Heltäckningsmatta i barnrum?

19k läst  27 svar

 1. H
  Medlem Nivå 1
  Hej!

  Bakgrund:
  Vi ska inreda ett barnrum (sov&lek) till våra småttingar(1 & 3 år). Vi hade tänkt lägga in en heltäckningsmatta men kom att tänka på risker med flamskyddsmedel och andra kemikalier.

  Frågor:
  Finns någon märkning man ska titta efter?
  Är det bara helt förkastligt eller är det helt säkert med moderna heltäckningsmattor?

  Reflektion
  Jag antar att det eventuella problemet gäller alla mattor. Vi har idag en lekmatta från IKEA (syntet) och andra mattor (både ylle & syntet mattor). Det finns ju "stränga" regler för leksakerna PÅ mattan men vad gäller för flera m2 matta?

  /H3
   
 2. Lisa H
  Medlem Nivå 1
  Jag skulle nog inte lägga in en sån matta med tanke på hur extremt skitig den kan bli.

  Jag riktigt ser mardrömscenariot framför mig: Magsjuka mitt i natten... :D För sånt händer. Tro mig. ;)
   
 3. Anna_H
  Husägare · Nivå 18
  Stor, mjuk matta, gärna. Heltäckningsmatta, nej.
  Inte bara magsjuka, utan godis och tuggummin, damm i oanade mängder, små, små leksaker osv.

  Matten bör alltså vara tvättbar också!
   
 4. H
  Medlem Nivå 1
  Tack för era svar även om det inte var på min fråga ;)

  Min fråga gällde som sagt säkerhetsaspekten.

  Någon mattläggare här som vet?

  /H3
   
 5. emmanicke
  Medlem Nivå 4
  Jag instämmer i din fråga och har inga svar men fler funderingar. Håller på att inreda vårt nya hus och skulle gärna vilja ha heltäckningsmatta i ett par rum. Blev lite uppskrämd när jag hittade denna länk http://www.kemikaliedetektiven.se/giftiogsoffa.pdf.

  När jag köpte en lös matta till vår dotter för ett par år sedan valde jag ull just för att den är naturlig och giftfri (?). Tycker den är fin men luktar dock lite. Ull finns ju även som heltäckningsmatta, kan det vara ett alternativ?
  http://www.greenworld365.com/sv/why-choose-natural-wool-carpeting/
   
 6. H
  Medlem Nivå 1
  Tack för länkarna! Jag tror som du att ull är det säkraste kortet. Jag har lärt mig att det ofta kallas textilgolv numera vilket underlättar när man googlar...

  Vi får väl se om någon mattspecialist hittar hit....
   
 7. S
  Anonym
  så att hålla mattan ren är ej så viktigt?
   
 8. H
  Medlem Nivå 1
  Hur menar du nu? Såklart är det det! Särskilt i ett barnrum.
   
 9. S
  Anonym
  dom brukar va svåra och få rent. speciellt om någon råkar spy på mattan
   
 10. Marlen Eskilsson
  Administrator · Nivå 20
  Vi la in heltäckningsmatta för 4 år sedan i två barnrum. Jag fick höra av tillverkare och en inredningsarkitekt jag känner att dagens heltäckningsmattor är mycket mer hygieniska och lättstädade. Mina barn är lite halvallergiska, men bara mot kemikalier typ tvättmedel så jag är noggrann med att inte utsätta dem för sådant.

  Barnen älskar sina mattor (vi har trägolv under), kanske för att det blir väldigt varmt och ombonat med en heltäckningsmatta. Deras kompisar tjatar på sina föräldrar att de också ska få heltäckningsmattor. Vi hade lite golvdrag innan i de rummen, men nu är golven varma. Den ena mattan är svart och den har hållit sig väldigt bra. Den andra mattan är gul och där är det lite sämre. Lillkillen spydde på den och fläcken har inte gått bort. Jag tänkte väl göra något radikalt för att försöka få bort fläckarna, men har inte fått tummarna ur.

  Mattorna är utrullade utan att klistras, så när vi tröttnar är det bara att ta bort dem och använda trägolvet igen.
   
  • Laddar…
 11. S
  Anonym
  bara det funkar så. ;-)
   
 12. H
  Medlem Nivå 1
  Hej Marlene,

  Vi har också dragiga trägolv och istället för att göra det stora arbetet att lyfta upp det och täta, isolera, slipa, ytbehandla så lägger vi in heltäckningsmattor/textilgolv. Kul att ni har goda erfarenheter!

  Jag är fortfarande nyfiken på om det finns någon märkning eller regler för användning av kemikalier i mattor. Innehåller mattan flamskyddsmedel tror jag det är ett större problem ur hälsoaspekt än lite smuts.
   
  Redigerat 27 okt 2011 17:41
 13. emmanicke
  Medlem Nivå 4
  Jag var förbi Bosses mattor i Helsingborg och ställde dessa frågor till Bosse himself - stor inköpare av heltäckningsmattor. Det kändes som om han inte var van vid dessa frågor utan kunde mest svara allmänt om att mattorna (och kemikalierna) är EU-testade. Han kunde t.ex. upplysa om att några mattor av smutsavvisande m.h.a. Scotchguard men kunde inte säga något om vad det innehöll.

  Jag hittade på ovan nämnda affär en ullmatta som jag till 95% sannolikhet kommer beställa till sovrum och vardagsrum. Då kommer vi genomgående ha naturmaterial (+ linoleum & klinker) på golven i vårt nya hus - känns schysst när man famlar i mörkret på jakt efter kunskap om "kemikaliedjungeln".
   
 14. H
  Medlem Nivå 1
  Spännande, låt oss veta hur den verkar! Vad fick du för m2 pris? Jag har inte kommit till skott än (fick en vattenskada som kom emellan).
   
 15. Nimajneb
  Medlem · Nivå 18

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: