Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Har precis köpt fritidshus - blev jag lurad?

 1. Dowser4711
  Renoverare · Trosa · 1 609 inlägg

  Dowser4711

  Renoverare
  Känns väl som att ta i lite va? Ja, den behöver ju absolut åtgärdas, så en domkraft kan vara en lämplig inflyttningspresent från Svärfar, men majoriteten av plintarna är ju räta och det har ju placerats mellanlägg lite här och där, så man ser ju att det har justerats allt eftersom.
  (Dessutom ser det ju ut att vara bra kryp-höjd och inte allt för obekvämt att ta sig runt)

  Ja? Det är ju strålande i det här fallet. De kommer ju hålla för evigt. Snudd på lika bra som om de placerat granitblock där. Visst, man behöver inte slipa ned dem och andas in dammet varje sommar, det är ohälsosamt i längden.

  Vad menar du med grundläggning? Det är ju ett hus som ska ha plint-grund och så länge plintarna står upp och regelverket är plant så finns det väl inget hinder från att göra vad man vill inne i huset?
  (Visst, jag skulle undvika kakel och klinkers som ytmaterial)
   
 2. Marcus0321
  Medlem · 32 inlägg

  Marcus0321

  Medlem
  Ett fibercementrör ifrån 70-talet är med allra största sannolikhet just asbest som utgör fibrerna.
   
 3. Marcus0321
  Medlem · 32 inlägg

  Marcus0321

  Medlem
  huset har plintgrund som är en form av grundläggning som är ganska vanlig på fritidshus. Men eftersom grundläggningen är för dåligt gjord så har huset satt sig och förmodligen behöver det lyftas på sina ställen så att bjälklaget blir plant och i våg. När man gör det ingreppet så kommer golv/väggar och tak röra sig så risken för sprickor i husets ytskikt är överhängande. Sedan bör man absolut gräva djupare och göra plintarna stadigare än tidigare så att man slipper sättningar i huset som skapar skador både på ytskikt men även konstruktion.
   
  • Laddar…
 4. M
  Medlem · frankrike · 1 872 inlägg

  maria01

  Medlem
  vem säger att den är samma tids ålder som huset
   
 5. Marcus0321
  Medlem · 32 inlägg

  Marcus0321

  Medlem
  Utseendet på röret säger mig att det är ett fibercementrör av asbestfibrer. Jag har varit med om många sådana rör som demonterats i hus alla har varit asbestsarmerade. Även staketstolpar och plintar till olika byggnadsdelarna varit av samma sort med asbest som armering. Därför är det troligt att även dessa är med asbest. Har du sett sådana rör som inte påvisat asbest som armering vid provtagning?
   
 6. M
  Medlem · frankrike · 1 872 inlägg

  maria01

  Medlem
  sluta skräma folk om asbest röret är inte farligt för nån där det sitter
   
 7. Ellenkaramellen
  Medlem · Skåne · 96 inlägg

  Ellenkaramellen

  Medlem
  Exakt. Så länge rören står där dom står är det ingen fara. Fattar inte denna panik över asbest som inte rör sig ett dugg. Ge bara F i att börja såga i ett rör så det dammar. Och ska dom tas bort så ska de lämnas till en deponi som tar emot asbest - oftast mot en avgift per ton. Och ja - privatpersoner får lov att ta bort mindre mängder asbest.
   
 8. S
  Medlem · Västernorrlands · 13 inlägg

  skagget

  Medlem
  Plasten skall ligga direkt på marken för att förhindra att fuktig luft stiger upp mot trossbotten. Ta bort plasten från huset.
   
 9. S
  Medlem · Västernorrlands · 13 inlägg

  skagget

  Medlem
  Asbest som hanteras rätt är inte farlig. Du behöver ha varit utsatt för asbest i fri form under många år innan det på ålderns höst ev går att påvisa något i dina lungor. Om du måste ta bort rören så knacka sönder dom. Ta med en sprayflaska med vatten och fukta på ytan. Lägg bitarna i en plastpåse och som Ellenkaramellen –Maria01 skriver, ta det till deponi. Mindre mängd brukar inte kosta något.

  Tänk på att asbest finns ju i alla eternittak (vanligt på äldre ladugårdar, stall etc), asbest finns ju också på många fasader i form av eternitplattor. Övertygad om det inte har dött någon av att vistas på dom platserna.
   
  • Laddar…
 10. A
  Husägare · Kalmar Län · 14 998 inlägg

  AndersSPremiumikon: Trä

  Husägare
  Som ts skulle jag bli rätt orolig av diverse lösryckte råd som ges här utan att helhetsbilden är klar och vad som behöver göras, t.ex. vi har ingen aning om hur husets tak är, hur det ser ut inomhus, men även hur bjälklaget är byggt, etc.
  Att börja oroa sig för ett gjutrör utomhus och vad det kan bestå av är kanske inte så relevant:crysmile:

  Håller kvar vid mitt tidigare inlägg #11 att det är vad ts bör göra. Man skaffar sig en helhetsbild av status för huset och utifrån det gör en plan med de åtgärder som ev. behöver göras utifrån hur stora ev. problem det finns och vad ts även har för ekonomi för åtgärd. I vissa fall får man göra temporära åtgärder för att senare göra det permanent, allt har ett pris/kostnad.
   
 11. Marcus0321
  Medlem · 32 inlägg

  Marcus0321

  Medlem
  Vart i min text har jag påstått att de är farliga? Jag bara påpekade att det förmodligen är just asbeströr.
   
 12. S
  Medlem · Dalarna · 3 636 inlägg

  SueCia

  Medlem
  Det kan bli lite otrevlig stämning om du påstår dig blivit lurad av din egen svärfar, skulle vara väldigt försiktig med det :)
   
  • Laddar…
 13. S
  Medlem · Blekinge · 1 726 inlägg

  steve5432

  Medlem
  Grunden ser ut lite som "man tager vad man haver".

  Jag har byggt en altan efter liknande princip, är tokstabil efter 10 år, men skulle aldrig få för mig att göra ett seriösare bygge på samma sätt.

  Finns det inte plintar som man kan justera i höjdled, typ med inbyggd "domkraft". Det hade ju varit det smidigare. problemet är väl att se vart man behöver göra justeringar. Jag har hjälpt en släkting att justera deras altan under 3 somrar nu, genom att lossa plankor, krypa ner och sen hissa upp inviduella plintar med domkraft. den blir fan aldrig helt platt, trots nivålaser.

  /S
   
  • Laddar…
 14. A
  Husägare · Kalmar Län · 14 998 inlägg

  AndersSPremiumikon: Trä

  Husägare
  Efter man kontrollerat hur bjälklaget är byggt får man välja metod för att stabilisera och förstärka husgrunden utifrån vad som krävs på kort eller längre perspektiv utifrån vad ts vill göra med huset i framtiden..
  Så det kan vara med enskilda förstärkningspunkter eller förstärka hela bjälklaget.
   
  • Laddar…
 15. K
  Medlem · Västernorrland · 3 059 inlägg

  Kurtivan

  Medlem
  Härligt att äntligen se en sommarstuga som inte är ett fritidshus för ett par miljoner.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.