skuggor av huvudet på bänkarna.
   
  • Laddar…
 4. E
  Medlem · Nivå 23
  I badrumstaket som är högre än 225 cm behövs det INTE vara IP44, det duger med samma som i vilket annat rum som helst.
   
 5. Z
  Medlem Nivå 3
  Hallå och tack för era svar!
  Har inte hunnit svara er tidigare.

  Ja det är precis det stuket som jag tänkt mig! Den jag beställde, "Designlight Basic 1" såg i princip likadan ut och var också "tiltbar" (går att vippa). Men det tråkiga var att när jag placerade den provisoriskt i taket vid reglarna och ställde mig en bit ifrån så kändes det som att den bländade ovanligt mycket :( Vad jag kan se verkar denna ha ungefär samma utförande. Men de är riktigt snygga!

  Stort tack för din input, värdefulla och viktiga synpunkter!

  I badrummet har jag oftast upplevt att man inte kunnat ljusa upp det tillräckligt vissa gånger så därför vill jag inte snåla in på belysningen. Tänker att man alltid kan dimmra ner om inte annat, men att ljusa upp kan man inte det inte finns med från början?

  Apropå placeringen av downlightsen.. hmmmm intressant!
  Jag tänker att ljuset komma ju träffa helt snett på vägg och skapa oproportionerliga ljuskäglor om de skulle följa de andra fyra downlightsen i badrummet. Eller jag borde bortse från det? :worried:

  Haha du har så rätt! man vill ju inte ha skuggor när man står där och ska laga mat.
  Tanken är att dessa downlightsen ska vara avsedda som främst allmänbelysning men även bidra till förbättrad arbetsbelysning. Jag kommer även att ha en LED-stripe precis under väggskåp som blir bänkskivsbelysning samt en fläkt som också har belysning.

  Men jag kanske kan bolla tanken med dig?
  - Jag har placerat downlighten 650mm från vägg eftersom jag inte vill att det ska bli för starka ljuskäglor på väggskåpen. Bänkskivan mäter 620mm djup. dvs då står man cirka 650 - 700 mm utåt från vägg och bör få downlightsen strax framför huvuden tänker jag.
  Bifogar min sketchup-ritning så syns det bättre. Där är allt preciserat! :D ps. sista bilden är omvänd. Men tog med den för att visa placeringen av lamporna pga. högskåpen!  Jaså? När jag talade med min elektriker så sade han att allt som är i badrummet ska vara IP44, punkt slut.
  Men ja... det kommer ju inte vara rinnande vatten på downlightsen om man säger så.. men fukt kan väl tränga sig fram antar jag?
  Han kanske bara ville vara på den säkra sidan :thinking:
   
 6. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Nivå 25
  Med endast lite fukt räcker IPX1. Men man bör samtidigt välja armaturer avsedda för badrum, och då kanske man får IP44.
  "Allt" i badrum kräver dock inte IP44, inte heller är IP21 alltid tillräckligt över 225 cm höjd.
   
 7. M
  Medlem · Nivå 6
  Titta på Hide-a-lite hemsida. Där står som ovan skrivit antal på kvm men också vilken lm de har på rekommenderad lampa. Bara antal per kvm ger inte tillräcklig information.

  Xerolight är de enda jag sett av ovan och det är en riktig billighetslösning.
  Ledchipet är fastklämt med två skruv. Annars ok. Downlight är inget svårt att tillverka så det är enkla grejor. Finns ingen anledning att betala mer än vad de modeller du tittat på kostar.

  Varför inte modellera i Dialux så de ser hur det blir innan du sätter upp lamporna?
   
  • Laddar…
 8. B
  Medlem · Nivå 22
  Det är förstås riktigt, det enda som lider om man har så många att man aldrig egentligen behöver alla spottarna på max är plånboken ;)
  Om man verkligen vill ha bra städljus så ska man inte sätta alla spottar på rad utan tänka över hur de lyser så att man får in ljus på sidan av toalett, in under kommod/matbord osv. i stället för att toaletten/matbordet skuggar sidorna av den. Motsvarande i hallen, inte över en hatthylla. Dessutom kan det se hemtrevligare ut i stället för att påminna om offentliga lokaler. Se Hide-a-lites guide för exempel.

  Är det en takdusch så behöver man kolla att spotten inte lyser på ovansidan av den för då får man konstiga skuggor neråt och ljusreflexer i taket.

  Som någon skrev så behöver man titta på antal lumen och vinklar också för att få bra ljus och då kan det vara bra att titta i Hide-a-lites guide för att se hur ljusstarka deras förslag är och vilken vinkel de lyser med. De har ju många proffskunder så de måste ha bra råd om de ska kunna behålla dem. För allmänbelysning så är väl t.ex.en mycket stor spridningsvinkel bättre än 30-40 grader eftersom det ger en mer jämn belysning. Liten vinkel är bättre för att belysa en tavla t.ex.

  Kan ju å andra sidan se konstigt ut om det inte är lika ljust på golvet i en rak linje. Men det är väl en smaksak vad man stör sig på mest.

  Då bör ju LED-stripparna och fläktbelysningen ha starkare ljus än takspottarna när man jobbar i köket och då blir ju inte skuggorna störande på samma sätt.

  Du får tänka på att man inte står rak och stirrar in i väggskåpen utan man böjer sig framåt, åtminstone böjer man huvudet framåt för att se bättre och då får man pannan 10-20 cm framför resten av kroppen. När jag skalar potatis är pannan väldigt nära överskåpen, dvs. kring 35 cm från väggen. Men som jag skrev ovan med bra belysning under överskåpen så är det egentligen inget problem. Jag tog upp det därför att du inte hade ritat in några överskåp och en del gör kök utan överskåp numera.

  Du har väl en lampa över matbordet i köket så att det går att dimra ner i resten av köket men man fortfarande kan se maten bra och då kan det ju vara onödigt med så många spottar kring matbordet.
   
  • Laddar…
 9. anders07
  Medlem · Nivå 15
 10. J
  Husägare · Nivå 12
 11. anders07
  Medlem · Nivå 15
  • Laddar…
 12. J
  Husägare · Nivå 12
 13. 5
  Medlem Nivå 1
 14. Z
  Medlem Nivå 3
  Tack åter igen för er input. Otroligt bra och kul att kunna bolla tankar med er! :ok:
  Håller på att renovera efter jobb så blir ont om tid. Hade behövt några flera timmar på dygnet hehe.


  Hallå Bo Siltberg!
  Man har läst en hel del av dina artiklar och inlägg. Otroligt bra skrivet! Jag tackar för ditt kunskapsspridande. Riktigt kul att se att du kommentera mitt inlägg också :D

  Det klassiska, "det beror på". Men jag förstår dig. Man får avgöra i det enskilda fallet eftersom det är flera saker som avgör.

  Men kan det verkligen stämma att IP21 skulle räcka ovanför duschen? Jag förstår om det är en bit ifrån rinnande vatten, dvs. någon meter från dusch och vask.
  Finns det inte någon föreskrift om att i badrumsutrymme ska viss vattensäker armatur alltid användas?


  Tack för ditt svar!
  Håller med dig fullständigt. Har läst om candela, lux, lumen, reflektionspåverkan och allt vad det innebär. Det är flera parametrar som ska beaktas för att få till det i toppnivå. Jag har dock sänkt graden på vilken nivå jag vill räkna ut hur jag ska placera lamporna :crysmile: Kan inte gå alldeles för fel så länge man planerat det bra.

  Mycket intressant gällande Xerolight. Jag är ute efter billighetslösning men samtidigt kvalité. Det känns som att dessa är i samma klass som Nordtronic low profile 6w men snäppet lägre kvalité. Precis som du säger är downlights inga komplicerade produkter! Ändå kostar det skjortan..... Jag var inne ett tag på att köpa från Kina. Men vill inte göra roulette av det hela :rofl:

  Jag har faktiskt kikat på att modellera i Dialux. När jag tittade på youtube fick jag intrycket att det skulle ta en hel del tid att först lära sig modellera för att sedan kunna börja. Därför blev det inget... Men kanske borde återuppta den tanken :thinking:


  Hahaha du har så rätt :rofl:

  Jag har kikat på den faktiskt. Tack för tipset. Jag är helt med på att placering av ljus är viktigt och väldigt avgörande för hur ett rum kommer att upplevas.

  Det märkliga är att de flesta downlights som jag kikat på har alla en spridningsvinkel på mellan 35-45 grader. Iaf de som har det stuket som jag söker. De är ju trots allt downlights och inte "spotlights". Med 36 grader spridningsvinkel på ca 2,5m höjd får man en ljusspridning på golvet på 1,7m i diameter.

  Det har jag beaktat men tror ändå att det kommer bli en hel del reflektion eftersom jag planerat att sätta downlighten på en linje i mitten av badrummet, som du såg ovan. :confused:

  Ja, jag kan inte riktigt föreställa mig hur det slår ut i verkligheten. Har försökt att visualisera det hela...
  Inte lätta beslut detta (facepalm, handflatan på pannan, kan man skriva så? haha!)

  Ja precis. Men det kan nog bli en del skuggor ändå men tror inte det blir till den graden att det stör (hoppas jag iaf). Eftersom du gav så bra input var jag tvungen att komplettera mitt tidigare svar och visa lite mer utförligt hur det är tänkt. :)

  Det stämmer, det kommer finnas en lampa över matbordet. Downlightsen vid matbordet är mer för det estetiska. Ser mer symmetriskt ut och samtidigt kan man skapa lite mysigare känsla på kvällen genom att dimmra ner. Så tänkte jaf iag :)

  Jag bifogar bild på köket så blir underlaget i princip komplett i tråden hehe!(y)
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Skärmklipp 2019-01-31 23.36.08.png
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Skärmklipp 2019-01-31 23.36.31.png  Jag tackar för tipset!
  Tyvärr bygger armaturen lite för mycket för att få plats.

  IKEA gör otroligt bra produkter så tvilar inte alls på det!
   
 15. B
  Medlem · Nivå 22
  Nu ser jag att du inte har tänkt att ha överskåp till vänster om hällen, dvs. ingen särskild arbetsbelysning över den arbetsytan och då kan det ju bli aktuellt med att tänka över hur skuggorna faller, eller sätta upp någon sorts vägglampa/LED-list som belyser bänken från rätt håll.