Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Helkund hos Eon, problem med omprövning av rotreduktion

 1. B
  Medlem · 87 inlägg

  Birgitta64

  Medlem
  Har fått problem med mitt elbolag, (Eon), Satte in solceller i maj 2020, Eon utförde hela arbetet. Ansökte både om solcellbidrag hos Länsstyrelsen och rotreduktion hos skatteverket, detta i februari 2020 då vi avtalade om arbetet. Fick besked om preliminärt godkänt rotbidrag, vilket Eon drog av från fakturan. Nu 2021, för ca 2 veckor sedan har jag fått besked om att min ansökan om solcellbidrag blivit godkänd. Kontaktar Eon om att jag vill ha en faktura på rotavdraget, då man inte kan få både solcellbidrag och rotreduktion. Får ett något svävande svar att det kan bli när de får tid, har mycket att göra och kan inte skicka en faktura för att någon begär det. Tänkte då att Eon behöver hjälp, betalar in rotavdraget till Eon den 23 januari, inne på deras konto den25/1. Skriver till dem att det är återbetalning av rotred. och för säkerhet skull skriver jag till skatteverket och begär omprövning samt skickar med kvittot på inbetalningen. Blir uppringd av skatteverket som säger att jag inte är rätt person att begära omprövning, det skall Eon göra, men verket ska göra en omprövning ändå samt inväntar Eon:s begäran om detsamma. Har ringt Eon upprepade gånger och de verkar inte förstå mitt problem. Idag fredagen den 29/1 hade till min mail kommit ett dokument från Eon om "medgivande registrering av konto"? Har försökt ringa upprepade gånger idag men ingen verkar kunna hjälpa mig?Jag kan inte förstå varför Eon inte kan begära omprövning av mitt rotreduktionsbidrag, det är ju så enkelt bara fylla i blankett SKV4539, skicka in! Finns det någon annan här som haft liknande problem?
   
 2. A
  Medlem · Stockholm · 2 119 inlägg

  Arnodt

  Medlem
  Tyvärr i stora företag vet inte vänster hand vad höger hand gör. När du säger du talar med EON, är det väl deras kundtjänst, antar jag. Olika personer varje gång, som inte förstår.
  Det är EON som i ditt namn begärt ROT-avdraget och också erhållit det från skattemyndigheten. Så det är nog så att EON ska hos skattemyndigheten dra tillbaka ROT-ansökan och återbetala ROT-bidraget till skattemyndigheten. Sedan ska väl då EON kräva dig på samma belopp som ROT-bidraget. Du ska sedan betala EON ROT-bidraget.

  Sedan ska du skicka in till din Länsstyrelsen EONs faktura(den du fick först) och EON-ROT-faktura och förklara hur det ligger till. Solcellstödet du nu har beviljats är väl på 20 % av verkligt betalt belopp, inkl. moms, för solcellanläggningen. Hör med handläggaren på din Länsstyrelse. De kanske har andra liknande fall. De brukar vara vettiga människor till skillnad mot EON-kundtjänst.

  Grattis att du beviljats solcellstöd. Många sköna tusenlappar. Har du kontaktat säljaren på EON? De som sålt på dig anläggningen. Det är de som ska reda upp det.

  Jag vill också säga att jag har ingen erfarenhet av att dra tillbaka ROT och sedan få solcellstödet. Vi fick beviljat solcellstödet och ansökte aldrig om något ROT-stöd.
   
  Redigerat 29 jan 2021 13:19
 3. B
  Medlem · 87 inlägg

  Birgitta64

  Medlem
  Hej, jag har skickat in alla handlingar till länsstyelse, plus kvitto på återbetalt rotreduktion till Eon. Talade idag med en person på Eon och undrade då varför de skickat en blankett om "medgivande registrering av konto" då säger han att det är för när man producerar ett överskott och säljer till dem, så betalar de ut pengar månaden efter. Det är fel sa jag, för förra sommaren då jag sålde för mer än jag gjorde av med så sa kundtjänst att det blir ett tillgodo och att de inte betalar ut några pengar! Vem ska man tro på?
   
 4. A
  Medlem · Stockholm · 2 119 inlägg

  Arnodt

  Medlem
  Nästa gång du kontaktar EONs kundtjänst säger en annan person något annat. Det är hopplöst om det inte är något väldigt enkelt. Kontakta EON-säljaren som sålt dig anläggningen. Han/hon borde veta mera än EON-kundtjänst.

  Det var väl också någon blankett som du fyllde i i samband med att du skickade in underlagen(kvittona) till Länsstyrelsen om utbetalning av solcellstödet?
   
  • Laddar…
 5. B
  Medlem · 87 inlägg

  Birgitta64

  Medlem
  Länsstyrelsen är mycket bra att ha och göra med. Handläggaren är mycket kunnig och hon har fått det underlag hon ville ha, samt återkopplade till mig.
   
 6. E
  Medlem · 5 656 inlägg
  Hej Birgitta, du behöver inse en sak och det är att Eon är inte ett bolag. Utan många.

  Precis som folk skriver ska du i första hand kontakta din kontaktperson men har du tappat numret så ska du ringa till företaget
  E.ON Energilösningar då det är dessa som har hand om solcellsbiten.

  Beskriv bara kortfattat ditt ärende tills du vet att du kommit till rätt person.
   
  • Laddar…
 7. B
  Medlem · 87 inlägg

  Birgitta64

  Medlem
  Jag har talat med de som har hand om den biten på Eon Energilösningar, ännu har det inte hjälpt trots löften!
   
 8. B
  Medlem · 87 inlägg

  Birgitta64

  Medlem
  Har du haft ett överskott och fått pengar utbetalt för det du sålt?
   
 9. B
  Medlem · 87 inlägg

  Birgitta64

  Medlem
  Haha, måste skratta, idag lördagen den 30 januari kommer en faktura på samma belopp som jag betalade in den 23/1 framme hos Eon den 25/1. Snyggt jobbat, det var den fakturan som Eon inte kunde skicka för de inte hade tid.
   
 10. X
  Verktygstokig · Stockholm · 180 inlägg

  Xaktly

  Verktygstokig
  vad håller du på med?
  varför så bråttom? Hade du inte kunnat vänta på fakturan?
   
 11. B
  Medlem · 87 inlägg

  Birgitta64

  Medlem
  Hej, du får förklara vad du menar med "vad håller du på med"? Förstår inte ditt svar till mig. Anledningen till att jag ville ha detta löst är att om deklarationsblanketterna hinner skickas ut, så står det förtryckt att jag har beviljats rotavdrag. Vilket är ett beslut som måste ändras då man inte kan få både rotavdrag och solcellbidrag, det är antingen eller som gäller. För att det ska bli enkelt och spara arbete både för mig och skatteverket bör man lösa ärendet så snabbt som möjligt. Dessutom får jag inte ut solcellbidraget föränns rotavdraget är inbetalt och omprövning är begärt och beviljat. I mitt fall handlar det om 43000 kronor. Om det hinner tryckas på skattsedeln,drar ärendet iväg till slutet på året, då slutskattsedeln skickas ut. Så länge beslutet är preliminärt går det att ändra med några knapptryckningar!
   
 12. A
  Medlem · Stockholm · 2 119 inlägg

  Arnodt

  Medlem
  Ja, det verkar som exaktly inte har läst eller inte förstått, de få inläggen i denna korta tråd. Hade exaktly förstått hade hans märkliga inlägg inte gjorts. Men förlåtligt, allt kan missuppfattas. EON meddelade trådstartaren att de absolut inte kunde skicka den av trådstartaren begärda fakturan, men gör det sedan likväl.
   
 13. B
  Medlem · 87 inlägg

  Birgitta64

  Medlem
  Jaa, det är som ett lotteri, du har så rätt. Allt handlar nog om vem som svarar när man ringer:D
   
 14. D
  Medlem · 127 inlägg

  Dixies

  Medlem
  Du har nog haft lite otur med för jag är i samma sits som dig. Min installation var klar och togs i bruk i Juni och ansökan skickade jag in i Februari och färdigställande rapporten i Juni.Beslutet från länsstyrelsen i Skåne kom den 4/11 då kontaktade jag Eon och de skickade en faktura för återbetalning utan något krux. Pengarna fick jag dock vänta på till den 13/1, men den som väntar på något gott ger sig gärna till tåls.Så idag med ett härligt solsken fick jag ihop 15,5 kwh att gotta mig med.:cool:
   
  • Laddar…
 15. B
  Medlem · 87 inlägg

  Birgitta64

  Medlem
  Grattis, känns bra att läsa det du skriver, jaa, jag har nog bara haft otur. Bor i småland så det är länsstyrelsen i Jönköping som handlägger. Har inget negativt att säga om dem, mycket trevliga och försöker hjälpa så gott det går. Problemet ligger helt hos Eon, men i måndags hade jag tur, ringde Eon igen och fick tala med en person som kunde se inbetalningen av rotreduceringen. Jag frågade vad gör vi nu, då svarade han: det här ordnar jag vänta lite i telefonen, återkom efter en liten stund och sa: nu är det klart, din inbetalning är registrerad som återbetald rotred. Tänk så enkelt det kan vara om man får tala med rätt person! Nu väntar jag bara på utbetalning av solcellbidraget, hurra!
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.