Byggahus.se

Heltäckningsmatta direkt på plattan

 1. Macke202
  Medlem · Blekinge · 415 inlägg

  Macke202

  Medlem
  Hello,

  Har precis fått igenom ett ok hos regeringen att bygga ett biorum i en del av vår biarea. (jiippiiiieee).

  Tänkte ha heltäckningsmatta där och det ligger redan en där idag ifrån det ljuva 70-talet. Dock så är den som ligger där inte klistrad eller så utan ligger löst.
  Kan man lägga vilken typ av heltäckningsmatta som helst direkt på plattan eller ska man använda sig av vissa typer?

  Andra saker att ha i åtanke?

  Tacksam för alla tips och förslag.
   
 2. yonna
  Medlem · Österlen · 6 929 inlägg

  yonna

  Medlem

  Re: Heltäckningsmatta direkt på plattan

  ;D I vårt BPA-nybygge (billighetshus under det glada 70-talet) las nålfiltmatta direkt på betongplattan i sovrummet. Ingen golvvärme där inte. Ett snubbel med en vinterfrukostbricka resulterade i stor tea-pöl på mattan. Iofs ingen katastrof; pölen torkades upp och den där mörkbruna nålfiltmattan tycktes inte få någon fläck.

  Men varje sommar, då husvärmen stängts av, återuppstod den plaskblöta fläcken precis innanför sovrumsdörren. Betongen 'lagrade' fukten utmärkt.

  Rådet blir alltså att lägga en matta som inte har gummibotten. Det mest hygieniska är nog att slipa betongen och lägga lösa mattor som du kan lufta då och då. Jag misstänker att du i biorummet gärna vill hålla ett glas i handen då och då  ::). Lösa mattor ger naturligtvis inte lika lyxig känsla. Kommer du att ha värme i golvet? Då är problem mindre akuta - lägg i så fall fluffig härlig billig heltäck med tunn luftgenomsläpplig botten.

   
 3. Macke202
  Medlem · Blekinge · 415 inlägg

  Macke202

  Medlem

  Re: Heltäckningsmatta direkt på plattan

  Hej tack för tipset.

  Det kommer inte att bli nån golvvärme i rummet, dock tack vare mycket ineffektiv värmeledningsdragning till elementen så har man nästan golvvärme i hela rummet. :)

  Däremot så är mattan inte bara för estetisk funktion utan ska även fungera som en ljuddämpare så det måste vara matta i hela rummet.

   
 4. P
  Medlem · Skåne · 307 inlägg

  peterand

  Medlem

  Re: Heltäckningsmatta direkt på plattan

  Du skall använda en heltäckningsmatta med "actionback" dvs INTE skumbaksida. Actionback har 2 stora fördelar, den andas samt att skummet inte åldras och smulas sönder med tiden. Kan du lägga den skarvlöst funkar lösläggning, vill du limma finns utmärkt "drabort lim" som funkar ungefär som postitlappar. Tejp är tveksamt på betong i källare men kan gå, köp en bra tejp för actionback (ex TESA)
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.