Byggahus.se

Har någon erfarenhet av kolfilterlåda till köksfläkt?

946 läst  3 svar

 1. M
  Medlem Nivå 1
  Hej,

  Vi håller på att renovera vårt kök och byter därmed köksfläkt i samma veva. Lägenheten är av äldre snitt och vi är begränsade till använda kolfilterfläkt. Nu har vi sett att det finns något som heter kolfilterlåda som som kan monteras inne i skåpet ovanför fläkten och anslutas med slangen/röret från fläktens utblås. Detta tolkar jag som att man inte behöver låta frånluften ta sig ut i rummet. Våra nya överskåp kommer gå hela vägen upptill taket så det skulle underlätta om man kunde bygga in en låda där istället för att behöva göra ett stort hål i skåpet och montera ett frånluftsdon.

  Är det någon som har erfarenhet av detta? Kolfilterlåden tillverkas av Franke men har också sett lådor från Cylinda som ska monteras direkt ovanpå fläkten. Kan detta bespara oss från att behöva ha ett frånsluftdon till kolfilterfläkten?

  Länk till kolfilterlåda från Franke:
  http://https://www.luftbutiken.se/alla-filter/4289-franke-kolfiltersats-universal-med-slang.html
   
 2. B
  Medlem · Nivå 18
  Hej och välkommen till forumet!

  Luften som fläkten suger in måste ta vägen någonstans efter kolfilterlådan och om du inte låter den gå till ett frånluftsdon kommer den att blåsa ut i fläktskåpet och det är då risk för att skåpets dörrar skallrar i vinddraget. Syftet med en kolfilterlåda jämfört med en kolfilterfläkt är att du får många fler fläktmodeller att välja på samt att du kan placera kolfiltret högt upp i fläktskåpet och därmed få mer skåputrymme i bekväm höjd.

  Det står en del i den här tråden: https://www.byggahus.se/forum/kok/230535-hur-installerar-man-kolfilterflaktar-2.html
   
 3. M
  Medlem Nivå 1
  Hej,

  Tack för svar. Det verkade ju lite för bra för att vara sant att luften från fläkten bara kan försvinna i en låda. Tack för länken om kolfilterifläktar också.

  Vet du föresten om längden på röret från fläkten till frånluftsdonet påverkar mycket? Vi kommer behöva cirka två meter rör (en meter rakt upp och sedan en meter åt sidan) mellan fläkt och frånluftsdon.
   
 4. B
  Medlem · Nivå 18
  Ingen orsak :)

  Något lär det väl bromsa särskilt om det är en veckig slang i stället för ett rakt rör men skulle inte tro att 2 meter påverkar så mycket för en fläkt i en villa skickar ju ofta luften mycket längre än så när det ska upp i en skorsten, men det finns andra som vet mer om sånt än vad jag gör.
   
Bevaka ämnet och häng med när det uppdateras.
Bevaka