Hej... Jag ska byta till ett nytt trägolv i ett gammalt torp bygg i slutet av 1800 talet.

882 läst  10 svar

 1. Bengt Olsson
  Medlem Nivå 1
  Hej... Jag ska byta till ett helt nytt trägolv i vårt torp byggt i början av 1900 talet. Min fråga gäller hur jag bäst behandlar det nya golvet!
  hälsningar
   
 2. B
  Medlem · Nivå 16
  Välkommen till forumet!

  Eftersom du skriver i Byggnadsvård så är det nog skurgolv som passar bäst i ditt hus, dvs. massivt golv av gran eller furu som såpskuras.
   
  • Laddar…
 3. P
  Medlem · Nivå 7
  Jag kan tänka mig linoljefärg också.
   
 4. En apelsin
  Husspekulant · Nivå 6
  Såpskurat är superfint! Men tänk på att det kan ta ett bra tag att få det fint. Det blir en väldigt tålig yta efter några år (många gånger skurat), men som nylagt är det känsligt. Undvik färgade golvoljor! Det är väldigt snyggt precis i början, men när det slits av ojämnt går det inte att få snyggt igen, det blir flammigt och fläckigt. Om du oljar om, så blir det ändå inte jämnt (mer ton där det slitits minst).

  Som jag ser det i ett äldre hus (givet att du vill använda traditionella metoder) så är alternativen:

  Ofärgade golvolja
  Såpa
  Måla golvet med linoljefärg.
   
 5. yonna
  Medlem · Nivå 14
  Jag la in grangolv i trappa och övervåning och det har nu såpskurats i 14 år med mycket gott resultat. Men det lönar sig att välja riktigt hög kvalite på brädorna. Du kan se den ljusa trappan bland mina bilder. Den har utsatts för mycket slit under dessa år (framför allt av tunga, kloförsedda hundar) och det märks inte.
   
 6. Bengt Olsson
  Medlem Nivå 1

  Ja jag vill ju gärna använda gamla metoder. .
  Stort tack för inlägget och svaret.
   
 7. Bengt Olsson
  Medlem Nivå 1
  Stort tack för inlägget... Det hjälper mig att välja
   
 8. En apelsin
  Husspekulant · Nivå 6
  Ett annat alternativ för att få golvet att inte gulna så snabbt är att luta golvet och sen behandla med olja. Då ljusnar det översta skiktet av trä, och tonen blir inte så gul. Det stora problemet med det är att lutet skadar ytan. Golvet blir alltså mindre hållbart Det är ingen traditionell metod, men kan vara snyggt och du slipper problemen som kan komma med färgad golvolja, bets och andra sätt att "färga in" golvet. Tyvärr funkar det dåligt när det behövs ett tåligt golv.
   
 9. yonna
  Medlem · Nivå 14
  Många skriver att lutet skadar trät men jag har inte upplevt detta. När golvet las in (vill minnas att det är 22/24 mm tjocka plank) lutades det en gång. Därefter har jag bara använt såpa någon gång/månaden det första året. Numera tvättas golvet oftast bara med vatten och såpas inte varje gång. Jag tycker det är väldigt lättskött. Nu gäller min behandling övervåningen. Hade golvet legat i bottenvåningen och i hall/kök hade jag nog varit flitigare med såpa främst det första året. När golvet fått grundinfettningen med såpa biter inte fläckar på granen. Ev hack i trät reparerar sig självt om man väter lite extra just där. Det har inte gulnat. Men som jag skrivit tidigare bör plankorna vara av så hög kvalitet som möjligt.
   
 10. Bengt Olsson
  Medlem Nivå 1
  Tavk för tipset
   
 11. Bengt Olsson
  Medlem Nivå 1
  Ja. .. Tack för inlägget och svaret...Jag ska såpa golvet och jag
  får fundera med tipset om att luta det.!
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: