Hjälp att linda ledstång med skinnband

35k läst  13 svar

 1. M
  Medlem Nivå 3
  Ska ge mig på att pimpa ledstången i källartrappan med lite brunt läder. Nåt sånt här har jag tänkt mig:
  http://www.husohem.se/PageFiles/25397/Skärmavbild 2011-11-23 kl_ 20_19_54.png


  Har sökt runt men inte hittat bra info om hur man går tillväga. Har någon erfarenhet eller en länk till en bra beskrivning så är det mycket uppskattat. Tänker mig att man behöver blöta skinnbanden för att kunna sträcka ut dem ordentligt. Vad blöter man i? Vilken sorts lim används för att fästa dem? Hur får man till den upphöjda "spiralen", blir det automatiskt så när man lindar banden över varandra eller har man något rep eller liknande under?


  Hoppas någon kan hjälpa mig!
   
 2. sir_daniel
  Självbyggare · Nivå 13
  jag skulle börja att torrlinda för att få känslan för det.
  sedan lägga det i blöt (vatten) och börja linda och dra.
  tror inte man behöver lim utan det krymper när det torkar och sitter järnet då, kanske sätta ett häftstift på första varvet så man har den låst i läge i början (samt i slutet)
   
 3. M
  Medlem Nivå 3
  Tack för snabbt svar! Bra tips att använda häftstift, åtminstone temporärt när man lindar. Sen kanske man kan byta ut dem mot t ex mässingsskruvar som ser lite snyggare ut. Ang blötläggning har jag hört att man kan göra en mix med nån typ av fett i men jag vet inte om det verkligen behövs eller om man kan köra bara vatten som du föreslår? Vore skönt om man slipper limmet som du skriver!
   
 4. Misse
  Medlem Nivå 8
  Åh vad snyggt! Var hittar man lämpliga skinnband? Skulle definitivt kunna tänka mig sådana ledstänger i vår trappa.
   
 5. M
  Medlem Nivå 3
  Jag beställde dessa:
  http://www.gallivaretextil.com/shop/renskinn/skinnremsor/skinnremsa-40-mm.html

  Snabb leverans och ser bra ut enligt min amatörmässiga bedömning. Ska börja montera om ett par dagar, måste bara fixa klart knopparna i ändarna av ledstången först...
   
 6. M
  Medlem Nivå 3

  Så här blev det!

  Tänkte dela med mig av resultatet. Det är inget komplicerat arbete men det kanske ändå är uppskattat att se hur jag gjorde. Riktiga läderproffs har säkert synpunkter på tekniken...

  Först strök jag kanten på alla läderband, bara att vika och stryka.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  bild1.JPG


  Nästa steg var att fästa första ändbiten. Blötte och sträckte för att sedan fästa med en mässingsskruv.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  bild2.JPG


  Sedan var det bara att börja blöta och linda alla 18 banden, som krävdes för att täcka hela stången. Jag återanvände skruven från ändbiten till att fästa första bandet. Sedan sträckte jag och lindade för att sedan fästa med en ny skruv, som jag återanvände till att fästa nästa bit osv. Tänk på att se till att skruvarna hamnar på undersidan av stången så att de inte syns. Man får kapa läderbanden om de är för långa så att de slutar på rätt ställe.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  bild3.JPG


  Till slut har man en snygg stång som dessutom är väldans skön att greppa!
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  bild4.JPG


  Tack och hej!
   
 7. G
  Medlem Nivå 14
  snygt! Tack för info hur man gör :)
  gaia
   
  • Laddar…
 8. A
  Medlem Nivå 5
  Jag var på ett hotell i helgen som hade lindade ledstänger och jag kom direkt att tänka på din tråd och vad kul att se att du färdigställt projektet! Verkligen snyggt, men blir det inte vasst med skruvarna på undersidan? Antar att de måste använt längre läderremmar eller någon slags lim på hotellet jag besökte för jag undersökte faktiskt deras teknik och kunde inte se några skarvar.
   
  • Laddar…
 9. Misse
  Medlem Nivå 8
  Det blev verkligen ursnyggt! Tusen tack för att du delade med dig! Hur lång är din ledstång och vilken diameter har den? Funderar på om jag skall våga mig på något liknande.
   
  • Laddar…
 10. M
  Medlem Nivå 3
  Vet att det går att limma ihop skinnremsorna så att man får en enda lång bit. Det var för avancerat för mig och skulle förmodligen bli betydligt svårare att linda en 18 m lång remsa. Man kan nog limma på stången också och slippa skruvarna men jag såg en risk i att jag skulle sitta med en hög nerkladdade skinnremsor om jag inte lyckades få på dem rätt på första försöket.

  Skruvarna syns faktiskt inte om man sätter dem på undersidan. Man kommer heller inte åt dem med handen när man greppar normalt. Om man kommer åt dem känns de som mest som en liten utbuktning på lädret. Då har jag ändå valt skruvar med förhållandevis stora huvuden.

  Men som jag skrev från början så är jag säker på att ett riktigt läderproffs skulle ha synpunkter på min teknik och säkert gjort annorlunda.
   
 11. M
  Medlem Nivå 3
  Tack! Den är 3,60 m lång och diam 3,5 cm. Jag köpte 40 mm breda band och om man räknar med att vika in kanten och att det blir lite överlapp så täcker bandet lite drygt 2 cm för varje nytt varv man lindar.

  Klart du vågar! Det är lite pilligt men inte särskilt svårt om man jobbar metodiskt steg för steg. Tog ung 3 timmar totalt effektiv tid.
   
  Redigerat 17 dec 2012 19:58
 12. Misse
  Medlem Nivå 8
  Tack för svar! Först och främst måste jag hitta bra ändknoppar (hade allra helst velat ha i metall men har ingen aning om vad man kan tänkas hitta det) och sedan får vi se...
   
 13. M
  Medlem Nivå 6
  Snyggt jobbat!
  Några frågor:
  Köpte du ändavslutet också?
  Hur mycket blötte du lädret, gjorde du det innan eller efter strykningen.
  Min erfarenhet säger att lädret blir väldigt torrt och hårt om man blöter i vatten och låter det torka.
   
 14. Suhagg
  Medlem Nivå 13

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: