Helén och Kim väljer hus

2k läst  14 svar

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida Nivå 8
  Helen och Kim står just nu inför tusen svåra val. Hur stort hus kan de bygga? Med vem ska de bygga? Hur ska huset se ut? Hur bygger man billigare? Här fortsätter byggsåpan om Helén och Kim.

  Du kan läsa artikeln här: Helén och Kim väljer hus
   
 2. Oldboy
  Medlem · Nivå 13
  3,5 m takhöjd. Det är ju löjligt. Då går det bara att bygga en pannkaka. Dvs platt tak, vilket inte är snyggt, och inte heller är lämpligt i Sverige eftersom vi inte direkt har ökenklimat med 0 mm årsnederbörd.

  Går det inte att tala förstånd med kommunen?
   
 3. Valkyr
  Verktygstokig · Nivå 6
  Nu är det ju byggnadshöjd och inte takhöjd som är satt till 3,5m. Det ger lite större frihet, men är svårare att räkna ut.
   
  • Laddar…
 4. J
  Medlem · Nivå 6
  När vi projjar ett hyreshus just nu så är höjden satt till 14,5 m men då menar man till takfot. Utformningen på taket kan vara högre. Borde vara samma oavsett kommun tänker jag?
   
 5. Valkyr
  Verktygstokig · Nivå 6
  Nja, inte riktigt. Beror lite på vinkel på tak osv. Antar jag.

  ”byggnadshöjden ska räknas upp till skärningen mellan fasadplanet och ett plan som med 45 graders lutning inåt byggnaden berör taket.”
   
  • Laddar…
 6. T
  Lösvirkesbyggare · Nivå 12
  Dom ska börja att välja vad för hus dom vill ha.
   
 7. S
  Medlem Nivå 8
  Spontant känns budgeten väldigt snäv. 3 miljoner för allt och de har redan lagt över en mille för tomten. För att kunna bygga en normalstor villa med arkitekturella ambitioner för under 2 miljoner inklusive VA och kommunala avgifter måste de vara väldigt duktiga projektörer, eller välja ett väldigt billigt hus, och helst båda delarna. Eller ska de snickra själva?
   
 8. R
  Medlem · Nivå 16
  Bygghöjd på 3,5m behöver inte vara några problem. Det går att ex bygga en 1,5 plan med förhöjt väggliv. Finns det någon begränsning i takvinkel i detaljplanen? Om inte så går det även att bygga med mansard-tak och få till i princip ett två vånings.

  Inte för att vara en glädjedödare men gjordes det ingen kalkyl innan tomten köptes?

  Håller med surfarna. Ett hus för 2m låter som att det kommer att sluta med ett Älvsbyhus eller ett mindre. Total budgeten på 3 med bara tomten för 1 ger tyvärr inte utrymme för så mycket roliga utsvävningar.
   
 9. C
  Anonym
  Kolla in Prefabriken. Flexibla och tillmötesgående, bygger i cellplast. Funkar bra, bor i ett själv.

  Budget på 3 miljoner totalt verkar vara lite i underkant om inte tomten och anslutningskostnaderna var väldigt billiga!
   
 10. K
  Medlem · Nivå 10
  Ett tips är att bygga med stora delar oinrett. Bygg så stort ni vill men inred bara det ni har råd till. Efter lågkonjunkturen kanske bankerna kan låna ut mer eller så kan ni snickra lite själva när ni väl flyttat in
   
 11. Valkyr
  Verktygstokig · Nivå 6
  Efter lågkonjunkturen? Du menar nu då?
   
  • Laddar…
 12. Markokoistinen
  Verktygstokig Nivå 5
  Blir ett kul att projekt att följa.

  Tips 1.
  Anlita en arkitekt direkt, så får ni det ni är ute efter och lite till och inom den budget ni har faktiskt råd med. och inte ett typhus som ej är anpassat till platsen eller för era faktiska behov.

  3 miljoner låter lite snålt, om ni ska bygga såpas stort. Detta innebär förmodligen en del "självbyggande" kombinerat med enkla lösningar med billiga enkla material.

  Enkla billiga hus kan vara super fina om det planeras rätt och tidigt.
  Därav är planering och projektering av huset A och O Det bör ritas och planeras ner på detaljerna för att det ska bli riktigt bra i slutändan och hamna rätt inom prisbilden.

  Byggnadshöjder än nog inget större problem i allafall om tomten är hyffsat plan.
  Om det lutar mycket är det genomsnittshöjden som räknas.

  Jag har själva nyligen ritat och byggt ett hus till mig själva med ungefär samma förutsättningar som ni har. I mitt fall vart det en "lada liknande volym" men ett ganska brant tak för att får till bra loft och hålla byggnadshöjen nere i takfoten.

  Det kan vara trixigt med regelverken gällande antal våningar och byggnadshöjd, därav också bra att ta hjälp av proffs tidigt.
   
 13. A
  Medlem Nivå 3
  Bra kommentarer Markokoistinen!

  När du säger välja en del "enkla lösningar med billiga enkla material", mer konkret, var och med vad tycker du är vettiga områden att göra detta?

  Lite svår fråga, och kanske skulle vara värt en egen tråd där man kan diskutera sådana här saker eftersom många nog har samma typ av frågor.

  Mvh,
   
 14. Markokoistinen
  Verktygstokig Nivå 5
  Så här ser jag det.

  Just vilka lösningar är förenkladen och kostnadseffektiva är väldigt invidiellt för varje projekt.

  Så lite svårt att säga generellt, alla har olika behov och alla platser är lite olika.

  Presic som du såger skulle det kunna bli en bra egen tråd, just flr att prata om sådanna saker. Hur och varför man prioroterar och vad.

  Det kan vara allt ifrån, detaljer med grunden/taket/fasaden, delar av konstruktionen till val på ytskickt på insidan.

  Allt detta bör planeras och ritas innan man börjar att bygga ett hus om man verkligen vill ha kontoll över kostnaderna tidigt.

  Om man inte gör det, vilket tyvärr så det oftast går till. Då äts pengarna upp under projektets gång, på omödiga oplanerade och ogenomtänka lösningar, som man får lösa i stunden på plats.

  Resultatet blir en rad kompromiser, och inte genomtänk med resten och helheten.

  Det slutar ofta i att det grejer man faktist i sluändan ser eller använder varje dag, kanske fick blir av det billigaste sort/lösningen och då drar ner känslan för helheten.

  Man ska tidigt i projekt förtydliga vad som verkligen är viktigt för projektet och för det livet man vill leva där just på den platsen. Att förtydliga behoven är superviktigt för att det ska bli väl genomfört och fungera som man vill.

  Generellt är det nog också bra att tänka i tid/användning när man prioriterar och det som används mycket göras med bättre gedignare kvalité och det som inte används i samma utsträckning kan vara betydlig enklare utan att det stör.

  Hoppas detta kan vara en indikator på hur det är bra att tänka.   
 15. R
  Medlem · Nivå 16
  Planera tekniken noga! Att ex inte ha vatten, avlopp och vent strategiskt och rakt ovanför varandra ökar kostnaden mycket.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: