Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Har ni några tips på snygga lösningar på betongbalkar att lägga första våningen av limträbalkar på?

 1. M
  Medlem · Uppsala · 214 inlägg

  MrZero

  Medlem
  Har ni några tips på snygga lösningar på betongbalkar eller liknande att lägga första våningen av limträbalkar på när man ska göra en husgrund av just limträbalkar? Snygga infästningar och inte fula betongpelare a la altan 1985. :)
  Helst utan att behöva gjuta dom utan enbart lägga ut på ordninggjord grusbädd om det är möjligt? Säg en 40-50cm höga kanske?

  Fritidshus på 130kvm så ej mindre små plattor för en liten bod dvs.

  Tanken är ordningsgjord grusbädd, någon form av betongbalkar att lägga 3st limträ-balks-längder, sen ett helt gäng limträbalkar liggandes tvärsöver. Och sen huset. :)
   
 2. M
  Medlem · Västmanland · 593 inlägg

  mattoys

  Medlem
  Låter som du tänker göra en krypgrund, det kan man gör med exempelvis lecablock som man putsar. Går även beställa betongblock, men det blir dyrare, skall man ha betongbalkar så behöver man kranbil eller liknande för att lyfta dem på plats.
  Ett annat alternativ är att man bygger en gjutform för muren, effektivast blir nog då att ta ut en betongbil, blir rätt mycket att blanda för hand.

  Du behöver inte limträ på det som har stöd av muren hela vägen under sig.

  Du behöver gräva bort organiskt material och gräva bort material tills man kommer till stabil mark innan du lägger dit grus, annars kommer du få sättningar i grunden och tjälskjutningar. Att bara lägga en hög grus på marken kommer inte bli bra.
   
  • Laddar…
 3. prototypen
  Medlem · Västerbottens län · 17 249 inlägg

  prototypenPremiumikon: Hand

  Medlem
  Skulle det duga med en grundläggning ála Älvsbyhus?
  Protte
   
  • Laddar…
 4. B
  Medlem · Västmanland · 2 329 inlägg

  BSOD

  Medlem
  Låter som en beskrivning av en Alba balk?
   
  • Laddar…
 5. M
  Medlem · Uppsala · 214 inlägg

  MrZero

  Medlem
  Stor tack för era svar! Jag tänker mig något mer öppet än krypgrund. Det ska vara ordentligt höjd under huset.

  Är det möjligt att ha såna här under huset med rejäla limträbalkar i mellan? https://www.stallning.se/bygg-indus...MIz8uVg9yo9wIVkZftCh00QQJNEAYYBCABEgL-YvD_BwE
  en 4:a väger 1200kg tex

  Eller sån här som dock är lite tyngre, 1700kg. Vet inte om det är bra eller dåligt med vikt i detta fallet: https://www.stallning.se/bygg-industri-3/betongvikter-lego/betongvikt-17-ton

  Men om man schaktar exakt som man skulle göra en vanlig platta på mark men istället ställer ut såna där. Är det möjligt? Eller måste man ner under marken för plintar? Men man gräver ju inte ner plattan? Men det blir i och för sig väldigt punkt på ett och samma ställe för den där?
  För er som kanske sett Cowboykåken på SVT så bygger ju han med stora stenar som plintar?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.