Byggahus.se

Har vi rätt att få dörren fixad?

 1. M
  Medlem · 246 inlägg

  millface

  Medlem
  Vi flyttade in i vårt hus 2004 och hade nästan direkt efter inflyttningen problem med vår altandörr som var mycket trög och endast min man kunde stänga/öppna den.


  Vi hörde av oss till snickaren som installerat den och klagade men hans pappa hade just gått bort och han hade inte tid för han byggde en massa andra hus samtidigt.

  Efter det har vi jagat honom under en lång tid men utan resultat. Sen fick vi under ett par år två barn och hade inte direkt tid att ringa runt som galningar.

  Nu har dock dörren slagit sig så att den varken går att öppna eller stänga.
  Vi ringde då snickaren som inte ville ta det på sig.

  T-hus byggtekniker har vi ringt men han menar att det inte ligger på dom heller.

  Har vi någon chans all att få det fixat rent juridiskt?
   
 2. H
  Moderator · Stockholm · 43 000 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Har vi rätt att få dörren fixad?

  Det borde väl bero på om ni kan bevisa att ni reklamerat dörren tidigare. Det skall helst ske skriftligen. Har ni inte haft någon garantibesiktning på huset? Garantin är ju 2 år. Så om ni börjar röra i det nu så verkar det vara några månader för sent.

  Sedan beror det nog lite på vad ni har haft för avtal med hustillverkaren. Var det en totalentrepenad så är det ju dom som borde stått för detta från början. Enstaka hantverkare kan ju vara helt hopplöst att få rätt mot när de väl fått betalt.
   
 3. M
  Medlem · 246 inlägg

  millface

  Medlem

  Re: Har vi rätt att få dörren fixad?

  Men vissa grejer har man ju tio års garanti på?

  Vilka är det då och vad har man 2 års garanti på?

  Om huset rasar samman efter två år vore det ju konstigt om man inte skulle få nåt för det...
   
 4. H
  Moderator · Stockholm · 43 000 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Har vi rätt att få dörren fixad?

  Dels kan det finnas viss materiel som har 10 års garanti från fabrik. Ofta har tex. takbeläggningar lång fabriksgaranti. Det gäller då ofta inte arbetet.

  Dels finns det regler om byggfusk (som kanske är det som kommer in i fallet med att huset rasar efter 2 år). men byggfusk handlar om grova medvetna fel. Typ ingen armeing i betongen etc.

  Sedan har du ev. byggfelsförsäkringen som jag inte riktigt vet vad den täcker. Men oavsett så lär självrisken på den krasftigt överstiga kostnaden för en altandörr.

  Om ni kan bevisa att ni reklamerade dörren redan vid inflyttning, men att felet aldrig avhjälptes, så borde ni ha ett case.

  Nu antar jag att ni själva byggde huset eller fick det byggt. Köper man ett färdigt hus så gäller ju regler om undersökningsplikt, dolda fel (10 år) etc.
   
 5. volvo
  Medlem · Södra sverige · 2 771 inlägg

  volvo

  Medlem

  Re: Har vi rätt att få dörren fixad?

  Under 2 år så har entreprenören bevisbördan om felet inte beror på honom, annars måste han åtgärda det som uppkommer (som altandörren)
  Under de resterade 8 åren skall du kunna bevisa att dett innebär avsevärd skada för dig orsakat av vårdslöst agerande från engtreprenören. Bevisbördan ligger altså på dig.
  Tveksamt är om en altandörr är att anse som avsevärd skada..........däremot hade ni haft all chans i världen att få ordning på det inom första 2årsperioden.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.