Vattenglaset till höger har stått i ett dygn.

Vattenglaset till vänster nyss upptappat.

Vattenglaset till höger såg ut som det till vänster när det tappades upp men vattnet har fått en otrevlig färg under det dygn som nu gått.

Vi har järnrikt vatten och ett järnfilter som funkar sisådär. Järnsmak kommer och går men ibland är vattnet jättegott. Fint resultat på vattenanalys trots bismak och lukt, konstigt nog.

Tappade upp gårdagens glas i samband med att vattnet smakade och luktade mycket metall, men det var då helt klart i färgen. Är dessa missfärgningar verkligen järn? Jag trodde järn lade sig på botten av glaset. Färgen är samma rätt igenom. Kan inte se några korn eller andra partiklar varken som flyter runt eller ligger på botten.

Hur ser era vattenglas ut, ni som har järn i vatten? Ser det ut såhär?
 
  • Två glas vatten; vänstra klart och nyfyllt, högra stått ett dygn och fått gulaktig missfärgning, diskuteras järninnehåll och filtreringseffekt.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Två glas med vatten på en bänk, det vänstra med klart vatten och det högra med lätt missfärgat vatten efter ett dygn.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
P.S.! Har inte rört om i vattnet som stått överhuvudtaget.
 
Typisk beteende när du har 2-värdig järn i vattnet som järn(II)sulfat, järn(II)klorid som av luftsyret oxiderats 3-värd järn som i neutral och alkalisk pH nivå som inte kall hålla sig i jonform längre utan faller ut som en solid - i det här fallet som rost.

I ditt fall är det väldigt finfördelad sort som ger en brunton på vattnet som tar väldig tid att samla sig i större kroppar och så småningom kanske blir en fällning.

---

Är detta ett bekymmer så kanske det blir att dubbelkolla att eran avjärningsfilter fungerar som det skall.
 
  • Gilla
Srixon och 1 till
  • Laddar…
X xxargs skrev:
Typisk beteende när du har 2-värdig järn i vattnet som järn(II)sulfat, järn(II)klorid som av luftsyret oxiderats 3-värd järn som i neutral och alkalisk pH nivå som inte kall hålla sig i jonform längre utan faller ut som en solid - i det här fallet som rost.

I ditt fall är det väldigt finfördelad sort som ger en brunton på vattnet som tar väldig tid att samla sig i större kroppar och så småningom kanske blir en fällning.

---

Är detta ett bekymmer så kanske det blir att dubbelkolla att eran avjärningsfilter fungerar som det skall.
Är det något särskilt man bör tänka på då om man har det du kallar 2-värdigt järn? Jag menar när det kommer till filtrering. Vad underlättar för att filtrera ut 2-värdigt järn? Vad försvårar förhållandena?

Vi har en ny hydropress och ett järn/manganfilter från Renton som nyligen blivit servat med rengöring av styrenhet och ny Katalox men det hjälper inte. Eller, delvis, men givetvis inte optimalt. Efter att vi använt mycket vatten, exempelvis efter duschar, smakar vattnet väldigt metalliskt en bra stund efteråt.
 
järn kan vara i 2-värd eller 3-värd form och även vandra fram och tillbaka och dominerande orsakerna att järn rostar. Att det kan växla mellan 2-värt och 3-värt fram och tillbaka är livsnödvändigt för oss då järnet i vår hemoglobin i blod gör detta för att syresätta våra kropps celler med syre.

---

har det gjorts vattenanalys på vattnet innan avjärningsutrustningen införskaffades ??

Det är viktigt för att dels ha koll på pH och dels ha koll på hur mycket järn vattnet innehåller så att man väljer rätt utrustning och storlek för det.
 
X xxargs skrev:
järn kan vara i 2-värd eller 3-värd form och även vandra fram och tillbaka och dominerande orsakerna att järn rostar. Att det kan växla mellan 2-värt och 3-värt fram och tillbaka är livsnödvändigt för oss då järnet i vår hemoglobin i blod gör detta för att syresätta våra kropps celler med syre.

---

har det gjorts vattenanalys på vattnet innan avjärningsutrustningen införskaffades ??

Det är viktigt för att dels ha koll på pH och dels ha koll på hur mycket järn vattnet innehåller så att man väljer rätt utrustning och storlek för det.
Ja, analys av vattnet har även gjorts utan filter. Då var värdena följande:

Järn, Fe (1) = 1.3 mg/l
Järn, Fe elof (1) = 0.27 mg/l
pH vid 20 grader celsius = 7.6

Vad är skillnaden på Fe och Fe elof?
 
'Fe elof' verkar vara hur mycket järn det finns kvar efter luftning och filtrering.

dvs. järn som inte kan tas bort med oxidation som med avjärningsfilter med katalox utan bundet i mer komplexa föreningar gissar jag.

men ditt problem är inte den delel utan att man får inte bort all oxiderbar järn i ditt vatten eftersom den brunfärgar sig efter en tid med öppen yta mot luft.

En sak att tänka på är att avjärning med katalox behöver löst syre i vattnet för att regenrera kataloxen löpande när den hela tiden avger syre till att oxidera upp järnet och är det för lite syre så kan den inte oxidera all 2-värd järn och en del blir över och förmodligen ger både järnsmaken och brunfärgningen när det är utsatt för luft en tid.

har du någon form av luftatomiserare/injektor som syresätter vattnet lite extra när det pumpar ??

oftast vil man ha hydrofor i sådana tillmämpningar - inte hydropress
 
  • Gilla
cpalm
  • Laddar…
X xxargs skrev:
'Fe elof' verkar vara hur mycket järn det finns kvar efter luftning och filtrering.

dvs. järn som inte kan tas bort med oxidation som med avjärningsfilter med katalox utan bundet i mer komplexa föreningar gissar jag.

men ditt problem är inte den delel utan att man får inte bort all oxiderbar järn i ditt vatten eftersom den brunfärgar sig efter en tid med öppen yta mot luft.

En sak att tänka på är att avjärning med katalox behöver löst syre i vattnet för att regenrera kataloxen löpande när den hela tiden avger syre till att oxidera upp järnet och är det för lite syre så kan den inte oxidera all 2-värd järn och en del blir över och förmodligen ger både järnsmaken och brunfärgningen när det är utsatt för luft en tid.

har du någon form av luftatomiserare/injektor som syresätter vattnet lite extra när det pumpar ??

oftast vil man ha hydrofor i sådana tillmämpningar - inte hydropress
Nej, har inget som syresätter extra men förstår att det säkert kan vara en orsak. Hade jag vetat om det innan hade vi köpt hydrofor istället men nu känns det segt att byta när hydropressen är helt ny.

Har funderat på om det kan vara värt att installera en micronizer/luftinjektor innan hydropressen men läst att den egentligen inte är optimal med en hydropress och att man kan få problem med trycket. Tänker dessutom att en luftinjektor innan hydropressen som syresätter vattnet borde över tid leda till att rost bildas i hydropressen.

Vet inte om man bara bör byta till ett filter som syresätter sig självt bättre än det vi har nu. Men känns också segt då vi nyss servat det…

Ack. :(
 
Klicka här för att svara
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.