Hel- eller delentreprenad eller renovera badrum själv?

2k läst  4 svar

 1. P
  Medlem Nivå 8
  Vi behöver renovera vårat badrum som är från 60-talet och är på knappt 5m2. Önskar i första hand helkaklat med golvvärme.

  Står å väger mellan följande alternativ och önskar tips om fördelar och nackdelar:

  1. Ta in en firma som får göra RUBBET. Svindyrt? Lång väntetid i dessa överhettade tider? Garantifördelar med totalansvar?

  2. Riva ut allt själv. Snålshoppa allt material från olika sajter på nätet. Försöka samordna olika hantverkare till de olika momenten. Billigare? Risk att alla hantverkare skyller på varandra om något händer?

  3. Göra så mycket det bara går själv (dvs typ allt utom el).
  Svårt? Tidsödande? Billigt? Orealistiskt?


  Hur mycket kan det skilja sig i pris mellan ovanstående? Vågar man ens punktera tätskiktet genom att skruva upp en kommod själv utan att försäkringar och garantier slutar gälla?

  Hur har ni andra gjort vid badrumsrenoveringar? Själva eller hel-/delentreprenad? Erfarenheter?

  Tacksam för tips! :)
   
 2. michfris
  Husägare · Nivå 10
  Vi har ett badrum på 6 m2 och jag gör mestadels på egen hand; river ut, lägger golv och golvvärme och tar hjälp med flytspackling. Men sätter reglar, skivor och tätskikt själv. Läser elinstallation just nu så jag gör elen med hjälp av en behörig elektriker. Det jag kommer betala för är kakling och sätta fast blandare och vägg brickor för vatten.
  Har köpt material för dryga 85 000 och behöver lägga ut ca 5 till för Vatette's rör i rör system och ytterligare byggmaterial. Sen tillkommer glasvägg en men det är en annan femma.
  Med utgifterna i bakhuvudet hade jag nog lagt ut det på delentreprenad för att spara tid och sova gott på nätterna. I dagsläget ligger jag vaken och tänker igenom varje enskilt moment.

  Vad är det värt att spara 50-60 000 för peace of mind och fullgott försäkringsskydd?
   
  • Laddar…
 3. J
  Renoverare · Nivå 16
  Jag kommer påbörja vårat badrum om en månad ungefär. Kommer utföra allt själv utom viss vvs, el samt plattsättning.

  Garantier slutar inte gälla bara för att man gjort det själv. Är det fackmannamässigt utfört och dokumenterat så brukar inte heller försäkringsbolagen gnälla.

  Vår budget är 65-70k, men då kommer vi ha en rätt hög standard. Hade utan att kunna blinka kunnat banta ner det 10k om jag velat.

  Delentrepenad är en besparing, frågan är bara hur mycket. Som jag nämnde i din andra tråd så lejer en kompis ut sitt badrum på Delentrepenad nu.

  Hand badrum är på styvt 4kvm. Han har själv rivit och byggt upp väggarna, dock inte gipsat. Elen är i stora drag redan fixad, vvs klart. Det firman ska göra är: gipsa väggar/tak, lägga golvvärme (el), flytspackla, tätskikta, kakla/klinkra och montera blandare, spottar, inredning.

  För det hade han 2 firmor på plats. Den ena skulle ha 100k och den andra 120k. Då är det enda materialet som är med golvvärme, gips, tätskikt, spottar och fix/fog/spackel. Resten står de själva för.

  Så man kan säga att de tar rejält mycket för bara arbetet.
   
  • Laddar…
 4. H
  Moderator · Nivå 25
  Som sagt 1a alternativet ÄR dyrt. Och det kommer att ta tid om du skall ha en bra firma. Räkna med att det bör ta ett halvår bara att vaska fram vilken firma du bör fråga. Riktigt bra hantverkarfirmor arbetar i princip uteslutande på referenser, och det går åt båda håll, du behöver vara rekommenderad av ex. en tidigare kund till firman, om de skall åta sig arbetet. De här riktigt bra firmorna är ofta inte överdrivet dyra, de tjänar pengar på att de gör ett bättre jobb som inte behöver göras om, och att de genom erfarenhet kan få det att löpa smidigare.

  Att låta hantverkare göra en del, ex. plattsättning. Kan vara knepigt. En seriös platssättare åtar sig inte att arbeta på det sättet. Plattsättaren vill ha kontroll på underlaget under tätskiktet, han måste göra tätskiktet själv, annars gäller inte certifieringen. Med den metoden är risken stor att du bara får tag i sämre hantverkare, som gör ett sämre jobb än om du gör det själv.

  Att göra allt själv, men lägga ut el och möjligen VVS, är inte så svårt om man är lite händig. Och givetvis billigare. Läs in dig på regelverken (BKR, Säkert vatten, bra att läsa in sig på vad som gäller el i våtrum, även om du låter ett proffs utföra, det påverkar planeringen och planlösning). Läs sedan monteringsanvisningar för varenda pryl du tänker använda i bygget. Gipsskivor, golvspån, avloppsrör, Pexrör, flytspackel osv.
   
  • Laddar…
 5. lunarayo
  Medlem Nivå 4
  Hur blev det?
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: