Byggahus.se

Hemmapulad el, vem bär ansvar?

 1. M
  Medlem · 9 inlägg

  mafghan

  Medlem
  Hej!

  Bostadsrättslägenhet köps. Säljaren har gjort två förändringar i den fasta installationen enligt nedan:

  1. Från ett utomhusvägguttag dragit till en strömbrytare och vidare till en lampa. Allt utanpåliggande.
  2. Från ett inomhusvägguttag dragit till ett nytt uppsatt vägguttag. Allt utanpåliggande.

  Det ser fint och korrekt ut och säljaren upplyser köparen om installationerna.

  Vilket ansvar har säljaren i denna situation? Om det händer något i framtiden?

  Enligt föreskrifterna är dessa installationer ej tillåtna (säljaren är ej behörig) om jag förstår rätt.
   
  • Laddar…
 2. J
  Medlem · 7 974 inlägg
  Tillåtna eller inte enligt det du kallar föreskrifter , TJA det finns mycket som inte är tillåtet, är det bara gjort på rätt sätt så finns inget att säga om det , bara tänka att det är bra med lyse och vägguttag, ett utomhus i orginalutförande är troligtvis av jordad typ och att ta ut till en lampa är OK , är lampan av metall ska den jordas och det finns nog med, är den av plast eller porslin , finns ingen jordskruv i den. Är du på något sätt orolig för framtiden med vem som är ansvarig, så ta dit en som vet vad EL är och låt hen kolla upp. I övrigt så är alltid innehavaren ansvarig för det inom väggarna på en BRF eller hus.
   
  • Laddar…
 3. useless
  Lök. · Gävleborg · 21 807 inlägg

  useless

  Lök.
  Du måste skilja på själva arbetet och anläggningens aktuella status. Enligt gällande regler är anläggningen godkänd om den uppfyller kraven. Där tas inte hänsyn till vem som har gjort det faktiska arbetet.
  Så, frågan är om det är något fel på anläggningen eller inte?
   
 4. S
  Medlem · 1 460 inlägg
  Anläggningsägaren har det yttersta ansvaret, dvs du. Nu har ju säljaren varit ärlig och informerat dig om vad som är gjort. Om du misstänker att något i anläggningen inte står rätt till så bör du låta en elektriker besiktiga och eventuellt åtgärda.
  Du har fått alla kort på bordet så som jag ser det så har säljaren inget ytterligare ansvar.
   
 5. M
  Medlem · 9 inlägg

  mafghan

  Medlem
  Hmm, men enligt den logiken gäller inga föreskrifter för vad man får göra, om det är anläggningens status som avgör i slutändan? Dvs bra jobb Ok, dåligt jobb ej ok?
   
  • Laddar…
 6. M
  Medlem · 9 inlägg

  mafghan

  Medlem
  Fair, såhär resonerar jag också. Men hur vet vi att det funkar så?
   
 7. Bästa svaret

  H
  Moderator · Stockholm · 44 272 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Det säljaren har gjort är formellt straffbart. Det skulle i så fall väckts åtal inom 2 år (har jag för mig) efter att brottet begicks. Men man skall komma ihåg att i princip har den lagen aldrig tillämpats, ingen har dömts.

  Om vi nu tänker oss att det på något sätt är felaktigt utfört, och pga. det blir det en olycka. Då är det tänkbart att du som anläggningsägare är ansvarig. Det är inte ett aboslut ansvar, du ansvarar för att underhålla anläggningen så att den inte blir farlig. Ser du uppenbara felaktigheter, typ en sprucken kåpa till ett uttag, eller att det luktar bränt från ett uttag när det används osv. Om du då ignorerar problemen så är du ansvarig.

  Här har du fått vetskap om att de nämnda installationerna inte är utförda av någon elektriker. Det är tänkbart att du då egentligen är ansvarig att få det kontrollerat, inom ramen för ditt ansvar för anläggningen. Men det är långt ifrån säkert att du skulle dömas som ansvarig, bara för att du undlåtit att få anläggningen kontollerad.

  Om vi ser till det praktiskta i situationen. Installationen av lampan är svårt att göra fel, så att den blir farlig.

  Uttaget som är inkopplat från ett uttag inomhus. kan vara lite större risk med. Jag antar att det är fast inkopplat till inomhus uttaget? Inte med en kontakt att sätta i?

  Finns det jordfelsbrytare i lägenheten? Som bryter även just det uttaget? Utomhus uttag installerade efter 199x (osäker på exakt årtal) måste skyddas av jordfelsbrytare. Beroende på hur amatörmässig förre ägaren är, så kan man även tänka sig att fel typ av kabel har använts.
   
 8. E
  Medlem · Skåne · 10 166 inlägg
  Var med på en kontroll av el/vvs-installationer i en Brf. Frågade killen som inspekterade: är installationerna gjorda på ett korrekt och fackmannamässigt sätt så är det OK var hans svar.
   
  • Laddar…
 9. H
  Moderator · Stockholm · 44 272 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Jo det är alltså straffbart (fängelse) att hempula el, men den lagen gäller bara om du har gjort en helt korrekt installation. Har du gjort något felaktigt så skall det istället utredas som framkallande av fara, vållande till annans död osv. Är anläggningen korrekt installerad så är det fritt fram att använda den när du kommer ut från fängelset. Anläggningen som sådan kan vara helt OK även om den som gjort det åker i fängelse för det.
   
 10. M
  Medlem · 9 inlägg

  mafghan

  Medlem
  Hmm, ok tack för era svar och resonemang. Jag är alltså säljare och gärningsman. Funderar på om ett bättre alternativ skulle vara att koppla loss kablarna och låta köpare göra som de själva vill.

  Ska resonera med köparna.
   
 11. useless
  Lök. · Gävleborg · 21 807 inlägg

  useless

  Lök.
  Har det gått minst två år (eller iallafall inte går att bevisa att det gått kortare tid) är brottet 'olaga elinstallationsarbete' preskriberat. Det som återstår då är eventuellt oaktsamhetsbrott om det finns brister i anläggningen och någon blir skadad och köparen inte upptäckte/borde ha upptäckt bristerna innan och därmed borde ha sett till att dom åtgärdades.
   
 12. T
  Medlem · 2 158 inlägg
  Det var ganska uppenbart. Varför koppla bort, är du osäker på om du gjort rätt?

  Och blir det ett nytt brott om du gör det?
   
  • Laddar…
 13. C
  Medlem · 10 588 inlägg
  Värt att ta med sig är att, olagligt eller inte, så verkar det vara en trend att många köpare går igång rejält på denna typ av saker. Numera skall det vara certifikat hit och papper dit på allting som har med el, VVS och våtrum att göra. Så risken är att du får en uppförsbacke med att övertyga en köpare att allt är i sin ordning, eller att köparen kommer i efterhand och börja bråka.
   
 14. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 9 368 inlägg

  Claes Sörmland

  Medlem
  Att koppla bort kablarna är väl ett nytt brott som har två års ytterligare preskriptionstid... Brottsliga handlingar kan ju inte göras ogjorda.
   
 15. Fotografen
  Verktygstokig · E · 10 974 inlägg

  Fotografen

  Verktygstokig
  Är installationen hel och fin och utförd enligt regler och rutiner så låt den vara. Ser det taffligt ut så ta bort.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.